Grisham minden mennyiségben

Vidd hírét!
  •  
  •  
  •  

John Grisham az 1989-es Ha ölni kell c. regényével lépett a siker útjára. Azóta 24 regényt ír, 2010-ben mindjárt kettőt. Ezek közül az egyik a világhírű író első ifjúsági thrillere, amely a Theodore Boone, a kölyökügyvéd címet viseli; a kétkötetesre tervezett könyv első része angolul a nyáron jelent meg, a második 2011-re várható. Grisham a könyvet a 8-12 éves korosztálynak szánta, egy interjúban viccesen azt is mondta, hogy Harry Potterrel szeretné felvenni a versenyt, mert Rowling letaszította őt a sikerlisták éléről. A Geopen Kiadónak köszönhetően Theodore Boone első kalandja már magyarul is olvasható.


[youtube width=”640″ height=”385″]http://www.youtube.com/watch?v=6fbeoKBIR38[/youtube]

Theodore Boone még csak tizenhárom éves, de már kész ügyvéd. Iskolatársai, barátai szívesen kérnek tőle jogi tanácsot, és a fiú olyan alaposan ismeri a törvényeket, a jog világát, hogy mindig remek megoldást talál. Ha teheti, minden szabad percét a tárgyalóteremben tölti. Így aztán nem csoda, hogy egy bonyolult gyilkossági ügybe is belekeveredik. Mire észbe kap, már nyakig benne van a nyomozásban: rejtélyes tanúra bukkan, döntő fontosságú információt kap, és egyre biztosabb abban, hogy a tárgyalás menete rossz irányba halad. Vajon mit tehet a vérfagyasztó ügyben? Kiderülhet-e az igazság? Megőrizheti-e inkognitóját vagy egy hidegvérű gyilkos bosszúja vár rá? Kiderül Grisham első ifjúsági thrilleréből.

Szintén 2010-ben jelent meg a Geopennél Grisham első novelláskötete, a Ford megyei történetek. A kötet angolul 2009-ben látott napvilágot előző kiadója, a Doubleday gondozásában, a magyar olvasóközönséghez a nyáron jutottak el a novellák. John Grisham a könyvben a Mississippi állambeli Ford megyébe kalauzolja el az olvasót.

A kötetbe gyűjtött történetek hősei a legkülönfélébbek. Van köztük három derék fiatalember, akik azért indulnak útnak, hogy vért adjanak balesetet szenvedett barátjuknak. Egy kerekes székhez kötött asszony két idősebb fiával a siralomházba készül legkisebb gyerekéhez, aki az ítélet végrehajtására vár. Egy másik novella hőse a filléres gondokkal küszködő, lecsúszott, alkoholista ügyvéd, aki végre nagy lehetőségekhez jut, és megszabadulhatna egész addigi, nyomasztó életétől. A csöndes, visszahúzódó és szürke adatrögzítőről egyszer csak kiderül, hogy hihetetlen érzéke van a szerencsejátékhoz. A kisvárosi ügyvédnek számolnia kell azzal, hogy összetalálkozik egy régi tárgyalótermi ellenféllel, de milyen más, ha ez be is következik! A prominens család „fura fia” meghalni tér haza, de vajon kik között lel befogadókra? A clantoni szeretetotthon új gondozója pedig nem egészen olyan, amilyennek mutatja magát, és mindig kiszagolja, kiről mit érdemes tudni. Szellemes, fordulatos, felkavaró, megindító történetek remekül megrajzolt figurái mind, akikkel lehet azonosulni vagy akiket el lehet utasítani. A kiváló párbeszédek gondoskodnak arról, hogy a népszerű szerző novellái ne okozzanak csalódást az olvasónak.

Grisham másik 2010-es regénye angolul a napokban jelent meg, ez a The Confession címet viseli. Az új thriller nagy népszerűségnek örvend a tengerentúl: a New York Times sikerlistájának élén kezdett, ezen a héten a második; a Los Angeles Times sikerlistáján az első helyen található; az USA Todaynél a múlt héten szintén az első helyen volt, onnan esett vissza a másodikra, itt már három hete van a legjobbak között. A regény főszereplője Travis Boyette, aki 1998-ban egy kis kelet-texasi városkában megerőszakolta és megölte a helyi iskola egyik legkedveltebb pompomlányát. A holtestet elásta és kívülállóként figyelte, amint a rendőrség letartóztatja, a bíróság pedig halálra ítéli a helyi futballsztárt, Donté Drummot a lány meggyilkolásának vádjával. Kilenc évvel később Travist Kansasban egy másik bűntény miatt letartóztatják és rácsok mögé zárják. Donténak eközben négy napja van az életéből, aztán végrehajtják rajta a halálos ítéletet. Travis agydaganatban szenved, a rácsok mögött pedig úgy dönt, hogy életében először jót cselekszik. De képes egy bűnös elítélt meggyőzni az igazságszolgáltatást arról, hogy éppen egy ártatlan embert készülnek kivégezni? A Magyar olvasók az ígéretek szerint 2011-ben tudják meg a választ, a Geopen Kiadótól ugyanis megtudtuk, hogy a könyvet már fordítják, és valószínűleg Vallomás lesz a címe.


Vidd hírét!
  •  
  •  
  •