2010 legjava – a PW szerint

Vidd hírét!
  •  
  •  

Akárcsak az amazonnál, a Publishers Weeklynél is Jennifer Egan regénye, az A Visit From The Goons Squad vezet, itt második Jonathan Franzen legújabb regénye, a Freedom. Erről korábban a New York Times 2010-es sikerlistája kapcsán írtunk. A Publishers Weekly listájának 10. helyezettje Isabel Wilkerson regénye, ezzel is találkozhattunk a New York Times esetében – a többi könyv azonban egyik, általunk eddig elemzett sikerlistán sem szerepelt.


Harmadik a listán Laura Hillenbrand regénye, az Unbroken, Louis Zamperini életrajza. A januárban 94. életévét ünneplő Zamperini 1936-ban részt vett a berlini nyári olimpiai játékokon, és az ötezer méteres síkfutáson nyolcadik helyen végzett. 1941-ben belépett a hadseregbe, 1943 május 27-én délután pedig B-24-es bombázójával a Csendes-óceánba zuhant. Russ Phillips pilótával együtt 47 napig sodródtak az óceán hullámain, míg végül a japán tengerészek fogságába estek. A háború végén szabadult. Az Unbroken az ő regénye. A legújabb hírek szerint az Universal megfilmesíti Hillenbrand regényét.

A negyedik is egy háborús történet, illetve annak következménye. Lee Chang-rae regényének, a Surrenderednek a szereplőit a koreai háború hozza össze. June Han a háború miatt marad árván. Hector Brennan egyike azoknak, akik az országa ellen harcoltak. Egy árvaházban találkoznak először, ahol mindketten a misszionárius felesége, Sylvie Tanner figyelméért és kegyeiért küzdenek. Hectorral és June-nal 30 évvel később találkozunk a világ másik felén, ahol közösen próbálják megemészteni közös múltjukat.

Az ötödik helyezett az első olyan könyv az eddigi 2010-es sikerlistákról, amely már magyarul is megjelent: ez Michael Lewistól A nagy dobás. Michael Lewis ironikus humorú portrékon keresztül vezeti be az olvasót a Wall Street világába. Napjaink gazdasági válságának történetét olyan szereplők szemszögéből ismerhetjük meg, akik megértették, de legalábbis sejtették, hogy mi folyik a háttérben, s igyekeztek profitálni is belőle közben pedig értetlenül figyelték, ahogy mások (köztük neves hitelminősítők is) elsiklanak a közelgő veszély jelei felett. A nagy dobás méltó folytatása a szerző első toplistás könyvének, a Brókerpókernek. Új könyvéből megtudhatjuk, hogy néhány kivételes ember látta a jövőt: a pénzügyi rendszer össze fog omlani és egy évtizedek óta nem látott válság közeleg. Felismerték az ingatlanárak folyamatos emelkedése mögötti kockázatot és a kétes jelzáloghitelekből kreált újfajta értékpapírok piacra zúdításának veszélyeit.

A hatodik Henrietta Lacks története. A 31 éves korában rákban elhunyt afro-amerikai nő lett az orvostudomány első örökéletű sejtjének donora – és erről a mit sem tudott. Az ő sejtjéből fejlesztették ki a gyermekbénulás elleni vakcinát, ennek segítségével fedezték fel a rákbetegség egyes fázisait, különböző vírusokat, az atombomba mellékhatásait és a klónozást. Henrietta Lacks sejtje ma is él, a nőt viszont egy jelöletlen sírba temették, és a világ elfelejtette. Rebecca Skloot könyve, a The Immortal Life Of Henrietta Lacks az ő rövid életének állít emléket.

A hetedik Patti Smith regénye, a Just Kids, két fiatal művész felemelkedésének sztorija, a hírnévhez vezető előtér, amely a 60-as és 70-es évek New Yorkján vezeti végig az olvasóit.

A nyolcadik Scott Spencer új regénye, a Man In The Woods. A szerzőt a magyar olvasóközönség egy korábbi könyve, a 2003-as Papírhajó kapcsán ismerheti már. Új regényének főszereplője Paul, aki már gyerekkora óta megtanulta, hogy csak magára számíthat. Sok kalandban volt része, és azt hitte, hogy neki már nem tartogat semmi újat az élet, amikor megismerte a Kate-et és annak lányát, Ruby-t. A nő stabilitást és rendet hozott az életébe. Miután kirúgják az állásából, és éppen hazafelé tart az autópályán, megáll egy pillanatra, hogy összeszedje gondolatait. Csend és béke helyett azonban egy embert talál az útmenti tanyán, aki kegyetlenül veri a kutyáját. Paul olyan döntést hoz, amely mindent megváltoztat az életében.

A kilencedik Brady Udall regénye, a The Lonely Polygamist, amelynek főhőse egy olyan férfi, aki négy feleség és huszonnyolc gyerek után olyan üzeltbe bonyolódik, amely az egész család jövőjét veszélyezteti. Udallt a kortárs amerikai szépirodalom egyik legnagyobb alakjának tartják, munkásságát a kritikusok John Irvinghez és Richard Yateshez hasonlítják. A The Lonely Plygamist a modern amerikai család felejthetetlen története.

A fenti listáról magyarul máris olvasható A nagy dobás Michael Lewistól. A Freedomról már elégszer szóltunk (feltehetően 2011-ben a magyar olvasókhoz is eljut), és én Scott Spencer regényét is esélyesnek találom. Udall is lekötne, úgy érzem, és Zamperini életét is szívesen elolvasnám. Neked melyik a kedvenced a fentiek közül?


Vidd hírét!
  •  
  •