2010 legjava – az amazon szerint

Vidd hírét!
  •  
  •  

Az amazon.com-on a 2010-es év legjobbja Jennifer Egan könyve a zeneipari sztárról, Bennie Salazarról. A tizenhárom fejezet negyven év történését foglalja össze tizenhárom különböző nézőpontból, mégis hihetetlenül finoman összehangolva. Különleges könyv, különleges felépítéssel – kiváncsi vagyok, hogy a magyar könyvpiacra eljut-e.


Második helyezett Helen Simonson regénye, a Major Pettigrew’s Last Stand. A történet Edgecomb St. Mary-be, egy angol faluba kalauzolja az olvasóit. A dombok között rejtőző nádfedeles házak lakói nagyon eredeti és ugyanakkor megszólalásig ismerős figurák. Ezek egyike a nyugdíjazott őrnagy, Ernest Pettwigrew, ez a fanyar, nagyképű, de ugyanakkor megnyerő hős, a kortárs irodalom egyik legnagyobb karaktere, aki már az első oldalon az olvasók szívébe fogja lopni magát. Az őrnagy testvérének halála közelebb hozza őt Mrs. Jasmina Alihoz, a pakisztáni boltoshoz. A két özvegy virágzó barátsága lassan valami másba csap át. De a kis falusi társadalom ragaszkodik ahhoz, hogy az őrnagyot mint helyi embert, a pakisztáni hölgyet pedig mint az örökös külföldit bélyegezze meg. Túlélhet-e a kapcsolatuk ebben a környezetben?

A The Ask Sam Lipsyte harmadik regénye, ez áll a harmadik helyen. Milo Burke egy frusztrált, volt festő, akit szexuális zaklatással vádolnak, és ennek következtében elveszíti állását egy new yorki iskolánál, ahol pénzgyűjtőként dolgozott. A felesége hűségében is kénytelen kételkedni, ráadásul a hároméves kisfia úgy hiszi, hogy az apja buzi. Kétségbeesetten kezd új munka után keresgélni, amikor egykori munkaadója, bizonyos Vargina felhívja, és állást kínál neki. Hamarosan felbukkan diákkori barátja, Purdy is, aki az internet-boom idején alaposan megszedte magát.

Az ötödik helyen Paolo Bacigalupi negyedik regénye található, a Ship Breaker. Nailer, a tinédzser korú fiú az Amerikai Öböl partján dolgozik, ahol partra vetett és megfeneklett hajókat szednek szét a csapattal, rézkábeleket gyűjt, gondosan ügyelve arra, hogy a napi kvótája meglegyen, és reméli, hogy a holnapi napkeltét is megláthatja. Egy napon azonban rámosolyog a szerencse, amikor egy nemrég a hurrikán által partra sodort hajóra bukkan. Élete legfontosabb döntése előtt áll: bontsa szét a hajót darabjaira, vagy mentse meg a hajó egyetlen túlélőjét, a gazdag és szép lányt, aki talán elveztheti őt egy jobb életbe…

Az ötödik a listán Michael Korytatól a So Cold The River. Alyssa Bradford egy különleges ajándékot szeretne a férjének: egy dokumentumfilmet az apósáról, a 95 éves milliomosról, Campbell Bradfrodról, akinek a múltját rejtély fedi. A dokumentár elkészítésére Eric Shaw-t kéri fel. Eric elfogadja a felkérést, noha az öreg milliomos látszólag nem lehet hozzáférni, szinte semmi sincs, amibe kapaszkodhatna. Csak két dolog: a szülővárosa és egy antik vizes üveg. Bradford szülővárosában Eric nagyszerű történetre bukkan: egy régi hotelt éppen akkorra újítanak fel, amikor Eric a városba érkezik. A szálló korábban mozisztárok, elnökök, sportolók és gengszterek gyülekezőhelye volt, a forrás vize pedig a maláriától az álmatlanságig mindenre gyógyírt jelentett. Ericnak az érkezését követő első órákban egy szörnyű és élénk látomása támad, a jelenség az elkövetkező napokban egyre erőteljesebbé válik és egyre gyakrabban zaklatja. Eric rájön, hogy a hotellel együtt valami más is visszatért a régi időkből, és semmi sem állíthatja meg abban, hogy régi dícsőségét visszaszerezze magának.

A hatodik Maggie O’Farrell, őt a magyar olvasóközönség már ismeri A szeretőm szerelme és a Miután elmentél c. könyveknek köszönhetően. A The Hand That First Held Mine a legújabb regénye, amely két nő története két külön időbensíkban: az egyik a második világháború után játszódik, és egy olyan lány a főszereplője, aki elszökött a szüleitől, hogy Londonba költözhessen, riporter lesz, elvegyül a művészek világában, s amikor áldott állapotban marad, úgy dönt, hogy megtartja a gyereket. A másik történet napjaink Londonjában játszódik, ennek főszereplője egy fiatal kismama… és hamarosan az is kiderül, hogy a két szál hol kapcsolódik egymáshoz.

Lisa Brackman regénye, a Rock Paper Tiger egy 26 éves iraki veteránról, Ellie Cooperről szól, aki Kínába vetődött, próbál elvegyülni az idegenek, a modern művészek és az online játékosok világában, miközben egy olyan kaland felé sodródik, amely mellett az iraki egyszerűen eltörpül. Hamarosan egy egész hadseregnyi ember szegül a nyomába: a kínai rendőrség, egy privát amerikai örző-védő cég, kínai műgyűjtők, a férje, elidegenedett anyja, és a saját rossz álmai is mind az üldözőjévé válnak. Közben a barátai sorra tűnnek el a környezetéből. Lassan fogalma sem lesz arról, hogy kiben bízhat és hogy mi folyik az orra előtt.

Hilary Thayer Hamann regénye, az Anthropology of an American Girl a nyolcadik az amazon listáján. Egy lány életét követi végig iskoláskorától az 1970-es évek végén.

A kilencedik Amy Bloom könyve, a Where The God Of Love Hangs Out, amelyben a szeretet, a szerelem és ezek elvesztése okozta érzelmeket boncolgatja a szerző. Van közöttük anya-fia kapcsolat, férfi és menye, és egyéb más is…

Joshua Ferris a második, és egyben utolsó szerző az amazon top 10-es listájáról, akit a magyar olvasóközönség ismerhet; tőle 2009-ben az Aztán eljött a vég – egy reklámügynökség tündöklése és bukása c. regényt vehette a kezébe az olvasó. Tizedik a listán a második regénye, a The Unnamed, amelynek főszereplői egy házaspár, Tim és Jane Farnsworth. Mindketten ügyvédek, szép házban élnek, exotikus nyaralásokat engedhetnek meg maguknak, nincsenek anyagi gondjaik. Timnek volt egyszer egy furcsa, megmagyarázhatatlan betegsége ugyan, amit nem feledtek, de azok a napok elmúltak. Vagy mégsem? Hirtelen visszatér a betegség, amitől Tim viselkedése ijesztően más lesz. Annyira más, hogy még ő sem ismer magára.

A fenti lista igazi sikerkönyveket tartalmaz. Hazai kiadásokról nincs információnk, de nem lepne meg, ha az elkövetkező évben közülük több is megjelenne magyar fordításban. Én személy szerint a Sam Lipsyte-, a Michael Koryta- és a Joshua Ferris-könyvek magyar fordításának örülnék a legjobban. És te?


Vidd hírét!
  •  
  •