Vegyél könyvet Karácsonyra

Vidd hírét!
  •  
  •  

A könyvárusok és a kiadók belekiabálják a nagyvilágba karácsonyi kínálatukat, december első napjaiban akkora a választék, hogy az ember dönteni sem képes már. Összeszedtük egy csokorba a legjobbakat, aztán különválogattuk. Vigyázz, nehogy a nagyapának vedd meg a recepteskönyvet, és a mamának Baldaccit. De még az is lehet, hogy…!


Romantikusoknak

Vass Virág legújabb könyvét ajánljuk az Ulpius-ház Kiadótól. Török Szonja, a kedves, bár néha kicsit elveszett tévés újságírónő négy kudarcba fulladt szerelem és majdnem-esküvő után a klímakutató Hargitai Zoltán oldalán – úgy tűnik – megtalálja végre a boldogságot. Vagy mégsem? Egy hihetetlen kaland várja: egy dokumentumfilm forgatására Indiába utazik és meglátogatja Bombayben Nonitát, az ottani tévé „arcát”. India, a titokzatos azonban nem adja magát könnyen: a mérhetetlen szegénység és az európai szemmel felfoghatatlan luxus, a nagycsalád, a női alárendeltség és kiszolgáltatottság témáit feltáró Szonja életét is fenekestül felforgatja. Veszélybe sodorja a kapcsolatát Hargitaival, egy új szerelmet ígérve, és kikezdi Nonitával való barátságát is. Az elkészült dokumentumfilm pedig fordulópontot jelent a tévés karrierjében. Szonján múlik, hogy mennyit hajlandó kockáztatni azokért, akiket szeret, és mennyit a szakmai elvekért, amikben hisz. Vass Virág harmadik regényében indiai tényfeltáró élményeit dolgozta fel, hogy a változó keleti férfi-nő kapcsolatok tükrében saját párkapcsolati dilemmáinkról is hitelesebb képet alkothassunk.

Lélekbúvároknak

egy dokumentumregényt vegyetek, az egyik legjobb a héten a Nyitott Könyvműhely gondozásában jelenik meg. A kritikusok Sladana Bukovac regényét a Száll a kakukk fészkére horvát megfelelőjeként emlegetik. Az internetes társkeresés, a bordélyok világa, a délszláv háború utáni korrupció, a keletre érkező nyugati ember megdöbbenése együtt kavarog ebben a megrázó pszichológiai regényben. Főszereplője egy pszichiáter, aki úgy osztogatja betegeinek a poszttraumás stressz diagnózisát, akár az ügynökök a szórólapokat. Pavel viszontagságaiból és páciensei elbeszéléseiből olyan általános érvényű emberi sorsokat ismerhetünk meg, melyekben nem számít, ki gazdag és ki szegény, ki ismert és ki névtelen: a titkok és tragédiák mindig ott rejtőznek a kulisszák mögött, és – akár pszichiáter segítségével, akár anélkül ­ mindenkinek meg kell vívnia a maga harcát az életben való boldogulásért.

Szépirodalomért epekedőknek

itt van a Yates-sorozat harmadik tagja a Partvonal Kiadótól. Richard Yates amerikai író (1926-1992) lassan jól megérdemelt helyére, a klasszikusok közé kerül. Hírnevét a fojtogató légkörű A szabadság útjaival alapozta meg, melyből nem kevésbé borzongató film készült. Tehetségét generációjának jelentős szerzői, Vonnegut és Tenessee Williams méltatták. Realizmusát, kíméletlen iróniáját sok fiatal, angolszász író próbálja utánozni ma is. Karácsonyra a Húsvéti korzót javasoljuk. – A két testvér már kislányként is nagyon különbözött egymástól. Emily csodálattal tekintett érzékeny lelkű nővérére, és féltékenyen szemlélte apjukhoz fűződő kapcsolatát, Sarah viszont húga önálló gondolkodásmódját és függetlenségét irigyelte. Felnőttként egészen más életet élnek. Sarah a biztonságot jelentő házasságot választja, Emily az állandó útkeresést. De vajon melyik jelent szabadulást az otthonról hozott, bénító minták alól, és melyik vezet a boldogsághoz?

A krimi szerelmeseinek

ma két könyvet is a figyelmébe ajánlunk. Az első az Európa Kiadó gondozásában jelenik meg magyarul, ez David Baldaccitól A gyűjtők. Washingtonban profi módon meggyilkolják az amerikai képviselőház elnökét. Kisvártatva holtan találják a Kongresszusi Könyvtár egyik igazgatóját. A két haláleset között senki sem lát összefüggést, leszámítva a Teve Klubot. Ennek a titkos csoportnak a tagjai (egy hajdani CIA-ügynök, egy kényszeres-mániás számítógépzseni, egy vietnami veterán hírszerző és egy tudós könyvtáros) figyelemmel kísérik a kormány munkáját, mindent gyanúsnak találnak, és megpróbálják kideríteni, mi folyik valójában az amerikai politika legfelsőbb szintjén a zárt ajtók mögött. Amint nyomozni kezdenek, fölfedezik, hogy ügynökök követik őket – vagy a CIA, vagy az FBI, vagy a Nemzetbiztonsági Hivatal emberei. Mindeközben Atlantic Cityben a zseniális és ellenállhatatlanul szexi Annabelle Conroy három szélhámos segítségével az évszázad átverését készül végrehajtani, hogy megbosszulja anyja halálát. Aztán a sors úgy hozza, hogy a Teve Klub és Annabelle egyesítik erőiket, amire nagy szükségük is van, mert olyan nagyszabású kémhistóriába keverednek, amely nemcsak őket, hanem akár egész Amerikát térdre kényszerítheti.

A másik krimi az Ulpius-háznál jelenik meg ezen a héten, ez Karen Rose tollából az Érints meg. Valaki gyötri dr. Tess Ciccotelli orvosnő pszichiátriai betegeit, addig a pontig, míg végül kétségbeesésükben öngyilkosságot követnek el. Az eseteket pedig úgy rendezi meg, hogy a gyanú Tessre terelődjön. A doktornő azonban még a rendőri kérések ellenére sem hajlandó megszegni az orvosi titoktartási esküt. Aidan Reagan nyomozó tökéletesen megérti, hogy Tess óvja a betegeit, de minden jel arra mutat, hogy ez a név és arc nélküli ellenség eltökélte, hogy tönkreteszi Tess karrierjét, családját, és végül elpusztítja magát Tesst is. Aidan és Tess mindent megtesz azért, hogy megállítsák a gyilkost, de egyre nyilvánvalóbb, hogy Tess nyaka körül szorul a hurok, és a nő sehova sem menekülhet, sehova sem rejtőzhet. Karen Rose a tőle már megszokott magas színvonalon írta meg ezt az izgalmas krimit, amelyből természetesen a szerelmi szál sem hiányozhat.


Vidd hírét!
  •  
  •