Jön, jön, jön! – Új könyvek a héten!

Vidd hírét!
  •  
  •  

Neil Gaiman éppen a héten ünnepli 50. születésnapját. Az Agave Kiadó gondozásában egy 1990-es regénye, a Terry Pratchettel közösen írt Elveszett Próféciák kerül a napokban a könyvesboltokba, amely az 1976-os The Omen c. filmnek a paródiája. Ha hihetünk Anges Nutter szép és pontos próféciáinak – az egyetlen teljesen megbízható jövendölésnek a világ jövőjéről -, akkor a világ egy szombati napon ér véget. Ami azt illeti, most szombaton. Nem sokkal uzsonnaidő után… Ami elég nagy fejtörést okoz Crowleynak, a Pokol itt ügyködő démonának (korábban kígyónak), és ellenpárjának, Azirafaelnek, aki aktív angyal és passzív antikvárius. Ők ugyanis szeretnek itt lenni. Így hát meg kell állítaniuk az Apokalipszis Négy Motorosát, kivédeni a Boszorkányvadász hadsereg (létszám: két fő) támadását, mindenekelőtt pedig megtalálni – tibetiek, földönkívüliek, atlantisziak és egyéb helyi érdekek között – az Antikrisztust, akiről annyit lehet tudni, hogy jelenleg tizenegy éves és egy angol kisvárosban unatkozik…


A Gold Book Kiadó a héten a történelem két különböző pontjára kazauzolja az olvasóit. Simon Scarrow regénye, a Sas a sivatagban a Római Birodalomban játszódik. A birodalom keleti határvidékén a katonák állapota szánalmas, a főtisztek korrupt viselkedése pedig aláássa a hadsereg hatalmát a térségben. Hogy egy fontos erőd katonái képesek legyenek megvédeni a helyőrségüket, Rómából két tapasztalt centuriót küldenek Júdeába. Macro és Cato megérkezésükkor rájönnek, hogy egy sokkal komolyabb gonddal is szembe kell nézniük. Bannus, a helyi törzsfő lázadást szít a tizenhét évvel korábban Jeruzsálemben keresztre feszített Józsua követői között, és arra próbálja rávenni a szektát, hogy erőszakkal lépjen fel Róma ellen. Miközben a lázadás egyre nagyobb méreteket ölt, Róma régi ellensége, Párthia támadásra készül. Macrónak és Catónak fel kell számolni a cohorson belüli korrupciót, és fel kell készíteni a katonákat, hogy legyőzzék Bannust, mielőtt a birodalom végleg elveszíti a keleti provinciákat.

A másik W.E.B. Griffin műve, a Becsületbeli ügyek 5. könyve. A Kémek becsülete a második világháború alatt játszódik. 1943. augusztus 6. Bár rövid ideje szolgált az OSS-nél (Stratégiai Szolgálatok Hivatala), az alig huszonnégy éves Cletus Frade-nek bőven kijutott a nem mindennapi helyzetekből – ám egyik sem volt a mostanihoz fogható. Hogy miért? Frade feladata az, hogy segítsen megszökni egy Wilhelm Frogger nevű német alezredesnek egy isten háta mögötti hadifogolytáborból a hőségben fürdő Mississippiben. Frogger szülei, akiket Cletus Frade Argentínában tart őrizetben, felvilágosítást adhatnának egy titkos német tervről – melynek az a célja, hogy menedékeket hozzanak létre Dél-Amerikában a náci vezetőknek a háború utáni időkre -, de nem hajlandóak együttműködni az OSS-szel. Frade azt reméli, hogy az ifjabbik Frogger segíthet változtatni ezen. De még ennél is fontosabb az, hogy mielőtt fogságba esett volna Afrikában, Frogger részese volt egy Hitler-ellenes összeesküvésnek. Ha az OSS az ő ismereteit és kapcsolatait felhasználva segíthetne megvalósítani az összeesküvők tervét, a háború hamarabb véget érhetne. Csakhogy nem Frade az egyetlen, aki tud Froggerékről. Még haza sem tért Mississippiből, egy németekből és argentinokból álló csapat, élükön Juan Perón ezredessel útra kel, hogy végezzen a Frogger házaspárral, majd magával Frade-del. Úgy tűnik, rövid karrierje az OSS-nél hamar véget fog érni. A Griffinre jellemző, különleges hangulatú Kémek becsülete újabb izgalmas kaland napjaink egyik legnagyobb elbeszélőjétől.

A facebook 2004-ben született. 2010-ben a felhasználók száma meghaladta az 500 milliót. A sikertörténetet Ben Mezrich írta meg, a könyv magyarul az Athenaeum Kiadó gondozásában kerül a magyar olvasóközönség kezébe. A krimiszerűen pörgő történet betekintést nyújt a Szilicium-völgy számítgépguruinak mindennapi életébe. Az olvasók szemtanúi lehetnek annak, ahogyan Mark Zuckerberg kis kollégiumi kísérletéből az Internet egyik legnagyobb befolyású vállalkozása lett; és bár nem tudni, hogy tulajdonképpen mennyit is ér ma Mark Zuckerberg, az kétségtelen, hogy ő a földgolyó egyik leggazdagabb huszönöt éves fiatalembere – és sokan úgy emlegetik, mint minden idők legfiatalabb self-made milliárdosát. A Véletlenül milliárdos tucatnyi interjú, több száz forrásmunka és ezernél is több oldalnyi dokumentum – többek között bírósági jegyzőkönyvek – alapján megírt, drámai sodrású történet. A könyv jelenleg a New York Times sikerlistájának 8. helyén található, hat hete van a legjobbak között. A könyv alapján készült filmet szintén ezen a héten kezdték vetíteni a magyar mozik.


Vidd hírét!
  •  
  •