Obama, mint író

Vidd hírét!
  •  
  •  

Az Of thee I sing: a letter to my daughters (Rólad énekelek: levél a lányaimhoz) címet viselő, 40 oldalas, illusztrációkkal gazdagított kötet gyerekekhez szól, november 16-áőn fog megjelenni az USA-ban. Az Egyesül Államok történelmének 13 híres személyiségéről szól, közöttük olyan emberek, mint a nemzet atyjának tartott George Washington; Jackie Robinson, a színesbőrű baseball-legenda; Georgia O’Keefe festő, a nyugati tájképek mestere. A könyv címéből az Of thee I sing az America c. hazafias dal egy sora, ez volt a XIX. század elején az USA nemzeti himnusza.


A könyv borítóján Barack Obama két lánya, Sasha (9 éves) és Malia (12 éves), valamint a kutyájuk, Bo (nem tudom, hogy hány éves) látható. A könyv első kiadása 500 ezer példányban készül, az eladásokból származó bevételeket pedig sebesült és elhunyt katonák gyerekeinek az oktatására fordítják.

A könyvet nem mindenki fogadja olyan nagy lelkesedéssel, mint gondolnánk. A Random House kiadó nyilatkozata, miszerint a könyvet Obama még elnöksége előtt írta, egyesek szerint csak arra szolgál, hogy még csírájában elfolytsa azokat a vádakat, miszerint az elnök a nemzet fontos ügyei helyett, két gazdasági válság között gyerekeknek ír könyvet. A Politics Daily még azt is megkérdőjelezi, hogy Barack Obamának 2008-ban, Illinois állam szenátoraként és a demokrata párt elnökjelöljeként (gyakorlatilag két megterhelő állás mellett) honnan volt szabadideje gyerekkönyvet is írni. A Telegraph többek között azt az általános hibát kifogásolja, hogy egyes ismert személyek úgy gondolják: ami tetszik az én gyerekeimnek, az mindenki más gyerekének is tetszeni fog. Philip Womack, a cikk szerzője hangsúlyozza: ez nem csak Obama tévedése, ugyanezt a hibát elkövette korábban már Madonna is.

[youtube width=”640″ height=”385″]http://www.youtube.com/watch?v=13jtdNtzCM0[/youtube]

Obama már írt korábban két könyvet, és mindkettő nagy sikernek örvendett. Az amerikai elnök eddigi köteteit magyarul is olvashattuk, ezek Az ígérettől a hatalomig és Vakmerő remények címek alatt jelentek meg.


Vidd hírét!
  •  
  •