Film és könyv a facebookról – lájkolod?

Vidd hírét!
  •  
  •  

Mark Zuckerberg 1984-ben született New Yorkban. A számítógépes programozással a középiskolában kezdett ismerkedni, a Rizikó társasjátéknak elkészítette a számítógépes változatát, épített egy olyan zene lejátszót programot, amely a felhasználók szokásait vizsgálva válogatta a playlistet. Ezt a Microsoft és az AOL megpróbálta értékesíteni, Zuckerberget pedig alkalmazták volna, de ő inkább a Harvardra jelentkezett. Az egyetemről végül 2004-ben kirúgták. Sajátmagát hackernek tartja, de a heckelésről azt mondja, hogy nem a rombolásról és a behatolásról szól.

A facebook-nak hagyománya van a tengerentúlon. A szó eredetije azt az évkönyvet jelöli, amelybe az amerikai főiskolák és egyetemek a mindenkori évfolyam diákjainak, tanárainak és professzorainak arcképeit gyűjtik össze. Zuckerbergnek 2004 februárjában támadt az az ötlete, hogy a hivatalos facebook elkészítését kicsit felpörgesse. Így született meg a thefacebook.com, a mai Facebook elődje. 2010-re a felhasználók száma elérte az 500 milliót, az alapító Zuckerberg milliárdos lett, amerikai Forbes 400-as listáján 2010 szeptemberében a 36. helyen volt. A Vanity Fair magazin 2010-ben az „információs kor legbefolyásosabb emberének” titulálta, előző évben a 100-as listán a 23. volt.

Ben Mezrich a facebook.com születésének igaz történetét 2009-ben írta meg. A krimiszerűen pörgő történet betekintést nyújt a Szilicium-völgy számítgépguruinak mindennapi életébe. Az olvasók szemtanúi lehetnek annak, ahogyan Mark Zuckerberg kis kollégiumi kísérletéből az Internet egyik legnagyobb befolyású vállalkozása lett; és bár nem tudni, hogy tulajdonképpen mennyit is ér ma Mark Zuckerberg, az kétségtelen, hogy ő a földgolyó egyik leggazdagabb huszönöt éves fiatalembere – és sokan úgy emlegetik, mint minden idők legfiatalabb self-made milliárdosát. A Véletlenül milliárdos tucatnyi interjú, több száz forrásmunka és ezernél is több oldalnyi dokumentum – többek között bírósági jegyzőkönyvek – alapján megírt, drámai sodrású történet. A könyv jelenleg a New York Times sikerlistájának 8. helyén található, hat hete van a legjobbak között. Magyarul a napokban kerül a könyvesboltok polcaira az Athenaeum Kiadó gondozásában.

[youtube width=”640″ height=”385″]http://www.youtube.com/watch?v=MTo7z2WIyWk[/youtube]

A The Social Network a könyv alapján készült. A film forgatókönyvét Aaron Sorkin jegyzi, a producerek nevei között Kevin Spacey is ott található – én személy szerint úgy hiszem, hogy ő akármihez nem adja a nevét. Zuckerberget a filmben Jesse Eisenberg alakítja, de fontos szerepet kapott Justin Timberlake is. Zuckerberg egyébként állítólag azt mondta, hogy azt szerette volna, ha senki nem csinál filmet róla a halála előtt, és azt is hozzátette, hogy ő a vásznon pozitív figuraként akart volna feltűnni. Magyarországon a mozifilm premierje a könyv megjelenésével egyszerre, november 11-én lesz.


Vidd hírét!
  •  
  •