Egyél, imádkozz, szeress – a mozikban is

Vidd hírét!
  •  
  •  

Emlékszünk még a Sakáltanyára? Igen, az is tőle indult, azt is ő inspirálta, noha a stáblistán sehol sem említik a nevét. A film azonban Elizabeth Gilbert egy újságcikkjére épült, amelyet 1997-ben a GQ hozott le A Coyote Ugly Szalon Múzsája címmel. Az írónő is dolgozott abban a bizonyos bárban New York City-ben, a GQ-ban azokra az időkre emlékezett, amikor a cikket megírta. 2002-ben a The Last American Man-ért már Nemzeti Könyvdíjra is jelölték (ez az irodalmi Nobel- és a Pulitzer- után a harmadik legrangosabb díj világszerte), de mégsem ez hozta meg számára a világhírnevet, hanem az Ízek, imák, szerelmek, amely az USA-ban 2006 tavaszán jelent meg, és 2008 októberében, 88 héttel a debütálást követően még mindig a New York Times sikerlistájának második helyén tanyázott. A nagysikerű könyvre lecsapott a Columbia Pictures is. Az azonos című film bemutatójára 2010 augusztus 13-án került sor. A filmen Julia Roberts alakítja az írónőt.


A könyv tulajdonképpen Gilbert önéletrajzi regénye, amely egy spirituális utazásra hívja olvasóit, vele együtt tanulhatjuk meg, mit jelent megismerni, megszeretni, és ha kell, elengedni az embereket. Gilbertnek mindene megvolt, amiről sokan csak álmodoznak: gazdag férj, álomház, fényes karrier. Egyik pillanatról a másikra az élete mégis romokban hevert, látszólag ok nélkül. Egy szörnyű válás és az azt követő depresszió után, megmérgezett kapcsolatokkal a háta mögött nekivágott a nagyvilágnak, hogy végre rájöjjön, ki is ő, és mit akar az élettől. Zarándoklata Itáliába, Indiába és Indonéziába vezet, ahol olasz dzsigolók, indiai guruk, indonéz gyógyítók között bizonyítja, hogy mind a boldog pillanatokat keressük, akármelyik szegletében élünk is e világnak. Utazásai során Olaszországban felfedezi az evés őszinte örömét (ízek), Indiában megismeri az ima erejét (imák) és végül Balin váratlanul átélheti a belső békét és az igaz szerelemmel járó kiegyensúlyozottságot (szerelmek).

[youtube width=”640″ height=”385″]http://www.youtube.com/watch?v=64Kjc72kOJA[/youtube]

A könyv magyarul csak a hollywoodi sikert követően jelent meg, hiába ült a világ legjobb sikerlistájának élmezőnyében több mint másfél évet. Ez sajnos sok más könyvre is igaz. A könyv a tengerentúlon óriási sikernek örvendett, noha egy-két támadás érte azért az alkotást a kritikusok részéről. A magyar fordítást is vegyes érzelmekkel fogadta a hazai olvasóközönség: egyesek rajonganak érte, mások unalmasnak találták. Többen saját álmukat látták megvalósulni benne: lám, egy velem egyidős nő képes eljutni a csodaszép Balira és Indiába, jó pasit fog és a tavalyit elfelejti. Ráadásul ez igaz, ez megtörtént. Ez nem fikció.

A mozi ugyanilyen vegyes fogadtatásban részesült. Az imdb-n átlagosan csak ötösre értékelte a filmet közel hatezer látogató-filmnéző, a rottentomatoes.com „tomatométere” 37%-ot mutat (ez az oldal szerkesztőinek/kritikusainak véleménye), a látogatók itt 53%-osra értékelték a filmet. Összeségében ugyanazt állítják a filmről: Julia Robertsnek és a szép tájaknak köszönhetően nézhető, egyébként elég lapos.


Vidd hírét!
  •  
  •