Betiltott könyvek hete – 1. rész

Vidd hírét!
 
 

A TTYL-sorozat Lauren Myracle írása, fiatal felnőttekhez szól. A három középiskolás barát, Zoe, Maddie és Angela drámai kalandjait teljes egészében szöveges üzenetek (értsd: Yahoo Messenger) formájában tárja elénk az írónő. Az egyes szereplők „bejegyzéseit” más-más színnel és betűtípussal jelölte, sok benne a szleng (a ttyl is az, azt jelenti: talk to you later) és… egyéb is, ami miatt 2008-ban az amerikai középiskolák könyvtárainak polcairól beszedték. Az indoklás: drogok, pőreség, erotikus tartalom, sértő nyelvezet, alkalmatlan az érintett korosztály számára. Ennek ellenére Anita Silvey, a gyerek- és tinikönyvek elismert szakértője minden idők legjobb 500 tinikönyve közé sorolta.

Peter Parnell és Justin Richardson regénye, az And Tango Makes Three homoszexuális tartalma miatt került le a polcokról. A könyv Roy és Silo, a new yorki Central Park Állatkert két hím pingvinjének igaz története, a szerzők gyerekeknek szánták. A könyv a két pingvin életének hat évét mutatja be, ez idő alatt Roy és Silo egy párt alkotva éltek együtt, a gondozók egy pingvintojást adtak nekik, amelyből a két hím egy kis pingvint keltett ki és nevelt fel. A könyv rengeteg díjat nyert az USA-ban, de ugyanakkor számos helyen be is tiltották, az indoklás: a homoszexualitás, az adoptálás és az azonos neműek együttélése (házassága) nem elfogadott a nyugati társadalomban, ezt gyerekek számára nem ajánlott hirdetni. Az Amerikai Könyvtárak Egyesülete szerint az And Tango Makes Three 2006-ban, 2007-ben és 2008-ban a leggyakrabban támadott könyv volt, 2009-ben vezette a tiltott könyvek listáját. Az amerikai kontinensen olyan szülők is akadtak, akik eltiltották a könyvtől a gyerekeiket.

Stephen Chbosky levélregénye, a The Perks OF Being A Wallflower a Guardian listájának harmadik helyén áll. 1999-ben jelent meg, az MTV gondozásában. Főszereplője egy bizonyos Charlie, aki levelek formájában meséli el életének egyes szakaszait, a leveleket egy névtelen személyhez írja, akit nem is ismer. A történet Pittsburgh egyik külvárosában zajlik az 1991-1992-es tanévben, Charlie egy középiskolás gólya, aki autizmussal küszködik, ebből kifolyólag rendhagyó gondolkodású, félénk és nem túl népszerű fiú. A szerző a Zabhegyezőt nevezte meg, mint inspirációs forrást, a könyvben is megemlíti: Charlie angol tanára ajánlja a fiúnak elolvasásra. A könyvet az USA egyes könyvtáraiban 2009-ben betiltották, mert túlságosan szabadon fogalmaz a drogról, a homoszexualitásról, a szexről és az öngyilkosságról.

Harper Lee Pulitzer-díjas regénye, a Ne bántsátok a feketerigót is az egyike a betiltott könyveknek. A könyv 1960-ban jelent meg, az 1930-as évekbeli alabamai faji egyenlőtlenségekről szól. Az alabamai Maycomb városában utolsó gondtalan nyarát tölti egy testvérpár, Jem és négy évvel fiatalabb húga Scout. Az őket anya nélkül nevelő Finch ügyvéd megpróbál tökéletes apaként viselkedni, ám neki sem könnyű. Izzik körülötte a levegő: egy színes bőrű férfit véd a bíróságon. Ráadásul váratlan események, misztikus jelenések, nyugtalanító hírek zavarják meg a család nyugalmát. A gyerekek élete is gyökeresen megváltozik: a felnőtté válás varázslatos és fájdalmas útja immár elkerülhetetlen számukra. A kötet az utóbbi évtized 100 leggyakrabban betiltott könyve között is szerepel, az indoklás: rasszizmus, támadó nyelvezet és alkalmatlan besorolás egyes korosztályok számára.

A Guardian az ötödik helyre sorolta Stephenie Meyer Twilight-sorozatát. A világsikerű sorozatban egy tinédzser lány és egy vámpír románcát követhetjük végig. Meyer regénye csak az idén került a tiltott könyvek listájára, ez kissé meglepő. Minél többet beszélnek egy könyvről, annál nagyobb az esélye, hogy valahol valamiért végül betiltják – a Twilight-könyvek körül pedig már évek óta elég nagy a felhajtás. A vámpírkönyveket pedig amúgyis nagy előszeretettel tiltják be szerte a világon, mert a vámpírok és egyéb természetfölötti teremtmények teóriája több vallási szemponttal is ütközik. A Twilight-sorozat is többek között ezért került a tiltott listára, de szexuális tartalma miatt sem kívánatos az iskolák könyvtáraiban.


Vidd hírét!