A világ legkelendőbb könyvei – 2. rész

Vidd hírét!
 
 

Elbert Hubbard esszéje, az A Message To Garcia a hatodik helyen található kb. 50 millió eladott példányszámmal. Az írás először 1899-ben jelent meg Philistine c. magazinban, amelyet maga Hubbard szerkesztett, az írásnak akkor még címe sem volt. Nem sokkal az első megjelenést követően aztán, immár címmel, röpiratként és könyv formájában is megjelent. Összesen 37 nyelvre fordították le, 1916-ban és 1936-ban pedig meg is filmesítették, 1953-ban egy rádiójátékot is írtak rá.

Az angolul megjelenő Világévkönyvből is meglehetősen sokat eladnak, eddig mintegy 50 millió példányszámban fogyott. 1886 óta évente jelenik meg, a 2008-as kiadás 1000 oldalasra sikerült. Az amerikai Világévkönyv az adott év történéseit tartalmazza szinte minden területről: politika, kultúra, sport, stb. Olyasmi, mint nálunk a különböző … krónikája típusú írások. Ez tulajdonképpen egy évnek a krónikája.

Dr. Benjamin Spock könyve, a Baby and Child Care (magyarul Dr. Spock csecsemő- és gyermekgondozása) a legnépszerűbb kötet ebben a kategóriában, 1946-os megjelenése óta több mint 50 millió példányt adtak el a könyvből és 39 nyelvre fordították le.

Jacqueline Susann regénye, a Babák völgye az első regény a listán. A színésznő és televíziós személyiség, Jacqueline Susann 1966-ban írta a Babák völgyét, amely egy csapásra felkerült a The New York Times bestseller-listájára, és rekordidő alatt 8 millió példányban kelt el. Azóta 24 nyelvre fordították le, készült belőle játékfilm és több tévésorozat is. A modern női lektűr immár klasszikussá vált alapműve – amely ma, a valóság-showk korában időszerűbb, mint valaha – világszerte töretlenül őrzi népszerűségét. Megjelenése óta kb. 30 millió példány fogyott belőle.

Rögtön Susann regényének nyomában található Charles Monroe Sheldon könyve, szintén kb. 30 millió eladott példányszámmal. Az Ő nyomdokain avagy Mit tenne Jézus? a szépirodalom és a kegyességi olvasmány sajátos keveréke. Egy protestáns lelkipásztorról szól, aki roppant elégedett munkájával is, önmagával is. Hisz remek gyülekezet (csupa derék, jómódú, középosztálybeli hívő) élén áll, magával ragadóan prédikál, példaképszerű életet él. Ám egy napon csavargó külsejű munkanélküli fiatalember fordul hozzá kényelmetlen kérdéssel és ő elutasítja. Később azonban rádöbben, Jézus nem így cselekedett volna. Ettől kezdve megváltozik élete: minden fontosabb tette előtt felveti a kérdést: mit tenne Jézus az én helyemben? Ez a kérdés, amelynek felvetésére hívei jó részét is ráveszi, elvezeti őt is, gyülekezete javát is az igazán keresztényi életvezetés útjaira.


Vidd hírét!