Fiatalok védik az Alexandriai Könyvtárat

Vidd hírét!
 
 

A Bibliotheca Alexandrina igazgatója közleményben mondott köszönetet azoknak az egyiptomi fiataloknak, akik a híres ókori egyiptomi könyvtár helyére felépült modern könyvtárat védik. Ismail Serageldin igazgató a könyvtár honlapján egy közleményben értesítette a világ valamennyi könyvbarátját, hogy Alexandria fiataljainak egy csoportja őrzi az ókori város kincsét, és nem engedik, hogy az egyiptmomi zavargások alatt már több helyen is romboló féktelen, törvénytelen bandák, gengszterek és provokátorok kifosszák a könyvtárat. A város fiataljai csoportokba rendeződtek, az említett intézmény környékén forgalmat irányítanak, megvédik a szomszédokat és a hadsereggel együttműködve óvják az Egyiptomi Múzeumot és az Alexandriai Könyvtárat. Ez az ideiglenes megállapodás addig tart, míg a közrend helyre nem áll.

A könyvtár jelenleg nem látogatható, és mindaddig zárva tart, amíg a politikai helyzet nem rendeződik Egyiptomban. Serageldin optimista az intézmény biztonságát és épségét tekintően. Reméli, hogy a könyvtár nem jut a kairói Egyiptomi Múzeum sorsára, amelyet a múlt héten fosztogatók feltörtek, és számos múzeumi tárgyat elloptak.

Az Alexandriai Könyvtárat a Ptolemaida-dinasztia alapította, ez volt az ókori világ legnagyobb könyvtára; az ókorban mintegy 700 000 tekercset tároltak az épületben. III. Ptolemaiosz könyvgyűjtő szenvedélye legendás méreteket öltött: az uralkodó elrendelte: valamennyi Alexandriába érkező hajót át kell kutatni, és az ott  talált könyveket ideiglenesen le kell foglalni, hogy másolatok készülhessenek róluk. Elsősorban a görög irodalmat gyűjtötték, de a keleti vallások és a történelem is helyet kapott a könyvtárban. Időszámításunk előtt 48-ban Julius Caeser felégette a várost, és vele együtt a könyvtárat; ekkor kb. 400 000 tekercs semmisült meg. Az új Bibliotheca Alexandrina 2002-ben nyílt meg. Hosszas kampány előzte meg az új könyvtár megalapítását, a projekt egyik lelkes támogatója az a Mubarak elnök volt, akinek most a távozását követeli az egyiptomi nép egy része. A könyvtárban állítólag 8 millió kötet számára van hely.


Vidd hírét!