Karácsonyi könyváradat – első rész

Vidd hírét!
 
 

Ha azt mondom, hogy Paul Verhoeven, mi jut eszedbe? Sok embernek az Elemi ösztön és Sharon Stone a széken, amint keresztbe veti a lábát. Neked is? A Nyitott Könyvműhely Kiadó a rendezőt egy új szögből mutatja meg a magyar olvasóknak. Az Elemi ösztön és több kultikus film rendezője ezúttal egészen új oldaláról mutatkozik be a közönségnek. Jézus életének szenvedélyes kutatójaként, a filmkészítő drámai érzékével és a bibliai tanok iránti egészséges szkepticizmussal dönti meg a dogmákat és az evangélium érveit. Az eredmény pedig nem más, mint a történelmi Jézus eddig sosem látott, egyedi és izgalmas életrajza, a Názáreti Jézus. Egy szellemi kaland a tények és feltételezések kibogozhatatlan útvesztőjében. Történelmünk egyik legradikálisabb prófétájának igazi arca. És az ember, aki mögötte rejtőzik. Karácsonyra ideális.

A Partvonal Kiadó első gyerekkönyve az egészen kicsiknek szerezhet örömet az ünnepekre. Schubert András könyve, a Szöszmösz kardigán és barátai a napokban kerül a polcokra. A szerző sok évtizedes tudományos kutatói, szerzői és szerkesztői pályafutás, valamint lelkes kocsmazenészi tevékenység után most egy egészen más – és minden eddiginél őszintébb – közönség, a gyerekek felé fordult, és kíváncsian várja a megmérettetést. Szöszmösz kardigán az ezermester Tódor bácsi testét és lelkét melegíti, így segíti őt a legnehezebb feladatok megoldásában is. Tódor bácsi hosszabb vidéki útja és egy váratlan vihar nyomán azonban Szöszmösz kardigán önálló kalandokba bocsátkozik, barátokra és szerelmekre akad, és megismeri az élet sok apróbb-nagyobb bonyodalmát. Mire ismét hazatalál, már nemcsak Tódor bácsi ízületeit, hanem remélhetően az olvasók lelkét is melengetni fogja szeretnivaló és szeretetet sugárzó személyisége.

Huszonöt évvel Bret Easton Ellis első regénye, a Nullánál is kevesebb megjelenése után a történet folytatódik; a vadonatúj regény, a Királyi hálószobák a magyarul az Európa Könyvkiadó gondozásában jelenik meg. A szereplők ugyanazok, csak már nem gazdag fiatalok, hanem gazdag középkorú fazonok, akiknek az életéből valamikor régen egy regény és egy film készült. Clay azóta is haragszik a „szerzőre”, aki annak idején ellopta a történetet, amit neki kellett volna megírnia. Egyébként sikeres forgatókönyvíró; New Yorkból épp visszamegy Los Angelesbe, hogy részt vegyen az új filmje szereplőválogatásában, s aztán egyszer csak megint kapcsolatba kerül a régi branccsal: Blairrel, Trenttel, Rippel, Juliannel… Szó sincs barátságról: mint lassan kiderül, minden egyes találkozás, minden egyes gesztus mögött érdekek bújnak meg. A szereplőválogatáson Clay belezúg egy fiatal színésznőbe, szerepet ígér neki, lefekteti – s aztán minden összekavarodik: a varázslatos szépségű lány csupa hazugság, csupa rejtély, és gyilkos indulatok kavarognak körülötte.

Az Európa Kiadó másik szemrevaló kötete a Magyarországon már több kiadást is megért Don Camillo kisvilága. Giovannino Guareschi (1908-1968) újságíró-humorista főműve, a don Camillo-történetfüzér a háború utáni olasz szórakoztató irodalom máig legsikeresebb produkciója. Nemcsak olvasmányként lett olasz nemzeti, sőt világsiker, hanem filmen is, hála a boldog emlékezetű Fernandelnek. Ezekben az egymáshoz lazán kapcsolódó történetekben Guareschi a ’45 utáni időszak egyik sajátos olasz konfliktusát idézi fel: a nagyon erős katolikus egyház és a friss partizándicsőségektől büszke istentelenség: a szintén nagyon erős kommunista párt mindennapos hadakozásáról anekdotázik – a népi komédiák nemzetközi nyelvén. Don Camillo kisvilága csupa fontos kérdéssel foglalkozik: ki lő rá az olasz falucska plébánosára, mikor az a templomában éppen a megrepedt feszületet javítja? Megkeresztelheti-e tisztelendőnk a párttitkár fiát, s nyerheti-e a kisded a szent keresztségben a Lenin nevet? Való-e egy plébánosnak a kommunisták három elemijén gúnyolódni? Verekedni? Hazudni? Lábbal feloldozást adni? Egyebekről nem is beszélve.

A vak Sámson Aldous Huxley hatodik és így a tizenegy kötetes regényírói életmű sorrendjét tekintve is központi helyet elfoglaló regénye sokak szerint a szerző legjelentősebb műve, kiemelkedő fontosságú állomás az írói pálya egészét tekintve. A bibliai cím önmagában is jelzi, hogy komoly vállakozásról van szó. A nagy előd, John Milton drámai művét, a Küzdő Sámsont idéző címadás a regény főszereplője és a szabadságától szeme világával együtt megfosztott ószövetségi hős, a népét saját élete feláldozásával megszabadító Sámson életútja közti párhuzamokra hívja fel a figyelmet. Az önéletrajzi elemekkel át- meg átszőtt, műfaji és stiláris tekintetben páratlanul sokszínű és tiszteletet parancsoló terjedelmű, bonyolult szerkezetű regény korrajz, önértékelő számvetés, erkölcsi-filozófiai összegzés, a jövőt kémlelő előretekintés, művészi-közéleti program és konkrét cselekvési terv. A kötet a napokban lát napvilágot a Cartaphilus Könyvkiadó gondozásában.

A Sanoma Budapest Kiadó kötetét a a végén említem, de egyáltalán nem utolsósorban. A Nők Lapja Konyha 100 legjobb süteménye ideális ajándék anyának, nagymamának, de minden olyan embernek, aki imád a konyhában sürögni-forogni, családját, unokáit, szeretteit mindig valami újjal, valami finommal meglepni. A kötetbe Papp Emese gyűjtötte össze 100 kedvenc süteményét. A navigálást fejezetek segítik, amelyeket fellapozva az olvasó azonnal ötleteket kap arra, mit süssön, ha csak egy tepsi áll rendelkezésére, vagy éppen gyerekzsúrt tervez. A többszörösen lepróbált recepteket a leírások alapján kezdők is el tudják készíteni, de a haladók is találnak benne számukra izgalmas kihívásokat. Titkos tipp: ha szeretnéd, hogy a karácsonyi asztalon a sütemények közül valamelyik már ott várjon, még az ünnepek előtt lepd meg vele a nagymamát!


Vidd hírét!