Ferdinand von Schirach: Bűnös?

Vidd hírét!
  •  
  •  

A Partvonal Kiadó folytatja azt a különleges dokumentum-krimi sorozatot, amelyet a világhírű Gomorra című kötettel indított útjára. Az ígéretek szerint október elején jelenik meg a sorozat következő kötete, amely a Bűnös? címet viseli, szerzője a 46 éves berlini ügyvéd, Ferdinand von Schirach. Schirach emberölési és gyilkossági ügyekre specializálódott. Ezek vonzzák, ezek közül is az egyszerűek – azok, amelyeket gyakorlatilag bárki elkövethetett volna, akár ő maga is. Más esetek – amelyeket pszichopaták, sorozatgyilkosok vagy szexuálisan aberráltak követtek el – annyira szokatlanok és kivételesek, hogy igazából nem is érdekesek, mondja az ügyvéd.


Ferdinand von Schirach hírességek, politikusok és az alvilág védőügyvédje, aki saját praxisából válogatta össze a kötetben szereplő tizenegy meglepő jogi esetet. A hihetetlen, de igaz történetek szereplői a mai társadalom látszólag hétköznapi figurái. Bűntettük hátterében a bosszú, a jogos önvédelem és a szerelemféltés mellett személyiségzavar okozta kannibalizmus – vagy csupán az önzetlen testvéri szeretet áll. Schirach tulajdonképpen a saját ügyeit meséli el, de természetesen megváltoztatott nevekkel és helyszínekkel. A történeteknek különös érdekességet ad, hogy előbb-utóbb szinte mindegyikben megjelenik maga a szerző is, aki ügyvédként jelentős mértékben befolyásolja az ügyek alakulását. Ez aztán még inkább növeli a történetek hitelességét és feszültségét.

Von Schirach személyében nemcsak a bűnperek szakértőjét, hanem egy elegáns stílusú debütáló szerzőt is üdvözölhetünk. Az író újra és újra lebontja a bűnüldözéssel és az elkövetőkkel kapcsolatos sztereotípiákat, így jut az olvasó a történetek végén a puszta elképedésnél mélyebb, katartikus élményhez. Szófűzése annyira puritán és tárgyilagos, hogy akár szűkszavúnak is mondhatnánk. Az ügyvéd úr nem szereti a metaforákat. Ha valamelyik szereplője lélegzik – mondja –, akkor nem keres szinonimákat a lélegzésre. A cselekmény a lényeg, akárcsak az amerikai sztorikban. A könyv Németországban egy évvel ezelőtt jelent meg 150 000 példányban, de olyan gyorsan elkapkodták, hogy azonnal újra kellett nyomni. Hazájában most jelent meg tőle a második kötet Verbrechen (Bűntettek) címmel. A Bűnös? a jövő héttől kerül a magyar könyvesboltok polcaira.


Vidd hírét!
  •  
  •