Az elme legmélyén: Viharsziget

Írta : Dennis Lehane
Eredeti cím : Shutter Island
Eredeti kiadás : 2003
Magyar cím : Viharsziget
Fordította : Totth Benedek
Kiadó : Agave Könyvek
Recenzált kiadás éve : 2010
Terjedelme (oldalszám) : 275
100
Vidd hírét!
  •  
  •  

Dennis Lehane a Kenzie-Gennaro sorozatot 1994-ben kezdte írni, a hatodik epizódot 2010-ben adta ki. 1999-ig nem is írt mást, csak öt regényt az említett sorozathoz. Aztán 2001-ben megszületett a Titokzatos folyó, és 2003-ban a Viharsziget. Ha valaki ezt a két könyvet viszonylag rövid időszak leforgása alatt olvassa, egyszerűen el fog ámulni. Engem legalábbis elbűvölt az, ahogyan képes volt nagyjából ugyanabban a műfajban két ennyire más történetet ilyen jól megírni. Ha ülök egy keveset, mintegy ízlelve a Viharszigetet, és ugyanakkor visszagondolok a Titokzatos folyóra, akkor az jut eszembe: ebben az emberben még rengeteg van, s ha a Jóisten is úgy akarja, csodás regényeket vehetünk még a kezünkbe Dennis Lehane-től.


A regény cselekménye egy Bostonhoz közeli szigeten, a Viharszigeten játszódik. A szigeten egyedül csak az Ashecliffe Elmegyógyintézet áll, ahol különösen veszélyes betegeket, kegyetlen gyilkosokat és bomlott elméjű bűnözőket tartanak fogva és kezelnek. Erre a szigetre érkezik 1954 nyarán Teddy Daniels szövetségi rendőrbíró és újonnan kinevezett társa, Chuck Aule. Feladatuk, hogy a nyomára bukkanjanak egy betegnek, aki rejtélyes módon eltűnt a cellájából. A szökésben levő nő különösen veszélyes: egykor vízbe fojtotta három gyerekét. A szigetre nem sokkal a nyomozók érkezését követően pusztító hurrikán csap le, ezzel mintegy elzárva a szigetet a külvilágtól. Teddynek azonban ez lenne a legkissebb gondja. Furcsa események sora következik a szigeten, s a rendőrbíró joggal érzi úgy, hogy ezt már képtelenség ép ésszel felfogni és megemészteni. Szörnyű második világháborús emlékek zaklatják, halott felesége is kísérti, és rájön, hogy Laeddis, a felesége állítólagos gyilkosa is a szigeten van. Ki a rejtélyes hatvanhetes számú beteg, ha az Intézetben mindenki azt állítja, hogy csak hatvanhat ápolt van a szigeten? Kicsoda valójában Laeddis? Miért állítja az egyik beteg azt, hogy Teddy verte péppé az arcát pár napja? Megbízhat a társában? Mi zajlik a világítótoronyban? Náci orvosok segítségével valóban kísérleteket folytatnak a szigeten? Miféle összeesküvésbe csöppent Teddy Daniels szövetségi rendőrbíró?

Ez a történet valósággal örvénylik, akár a hurrikán, ami lecsap a szigetre a főszereplők érkezését követően. Sötéten örvénylik, s a forgatag lassan magába szippant mindent, amit Lehane az első oldaltól felépített; mindent, amit az olvasó magának elraktározott, megőrzött és megjegyzett; mindent, ami Teddy Danielst jelenti; és magát az olvasót is. Érdekes, hogy mindeközben nem rúgja fel az előzményeket, nem teszi semmissé, nem húzza át egy ecsetvonással. Ez az örvény olyan, mint egy húsdaráló: beszippant magával mindent, a másik végén pedig kiprésel valami mást: egy tökéletes regényt. Közben meg odaszögezi az olvasót. Nem fogod tudni letenni, azt garantálom!

A könyvből Leonardo DiCaprio főszereplésével, Martin Scorsese rendezésében készítettek nagysikerű filmet 2009-ben. A mozifilm az első hétvégén 41 millió amerikai dollárt kaszált a pénztáraknál, és összesen közel 300 millió bevételre tett szert. Ez volt minden idők legjobban kezdő Scorsese-filmje, és összességében is ez hozott a legtöbbet a rendező konyhájára. A film elkészítésénél Dennis Lehane producerként vett részt. Én a filmet korábban láttam; ennek ellenére a könyv meglepett, lekötött, a befejezés pedig… ááá, spoilerektől mentes akarok maradni!

A könyv magyarul az Agave Kiadónál jelent meg, először 2005-ben. A film sikerét követően újra kiadták.


Vidd hírét!
  •  
  •