Mit olvassak október elején?

Vidd hírét!
 
 

Éppen csak a napokban került a boltok polcaira a Partvonal Kiadó új kötete, a Bűnös?, amellyel a kiadó azt a különleges dokumentum-krimi sorozatot folytatja, amit a világhírű Gomorra indított útnak. Az új könyv szerzője a 46 éves berlini ügyvéd, Ferdinand von Schirach, annak a Baldur von Schirachnak az unokája, aki a náci Németországban a Hitlerjugend vezetője volt, és akit a nürnbergi perben 1945 után elítéltek. Az újfú von Schirach messze jár a sötét múltú nagypapától, nem is büszke a rokoni kapcsolatra. A Bűnös?-ben tizenegy meglepő jogi esetet tár az olvasók elé saját praxisából. A hihetetlen, de igaz történetek szereplői a mai társadalom látszólag hétköznapi figurái. Bűntettük hátterében a bosszú, a jogos önvédelem és a szerelemféltés mellett személyiségzavar okozta kannibalizmus – vagy csupán az önzetlen testvéri szeretet áll.

Don Winslow legújabb regénye is a napokban került a magyar könyvesüzletekbe. Az Agave Kiadó gondozásában megjelent kötetet maga a kiadó is az év egyik, ha nem a legfontosabb könyvének titulálta – pedig ők még rejtegetnek a tarsolyukban meglepetést 2010-re, novemberben például jön John le Carré legújabb regénye is. Winslow könyve valóban különleges, jogos a legfontosabb jelző rá. A Barbár állatok júliusban jelent meg a tengerentúlon, és egy csapásra sikert aratott.  Oliver Stone egyből lecsapott a könyvre, és rögvest megvette a filmjogokat. A regény a Mexikóban dúló drogháború mindennapjait mutatja be. A valóságról fest egy fiktív képet – szinte olyan, mintha az esti híradót néznéd, némi bennfentes valósággal fűszerezve. A szerző a téma igazi szakértője, egy korábbi könyvét, a Drogháborút a Times magazin az elmúlt évtized tíz legjobb krimije közé válogatta.

Ha már a valóságnál és az esti híradónál tartunk, lássuk egy másik fikciót. A napokban lát napvilágot a Kelly Kiadó gondozásában Anna Blundy legújabb regénye, Az oligarcha felesége. (A 40 éves írónőnek ez a tizedik könyve, magyarul az első.) A szibériai kisváros kilátástalanságából szabadulást kereső, mindenre elszánt kamaszok találkozása az angol magániskola moszkvai osztálykiránduláson részt vevő diákjaival mindnyájuk életét végzetesen megváltoztatja. Barátsággal, erőszakkal, árulással, fényűzéssel tarkított útjuk során az olvasó ugyanúgy betekintést nyerhet a szovjet szegénység mindennapjaiba, mint a világjáró dollármilliárdos életébe, az orosz alvilág működésébe és a londoni felső tízezer szokásaiba. Anna Blundy könyve váratlan fordulatokban gazdag, igényesen kivitelezett thriller, amelyben az írónő képes néhány ecsetvonással tökéletesen felvázolni a karaktereit.

A Kelly Kiadó egy másik izgalmas történettel is megörvendezteti az olvasóit október elején: egy új Lisa Jackson-regényt, A gonosz csábítását vehetjük a kezünkbe. Rick Bentz, a New Orleans-i nyomozó egy baleset után kinyitja a szemét a kórházban, meglátja Jennifert, aki az ajtóban áll, csókot dob neki, azután eltűnik. Csakhogy ez lehetetlen. Jennifer ugyanis tizenkét éve halott. Amikor Bentznek csomagot hoz a posta Jennifer halotti bizonyítványával, amelyre valaki piros tollal hatalmas kérdőjelet firkált, a bélyeg Los Angelesbe vezeti a tapasztalt zsarut. Ott egy sor gyilkosság történik gyors egymásutánban, az áldozatok mind Jennifer múltjához köthető emberek, a szörnyű holttestek egytől egyig Bentzre terelik a gyanút. Valaki csendben, türelmesen vár – és Bentz minden egyes lépését előre kiszámítja. Hamarosan Bentzen a sor, hogy megfizessen a bűneiért.

