Romantikus könyvek – a zsűri ajánlja

Vidd hírét!
 
 

Amíg ti a Valentin napi recenzióíró pályázatra külditek a jobbnál jobb romantikus, szerelmes könyvek ajánlóit, addig a zsűri, két beérkezett recenzió elolvasása és értékelése között arra gondolt, hogy megossza veletek kedvencét a témában.

Nádor Zsófi, szerkesztő – Scolar Kiadó

Bár nem olvasok gyakran romantikus könyveket, ha egyet megszeretek, azt legalább tízszer-hússzor újraolvasom – ez történt az immár klasszikussá vált Bridget Jones naplójával. Ez a könyv napjaink egy valós problémájával néz szembe, túllépve így azon, hogy pusztán szórakoztató irodalom legyen. Nagyon nagy teljesítménynek tartom, amikor egy mű igényesen és harmonikusan egyesíteni tudja magában a szórakoztatásra való képességet, a könnyedséget a komolyabb problémákkal való foglalkozással, egy aktuális és hiteles álláspont képviseletével.

A Scolar Kiadó legfrissebb könyvei közül igen közel áll hozzám a norvég Erlend Loe első regénye, az Elfújta a nő (a szerző későbbi műveiből már többet megjelentett a kiadó, ez legelőször írt műve). Ez egy rendhagyó szerelem története (talán nem is szerelmes a főhős, ezt szinte végig nem tudja eldönteni, ráadásul a főszereplőkkel nem lehet minden további nélkül azonosulni, nem egyértelműen szimpatikus figurák) – pontosabban éppen hogy nem rendhagyó, hiszen a való életben sokszor inkább hasonlít erre egy kapcsolat, mint a klasszikus romantikus regények tökéletes történeteire. Erlend Loe fanyar humora és intelligenciája teszi különlegessé egyszerű, hétköznapi dolgok egyszerű, keresetlen nyelven való leírását.

Pesot, szerkesztő – olvasoterem.com

Túlzás, hogy minden követ megmozgatnék egy romantikus könyv beszerzése érdekében, azonban elegáns tálalás esetén előszeretettel fogyasztok ilyen irodalmat. Régi korok, letűnt világok, egykor volt hétköznapok rajongójaként a történelmi köntösbe csomagolt, magvas mondanivalóval rendelkező és továbbgondolkodásra késztető szépirodalmi alkotások kötnek le igazán. Ha mindezt finom, ízléses romantikával fűszerezik, jó szívvel vágok bele az olvasásba. Méhes György Szép szerelmek krónikája című könyve kimerítően teljesíti az általam megfogalmazott kritériumokat, és az első pár oldal után már tudtam, a befejezésig nem fogom tudni letenni a kötetet. A regény Méhes György szüleinek mesés, lebilincselően izgalmas, roppant olvasmányos, szenvedéllyel telített története, amely során a családtagok és a rokonság nem mindennapi szerelmi históriáiba is betekintést nyerünk. A múlt század első három évtizedében játszódó cselekmény színtere a polgári Erdély, sorsalakító maga a történelem, a szereplők az első pillanattól kezdve belopják magukat a szívünkbe. Érzelmi életük pedig egy olyan korba röpíti vissza az olvasót, amelyben a romantikát úriemberek és kisasszonyok naiv, bájos és szemérmesen incselkedő, napjainkra már egyáltalán nem jellemző, őszinte játéka jelentette. A regény lényege rögtön az első mondatban található: „Szüleim nagyon szerették egymást, és ez a legnehezebb napjaikban is megvédte őket.” A Nagy Mesélő egyik legszebb, leggyönyörűbb művét bátran ajánlom a romantika, Erdély, a boldog békeidők, valamint a két világháború közti időszak szerelmeseinek.

Ildikó, szerkesztő – olvasoterem.com

Eddigi életem kedvenc romantikus, szerelmes regénye Colleen McCullough ausztrál írónőtől a Tövismadarak. Kamaszkoromban olvastam először, és valószínüleg nagyon öreg leszek, mikor utoljára fogom. Nemcsak a gyönyörű szerelmi szál fogott meg benne, hanem maga az egész család tragikus története, Ausztrália Isten háta mögötti csodálatos vidékén. A kis Meggie népes családjával új életet kezdeni jön Ausztráliába, édesapja nővérének birtokára. Ám az új élet ugyanolyan nehéz mint a régi, és a dolgos hétköznapok közepette Meggie rátalál arra az egyetlen emberre, aki odafigyel rá, aki veszi a fáradtságot, hogy elmagyarázzon neki dolgokat, úgy, hogy megértse. Ez az ember pedig nem más mint Ralph atya, egy katolikus pap. A sors fintora, hogy a kislány ugyanolyan fontos lesz Ralph atyának is, aki ingadozó hitével, hatalmas ambiciójával és emberi jóérzésével kénytelen hatalmas csatákat vívni. A két ember sorsa egy életen át összefonódik, összeköti őket egy olyan erős érzes, amit semmi nem tud teljesen legyőzni, örömet keveset hoz, annál több szenvedést mindkettejüknek. Olyan emberi és szép ez a történet, hogy mindig meghat, akárhányadikszor olvasom, és persze Colleen McCullough stílusa is hozzájárul az összhatáshoz.

A mindenkori második kedvencem Jane Austentől a Büszkeség és balítélet. Őszintén be kell vallanom, hogy a tetszésem megalapozója a regény alapján készült BBC sorozat volt. Annyira tetszett a film, hogy elolvastam a könyvet. Nem csalódtam Jane Austenben. Bár egy teljesen más világ, egy a mai kortól teljesen különböző életfelfogást képvisel, én nagyon szeretem. Romantikus regény és társadalomkritika. A végén mindenki azt kapja, amit megérdemel. Ez a legjobb a romantikában.

Neked melyik a kedvenced? Várjuk a recenziódat! A nyeremény óriási: az első három helyezett 9 könyvet kap egy csomagban! Szerintem megéri. Klikk a részletekért!


Vidd hírét!