Legenda születik: A Halállista

Írta : Tim Davys
Eredeti cím : Amberville
Eredeti kiadás : 2009
Magyar cím : A Halállista
Fordította : Varga Bálint
Kiadó : Agave Könyvek
Recenzált kiadás éve : 2010
Terjedelme (oldalszám) : 300
79
Vidd hírét!
  •  
  •  

A szerzőről, Tim Davysről egészen kevés információhoz lehet hozzáférni. Svéd származású, New Yorkban él, van egy felesége és egy kutyája, saját bevallása szerint húszéves kora előtt egyetlen könyvet sem olvasott, a történetszövést pedig képregényekből, magazinokból és filmekből tanulta meg. A Halállista első regénye, 2007-ben írta. Magyarul az Agave Kiadó gondozásában jelent meg november közepén.


A történet nem túl bonyolult, legalábbis nem annak indul. Medve Erik otthonába egy reggel szinte szó szerint berobban Galamb Miklós és két gorillája. Erik egykori főnöke, az alvilág ismert figurája különös kéréssel …khm… paranccsal érkezett Erikhez. A tudomására jutott, hogy a neve szerepel a Halállistán. Azt szeretné, ha Erik elintézné, hogy a nevét kihúzzák a listáról. Különben finom kis darabokra aprítják Erik feleségét, Nyúl Emmát.

A szereplők már nem annyira egyszerű figurák: itt mindenki plüssállat. Mindenki.

A Hallálista egy legenda. Vagy mégsem? Az tény, hogy a kiöregedett plüssállatokat egy piros kisteherautón elszállítják a Sofőrök, és Amberville-ben azt suttogják, hogy nem véletlenszerűen válogatják ki azokat, akiket el fognak majd egyszer vinni. De a Halállistáról senkinek nincsenek konkrét ismeretei, senki nem látta még, nem tudják, hogy ki írja össze, ki dönt a lista tartalmáról – egyáltalán azt sem tudják, hogy létezik-e. De van egy másik legenda is, miszerint egy bizonyos személynek minden évben hatalmában áll valakinek megkegyelmezni a Halállistáról. Úgyhogy Eriknek nincs más választása, utána kell járjon ezeknek a legendáknak, és el kell intézze, hogy Galamb Miklós nevét kihúzzák a listáról. Összeszedi régi csapatát és munkához látnak. Lehet, hogy egy újabb legenda születik? És ennek Erik lesz a hőse?

Könnyed, olvasható krimi A Halállista, a szövegen nem érezni, hogy a szerző nem olvasott húsz éves kora előtt, sem azt, hogy ez az első regénye. A történet vezetése annyira nem bonyolult, hogy idejekorán elveszítsük a fonalat, de van benne néhány olyan csavar, ami odafigyelést igényel. A csavarok és a sztori szövése pedig egyre kiváncsibbá teszik az olvasót, ahogy halad Erik és társainak nyomozása. Az viszont, hogy a szereplők plüssállatok, ne tévesszen meg senkit: ettől A Halállista még nem egy vicces, ifjúsági történet. Ez egy krimi. Bizonyára oka van annak, hogy plüssállatok a szereplők, de hazudnék, ha azt mondanám, hogy a szereplők és a sztori mögé rejtett mondanivaló teljes mértékben világos a számomra. Értem én, hogy ugyanolyan kérdések izgatják Amberville lakóit is, mint amire mi, emberek is keressük a választ – mint például a halál utáni élet, a túlvilági dolgok –, és Amberville is egy olyan, évszázadok alatt felépített, a társadalmat összetartó rendszeren nyugszik, amelyet néhány vallási intézet és/vagy politikai hatalom elleni kemény támadás alapjaiban rengethet meg, de akkor is ott maradt a kérdés: miért plüssállatok? Én nem vagyok biztos benne, hogy megkaptam rá a választ.


Vidd hírét!
  •  
  •