Assange: kényszerből író

Vidd hírét!
  •  
  •  

A Random House kiadóvállalat megerősítette: Julian Assange, a WikiLeaks alapítója több mint 1 millió amerikai dollárért írja meg memoárját. Ez csak az nagy-britanniai és az amerikai terjesztési jogokat jelenti, ha nagy sikere lesz a könyvnek, és más nyelvekre is lefordítják, további összeg ütheti Assange markát. A Random House szóvivője, Paul Bogaards vasárnap azt mondta: a kiadó szeretné, ha a kézirat valamikor 2011-ben már a nyomdába kerülne, de egyelőre nem szögeztek le pontos dátumot. „Nagyon izgatottak vagyunk – tette hozzá Bogaarsds -. Assange munkája a WikiLeaksnél óriási jelentőségű az egész világ számára.”


A hír először a múlt hét közepén röppent fel, amikor a Random House spanyolországi kiadójának vezetője a twitterén azt írta: J. Assange eladta a memoárját, az USA-ban és az Egyesült Királyságban a Knopf (a Random House leányvállalata) és a Canongate fogja kiadni, a kézirat márciusra lesz kész. A Canongate-nél nem kommentálták a hírt. A kiadó adta ki többek között Obama két könyvét is; ezek jogait hat hónappal azelőtt vették meg, hogy Obama, még szenátorként, bejelentette volna, hogy indul az elnökválasztáson. A kiadó a két Obama-könyvért egyenként egy ötszámjegyű összeget fizetett angol fontban.

Assange vasárnap a Times-nak azt nyilatkozta, hogy kb. félmillió dollárt kap a könyv angliai megjelenéséért, további 800 ezret a memoár tengerentúli kiadásáért. Assange azt is hozzátette: nem akart önéletrajzot írni, de valamiből muszáj kifizesse az ügyvédeit, és a WikiLeakset is fent kell tartani. A 39 éves ausztrál jelenleg egy kelet-angliai házban tartózkodik; Assange-t egy svéd nő elleni nemi erőszakkal és egy másik nő szexuális zaklatásával gyanúsítják Svédországban. Jelenleg óvadék ellenében szabadlábon védekezhet. Nemrég azt mondta: ha Amerikában kerülne börtönbe, ott szinte biztosan megölnék.


Vidd hírét!
  •  
  •