Az Ulpius-háznál is csak úgy omlanak a könyvek a nyomdagép préseiből. Egyik legérdekesebb Markus Zusak regénye, A könyvtolvaj. A náci Németországban járunk, 1939-ben. Az ország visszafojtja lélegzetét. A halálnak sohasem volt még ennyi dolga. Liesel, egy kilencéves kislány a nevelőszüleivel él a Himmel utcában. A szüleit koncentrációs táborba vitték. Liesel könyveket lop. Ez az ő története meg a Himmel utca többi lakójáé, amikor a bombák hullani kezdenek. A történetben találkozunk még egy harmonikással, egy fanatikus némettel és egy zsidó bokszolóval.

Az Ulpius-ház másik aduásza (nekik több is van) Elizabeth Gilbert regénye, a Hűség. Elizabeth egy rossz házasságból menekülve nekivág a nagyvilágnak, hogy végre rájöjjön ki is ő, és mit akar az élettől. Zarándoklata során eljut Itáliába és Indiába, dzsigolók és guruk közé, de a boldogságot végül Indonéziában találja meg, egy szintén hányatott sorsú férfi, Felipe. Örök hűséget fogadnak egymásnak, de azt is megfogadják, hogy nem követik el újra életük nagy tévedését; hivatalosan sosem házasodnak össze. Egy nap azonban Felipt bilincsbe verve kitoloncolják otthonából, és a hatóság választás elé állítja őket; vagy összeházasodnak, vagy a férfink el kell hagynia az országot. Elizabeth Gilbert őszinte, humoros és mély érzelmű könyve azoknak szól, akik nem hisznek a házasságban, mert társadalmi béklyónak, a szerelem intézményesítésének, egyszóval idejétmúltnak tartják. Na, hát ilyenből elég sok van.

A romantikus lelkületűekre is gondolt a kiadó, számukra a jövő héten jelenik meg Rosamunde Pilcher könyve, a Tengerparti románc. Any Prue intelligens, művészi hajlamokkal megáldott, független nő – valami mégis hiányzik az életéből. Erőszakos anyja egy rossz házasságba akarja kényszeríteni, ezért Prue elmenekül Londonból, hogy különc, bohém nagynénjénél keressen menedéket a gyönyörű Cornwallban. A lány véletlenül ismerkedik meg Daniellel, a vonzó, fiatal művésszel. Pár napot töltenek együtt, mégis legyőzi őket a szerelem, de valami nyugtalanító árnyék vetül kettőjük bimbódzó kapcsolatára, egy súlyos árnyék a múltból, aminek utána kell járniuk. Rosamunde Pilcher regényeit olvasva érzelmes világba lépünk, melyet olyan karakterek népesítenek be, akiket rögtön a szívünkbe zárunk. Pilcher őszinte, érzelmes és mindenekelőtt olvasmányos regényeivel negyven országban, közöttük Magyarországon is boldogítja rajongóit.

Szintén a napokban kerül a magyar olvasók kezébe egy, a világ legnagyobb példányszámban eladott könyvei között jegyzett kötet, a Guinness World Records 2011-es kiadása. A Gabo Kiadó gondozásában megjelenő könyv a szerkesztők szerint minden eddiginél több képpel, több rekorddal és több hihetetlen teljesítménnyel szolgálja az olvasókat. Vannak benne cirkuszi uszkárok és ügyes terrierek; minden idők legnagyobb Doktor Who-rekordjai; bámulatos 3D-s filmek; a leghatalmasabb élőlények; a televízió 75 éve; cirkuszi artisták és mutatványosok; rekorderek a zene világából: Susan Boyle, Lady Gaga és Michael Jackson; a világ legkissebb tehene és a leghosszabb nyelvvel rendelkező kutya; plusz: utazás a világ körül – rekordok városról városra. Gyűjtőknek mindenképp kötelező, ez ott kell legyen az eddigi kötetek mellett.


Vidd hírét!