Stephen King: Ezüst pisztolygolyók

100
Vidd hírét!
 
 

Az író bevallása szerint az ötletet a naptár-elbeszélésre egy Christopher Zavisa nevű fiatalembertől kapta 1979-ben a Fantázia Világtalálkozón, Rhode Island-ben, egy napon belül megvolt a történet ötlete is, a kézirat viszont – viszonylag rövid terjedelme ellenére is – csak 1981-re készült el, nyomtatásban pedig 1983-ban jelent meg. Végül nem naptár lett belőle, hanem egy 12 hónapra osztott novella, azonban azt hiszem, hogy ez cseppet sem rontott az eredeti elképzelésen.

A történet egy Tarker’S Mills nevezetű „álmos kisvárosban” játszódik és tizenkét hónapot ölel fel, az 1984-es évet januártól-decemberig. A történet főszereplője a majdnem 11 éves, tolószékes kisfiú, Marty Conslaw. Az események januárban, teliholdkor, egy irtózatos hóviharban kezdődnek, Arnie Westrum, a GS and WM Vasúttársaság bakterének utolsó munkanapjával. Utolsó, mert azon az éjen „valami iszonyatos tört a városra, észrevétlenül” és elragadta Arnie-t. „Eljött az emberfarkas.” A vérengzés azonban nem állt itt meg, hanem minden hónapban teliholdkor újra és újra lecsapott a fenevad, minden hónapban szétmarcangolt valakit a kisváros lakói közül a Teliholdas Gyilkos.

Marty csalódással vette tudomásul, hogy a kisváros életét felforgató gyilkosságok miatt elmarad a Függetlenségi Nyilatkozat tiszteletére, július 4-re tervezett tűzijáték. A kisfiú azonban nem adta fel, titokban összehozott magának egy magán-tűzijátékot a házuk közelében… és kis híján ő lett a júliusi áldozat, ugyanis eljött érte az emberfarkas. Abban a hónapban azonban a fenevad nem szedett újabb áldozatot, hanem ő sebesült meg Marty egyik arcába robbanó petárdájától. Augusztustól azonban minden visszaállt a régi kerékvágásba, és teliholdkor minden hónapban újra és újra lecsapott. Mindenféle nyomozás hiábavalónak bizonyult, azonban Mindenszentek előestéjén, a „verd át vagy meg” körútján – azaz Halloween-kor, amikor a gyerekek álarcos szörnyek képében riogatják békés szomszédaikat, akik csak némi édesség fejében szabadulhatnak tőlük – Marty rájött, hogy a kisváros lakói közül ki is az emberfarkas. Találkozott vele és azonnal tudta, hogy kivel áll szemben. Az év utolsó két hónapja feszült várakozás, az olvasó számára is, hiszen a kisfiú és a fenevad újabb találkozása nem hagy kétséget afelől, hogy mindketten nem élhetik túl.

Hogy ki is az emberfarkas, mi is történik novemberben és decemberben, hogy Stephen King a rá oly jellemző módon most is „elfelejti-e” happy end-del zárni a történetet, esetleg mégiscsak a jó győz a gonosz felett? Ez maradjon az én titkom… ha pedig sikerült felkeltenem az érdeklődésedet és elolvasod a történetet, akkor a mi titkunk…

Kétségtelen, hogy nem Stephen King legkiemelkedőbb alkotásával állunk szemben – az író stílusát ismerve, már csak terjedelme miatt sem lehetne az –, viszont egy olyan írás, amivel pont sokoldalúságát és határtalan fantáziáját bizonyítja. Számomra, aki nagy rajongója és gyűjtője voltam/vagyok, mindenképpen egy különleges darabja ennek az életműnek.

Magyarul a könyv az Ararát Kiadó gondozásában jelent meg, 1985-ben, Bernie Wrightson eredeti – és a történet hangulatához tökéletesen passzoló –, igényes illusztrációival.


Vidd hírét!