Van új a nap alatt?

Vidd hírét!
  •  
  •  

A Millenium trilógia harmadik része, A kártyavár összedől újra az első helyen található a világ egyik legmérvadóbb sikerlistáján. Stieg Larsson regénye harminchárom hete van a listán, most ismét a trónra tört, és lesöpörte a múlt héten még első Dean Koontz-ot és új regényét, a What The Night Knows-t, ami egyébként egész jónak tűnik a beharangozója alapján. Egy kisvárosban egész családokat végez ki egy kegyetlen sorozatgyilkos. John Calvino nyomozót sürgeti az idő, hiszen tudja, hogy a negyedik család a gyilkos áldozatai között az övé lesz. Azért ilyen biztos a dolgában, mert húsz évvel korábban egy másik kisvárosban egy másik gyilkos pontosan ezzel a módszerrel szedte az áldozatait, és akkor a negyedik család az ő családja volt. Ez a gyilkos nem lehet az a gyilkos, mert azzal maga Calvino végzett. Akkor még 14 éves volt, és egyedül ő élte túl mészárost a családból. – A könyv magyarul az Animus Kiadónál jelenik meg, a jelek szerint valamikor tavasszal. Az biztos, hogy már fordítják.


A harmadik Tom Clancy új regénye, a Dead Or Alive, amelynek főhőse – nem fogjátok elhinnni – Jack Ryan junior! Természetesen az ifjabbik Ryan is azt teszi, amit a papa a legjobban tudott: terroristákat üldöz. A harmadik évezredben azonban már nem az orosz kémek az ellenfelei a hazának, hanem az arab terroristák. A Campus tagjaiank feladata, hogy válogatás nélkül végezzenek az olyan személyekkel, akik veszélyt jelentenek az Egyesül Államok biztonságára, és az olyanokkal is, akik ezeket a terroristákat támogatják. A Dead Or Aliveban egy Emir nevezetű terrorista a célpontjuk, aki egy Amerikát fenyegető támadásra készül.

Már tizenegy hete tartózkodik a sikerlistán Grisham új regénye, a Vallomás, amely 2011-ben a Geopen Kiadó gondozásában nálunk is megjelenik. Ezen a héten ő a negyedik, az ötödik pedig Kathryn Stockett és A Segítség. Az Európa Kiadónál magyarul is megjelent világsiker kilencvenhárom hete található a New York Times sikerlistáján, legutóbb a 11. helyen volt, most újra az első tízben találkozunk vele.

Hatodik helyen áll W. E. B. Griffin Az elnök embere sorozatának legújabb, hatodik kötete, a The Outlaws. Charles Castillo ebben egy hordónyi biológiai fegyver eredetét nyomozza, amelyről úgy tudta, hogy elpusztították. Most úgy tűnik, hogy mégsem. Castillo ugyan visszavonult, a Fehér Házban új elnök uralkodik, a titkosszolgálatok azonban nem végeznek el minden munkát, vagy nem úgy, ahogy arra Castillo és csapata képes. A régi társakkal újra munkához látnak, hogy kiderítsék: ki birtokolja a veszélyes vegyi fegyvert és mire akarja használni. – Sajnos a magyar olvasóközönség erre az epizódra még kell várjon egy keveset. Az elnök embere sorozat magyarul a Gold Book gondozásában jelenik meg, eddig az első két kötet került a magyar könyvesboltok polcaira.

Hetedik a héten a tavalyi év egyik legnagyobb slágere, Jonathan Franzentől a Freedom. Egyelőre nincs információnk arról, hogy a 2010-es sikerlisták állandó szereplője Magyarországon is megjelenne a közeljövőben. A nyolcadik helyen James Patterson új krimije, a Cross Fire található, amely november végén tört a New York Times sikerlistájának élére, és azóta az elsők között tartózkodik.

A listán a kilencedik ezen a héten az olvasoterem.com titkos tippje, a svéd Roslund/Hellström szerzőpáros ötödik regénye, a Three Seconds. A könyv svédül még 2009-ben jelent meg, angolra most fordították le, ez a top 10-es lista egyetlen igazi újonca a héten. A regény főszereplője Piet Hoffman, a svéd rendőrség legjobb beépített ügynöke, aki egy félresikerült drogügyletet követően kénytelen élete legnehezebb feladatát elvállalni: beépülni a lengyel maffia tagjai közé. Ehhez be kell vetnie magát az ország legjobban őrzött börtönébe. A drogügylethez kapcsolódó gyilkosság ügyében Ewert Grens felügyelő nyomoz; és nem tudja, hogy Hoffman kicsoda valójában. Hoffman egyetlen fegyvere egy hangfelvétel, amellyel korrupt svéd politikusok összeesküvését leplezhetné le. – Az Independent szerint elképzelhető, hogy Roslund és Hellström személyében az új Stieg Larssonnal állunk szemben. A szerzőpáros előző négy regénye összesen négy díjat kapott, és további négy esetben jelölték. Feltehetően az ötödik is ugyanilyen nagy népszerűségnek örvend majd Skandináviában. Angolra az első kettőt és az ötödiket fordították le; magyarul a nyár elején jelenik meg a svéd szerzőpáros regénye, a fordítással az Animus Kiadó dolgozik.

A tizedik Tami Hoag új regénye, a Secrets To The Grave, amelynek cselekménye 1986-ban játszódik, és tulajdonképpen ott folytatódik, ahol előző regénye, a Deeper Than The Dead végetért. Tony Mendez nyomozó és Vince Leone FBI-ügynök egy gyilkosság ügyében nyomoznak. Hoag egy olyan világba kalauzolja az olvasóit, ahol még nincs digitalizált bűnügyi nyilvántartó, instant adatcsere és high-tech labor a helyszínelők épületében. A hangsúlyt a szerző sokkal inkább az emberi érzések kidomborítására fekteti: szemtanúi lehetünk annak, hogy egy gyilkosság mennyire felkavarja egy kis közösség mindennapi életét. Tami Hoag regényeit világszeret több mint 22 millió példányszámban adták el. Nálunk az Alexandra Kiadó gondozásában jelentek meg a könyvei, valószínűleg az újat is a pécsi kiadótól várhatjuk.


Vidd hírét!
  •  
  •