Az igazi Cattanik nyomában

Írta : Petra Reski
Eredeti cím : Mafia - Von Pate, Pizzerien und falshen Priestern
Eredeti kiadás : 2008
Magyar cím : Maffia - Keresztapák, pizzériák, hamis papok
Fordította : Várnai Péter
Kiadó : Partvonal Könyvkiadó
Recenzált kiadás éve : 2009
Terjedelme (oldalszám) : 253
100
Vidd hírét!
  •  
  •  

2007 augusztus 15-én Duisburgban, Németországban a Da Bruno pizzéria előtt a Pelle-Romeo klán hat tagját kivégezték egy autóban. Több mint 70 golyót eresztettek a kocsiba és a négy emberbe. Szabályos kivégzés. A vérengzés valójában egy klánok közötti leszámolás volt; volt előzménye és következménye egyaránt. Németország és Európa ráébredt arra, amit Petra Reski már korábban is tudott: a maffia többé nem csak Olaszország problémája, hanem egész Európáé. A ’Ndrangheta és a Cosa Nostra keltette erőszak hullámai átcsaptak az országhatárok felett és minden európai polgár életét veszélyeztetik. Aki ezt holmi túlzásnak tartja, olvassa el Petra Reski dokumentárját, a Maffiát. Mindenki érintett. Mindenki.


Petra Reski már korábban megismerkedett Szicíliával és a maffiával. Először Mario Puzo A keresztapac. regényének elolvasása után autózott le a

Ruhr-vidékről egészen Corleone városáig, még 1979-ben, mert annyira elbűvölte a Corleone család története. A nyomában járt Toto Riina özvegyének, beszélt bűnbánó maffiózókkal, gyilkosokat meggyóntató papokkal, a szervezett bűnözés ellen harcoló ügyészekkel. Dokumentumregényében feltárja a ’Ndrangheta és a Cosa Nostra szerkezeti felépítését, alvilági kapcsolatait (hogyan csinálnak a kokainnal 1.200 euróból napok alatt 315.000 eurót), összefonódását az egyházzal (a mai napig nincs a Vatikánnak olyan dokumentuma, amely hivatalosan is állást foglalna a szervezett bűnözés ellen; II. János Pál pápa az egyetlen, aki felszólalt a maffia ellen; és akkor nem beszéltünk a maffiózókat gyóntató szicíliai papokról), és a politikai osztállyal való kapcsolatait (az olasz miniszterelnök Berlusconi, az európai parlamenti képviselő Dell’Utri és mások kapcsolatait). Egy biztos, Berlusconira ezután másképp nézek, ha este a Híradóban azt látom, hogy Brüsszelben éppen találkozott valakivel.

Petra Reski rávilágít Európa közös gondjára: a szervezett bűnözés elleni harchoz szükséges törvények hiányára. Míg Olaszországban elég csak a maffiával való együttműködés gyanúja is ahhoz, hogy valakinek a vagyonát lefoglalják, addig Németországban bizonyítékok hiányában egyetlen centjére sem tehetik rá a kezét a hatóságok annak a pizzéria tulajdonosnak, aki fél éve még egy szál farmerben érkezett az országba, ma viszont három szállodát is működtet a pizzasütőn kívül. Így menekíti át a kokainkereskedelemmel szerzett pénzét a maffia Olaszországból Németországba. Ugyanakkor Olaszországban a legtöbb bűnöző ügyének elévülése miatt mentesül még az ítélet kihirdetése előtt minden korábban ellene felhozott vád alól. Dell’Utri parlamenti képviselő nem egy pert úszott már meg ezzel a módszerrel. Elég hozzá, ha csak késleltetik a tárgyalás haladását. Erre jók a politikai kapcsolatok. Egy jó politikus ugyanis nem feledi, hogy kiknek a pénzén vásárolt szavazatokkal jutott a bársonyszékbe.

Én már gyerekként is valósággal csüngtem Sandro Petraglia és Luigi Perelli sorozatán, Corrado Cattani (majd Licata) szélmalomharcának történetén, A polipon. Lenyűgözött a sorozat, már tizenévesen elhittem, hogy az, amit ott látok, igaz. Petra Reski könyve olyan, mint A polip. A valóságot adja vissza. A Partvonal Kiadónak köszönhetően a nápolyi maffia, a Camorra után a délebbi ’Ndranghetával és a szicíliai Cosa Nostrával is megsimerkedhet a magyar olvasó. Roberto Saviano könyvéhez hasonlóan itt is sok nevet felsorakoztat a szerző, a végén található névjegyzék azonban nagyon nagy segítséget jelent eligazodni a valóságban.


Vidd hírét!
  •  
  •