Műfajújítás: Akinek a lába hatos

100
Vidd hírét!
  •  
  •  

Varró Dániel gimnazista kora óta publikál verseket és műfordításokat különböző irodalmi lapokban és folyóiratokban. Első kötete, a Bögre azúr 1999-ben, 21 éves korában jelent meg. Második könyve, a Túl a Maszat-hegyen – verses meseregény, 2003-ban látott napvilágot. Harmadik kötete, a Szívdesszert 2007 decemberében került a könyvesboltok polcaira.


Legújabb kötetében, az Akinek a lába hatosban kisbabáknak írt korszerű mondókákat. Hogy mennyire korszerűek? Fogalmazhatok úgy is, hogy a nyelvezete 2010-es, hiszen a verssorokról olyan hétköznapi jelenetek köszönnek vissza, mint amikor apa a számítógép előtt passziánszt/flippert játszik vagy amikor a nagynéni a baba fényképeit a facebookra tölti fel. A versek tulajdonképpen a szülőknek készültek, és minden címet egy alcímmel látott el a költő, ez mintegy használati utasításként szolgál a vershez. Van közöttük Babavárogató, amelyet már egészen kicsi magzatoknak is lehet mondogatni, Fülhegyezgető, amelyet a számítógép mellől kell mondogatni, vagy éppen Repülőző, ezt hanyatt fekve, a babát két kézzel a levegőbe tartva, és őt óvatosan forgatva kell mondogani.

A versek nagy része olyan, amelyet akár meg is lehet tanulni. Azt nehezen tudom elképzelni, hogy valaki bemagolja a magzatoknak szánt Babavárogatót (habár hozzáteszem, nem tudhatom, mert én még nem éltem át ezt a helyzetet), és én a Szakirodalom-tanulmányozgatót is inkább csak felolvasnám a babának, azt hiszem (ez egyébként egyike a legviccesebbeknek – „Kisbabám, te sokszor sírsz. / Mit ír erről Dr. Sears?”), de a Lábméregetőt, amelyet lábpuszilgatás közben kell mondogatni, vagy a Testtudatosítgatót, amelyet nevető dögönyözéshez ajánl a költő, biztosan sokan kívülről fújják majd. Egyrészt könnyen megjegyezhető, másrészt nagyon viccesen hangzik, de leginkább azért, mert tényleg lábpuszilgatáshoz, illetve nevettető dögönyözéshez a legalkalmasabb – mondhatom ezt úgy is, hogy saját kisgyerekem még (!) nincs. (Keresztlányom három is van!)

Abszolút „slágergyanús” szerintem a Sétáltató, amelyet babakocsi tologatáshoz ajánl Varró Dániel, a Repülőző, amelyet feltehetően sokan mondogatnak majd, miközben a kisbabájukat „repülőztetik”, az Öltöztető, az Altató, (ennek van a legnagyobb esélye arra, hogy sok szülő megtanulja, altatáshoz ezt mondogassa), de az Álomkidörgölő is.

A verseket Varró Dániel kisbabás szülőknek szánta; korábban írt már verset felnőtteknek, kamaszoknak, gyerekeknek, a kisbabás szülőkhöz viszont most szólt először. A verseket az ő kisfia születése ihlette, a mondókákkal a műfajt szeretné kicsit megújítani. Mint mondja: a gyerekek ma is a Csip-csip csóka, és a Csigabiga gyere ki univerzumában élnek, és ezekkel a versekkel nincs is baj, mert elévülhetetlenek, de ő szeretett volna létrehozni egy korszerűbb, mai nyelvet és tárgyvilágot használó mondókás könyvet. Sikerült. A kötetet Maros Krisztina illusztrációi díszítik, a könyvesboltok (onnan meg a kisbabás  szülök) polcaira a Manó Könyvek Kiadónak köszönhetően került.


Vidd hírét!
  •  
  •