Stephen King: A coloradói kölyök

Írta : Stephen King
Eredeti cím : The Colorado Kid
Eredeti kiadás : 2005
Magyar cím : A coloradói kölyök
Fordította : Müller Bernadett
Kiadó : Európa Könyvkiadó
Recenzált kiadás éve : 2008
Terjedelme (oldalszám) : 163
80
Vidd hírét!
  •  
  •  

Bevallom, két dolog miatt is igen kíváncsian vettem kézbe Stephen King A coloradói kölyök című könyvét: egyrészt középiskolás korom óta nagy rajongója vagyok az író műveinek – habár az utóbbi években keveset olvastam tőle –, másrészt pedig – nyilván az Ezüst pisztolygolyókat leszámítva – a polcomon álló közel negyven King-regényből ez volt a legrövidebb. A King-rajongók számára nem újdonság, hogy általában vaskos kötetekkel lepi meg az olvasóit az író, így kíváncsivá tett, hogy egy alig több mint 160 oldalban mennyire tud kibontakozni.


Nos, nem mondhatom, hogy csalódtam volna. Mint ahogy azt sem, hogy életem legjobb King-regényével találkoztam. És ezzel mintha éppen abba a kategóriába soroltam volna be magam, amiről az író az utószóban azt írta, hogy e könyvével kapcsolatosan feltehetően nem létezik: szerinte ez a könyv vagy tetszik, vagy nem tetszik az olvasónak, nem létezik középút. Stephen King elsősorban stílus, szereplők és helyszínek vonatkozásában nem hazudtolta meg önmagát, de nyilván a nagysikerű regényeinek összetettségét és átütő erejét fölösleges a könyvtől várni. Ez utóbbitól eltekintve azt hiszem, mégiscsak Kingnek van igaza, nincs középút. Én pedig személy szerint úgy vélem, hogy összességében egy szerethető könyvet kaptak az olvasók, legyenek azok az író „szakavatott” olvasói, vagy akár olyanok, akik életük első King-könyvét vették a kezükbe.

Egy kellemes és ugyanakkor izgalmas kis olvasmány A coloradói kölyök, amely szinte végig három szereplő körül forog: egy Maine-állambeli kis sziget újságának, a Weekly Islander-nek teljes szerkesztőségét alkotó két veterán újságíró, David Bowie és Vince Teague, beavatják a pár hónapja náluk gyakornokoskodó fiatal diáklányt, Stephanie McCann-t egy huszonöt évvel korábbi haláleset rejtélyes történetébe. Az 1980-ban a tengerparton egy kukához támasztva megtalált halott férfi rejtélye – ahogy belemerülnek a mesélésbe – egyre több kérdést szül és egyre képtelenebb válaszok adhatók ezekre. Mindeközben kibontakoznak a Kingre olyannyira jellemző karaktertípusok, elénk tárul a Maine-i kisváros hangulata a maga kis rejtélyeivel, pletykaszintű történeteivel, és persze maga a történet, a Kingre jellemző közvetlen stílusban. És ott van még valami – ami King ismerőinek szintén nem újdonság: az író most sem fogja a szájunkba rágni az utolsó oldalakon, hogy akkor mi is történt pontosan, inkább gondolkodásra serkent.

Stephen King ezzel a könyvével ismét bizonyította, hogy mennyire tévednek azok, akik beskatulyázzák egy-egy műfajba. Számára csak egyetlen dolog szabhatna határt írásaiban: a fantáziája. Mivel azonban negyvenéves írói pályafutása alatt bebizonyította, hogy éppen az a legnagyobb fegyvere, A coloradoi kölyökről is nyugodtan elmondhatjuk, hogy ez is egy olyan aprócska villanása volt az író fantáziájának, amit kár lett volna nem papírra vetni.


Vidd hírét!
  •  
  •