Tinithriller: A játék

Írta : Krystyna Kuhn
Eredeti cím : Das Tal, Season 1, Das Spiel
Eredeti kiadás : 2010
Magyar cím : A völgy, 1. évad: A játék
Fordította : Budai Zita
Kiadó : eMentor Media
Recenzált kiadás éve : 2010
Terjedelme (oldalszám) : 255
44
Vidd hírét!
 
 

Julia és Robert egy fárasztó utazást követően érkezik meg a kanadai Sziklás-hegység csúcsai közé rejtett völgybe, a Grace College-ba. Az eldugott völgyben, a

szabályos kör alakú tó partján található elit főiskola diákjai az elsőéveseknek egy üdvözlő partit szerveznek a csónakháznál, de már az elejétől nem alakulnak jól a dolgok. A csónakház eleve egy lezárt területen található, nem szabadna senkinek ott tartózkodnia. A buli alatt Robert aztán szemtínúja lesz annak, amint egy kékhajú lány beugrik a jéghideg tóba, és eltűnik. Mivel egyedül ő a szemtanúja az esetnek, így senki nem hisz neki. Másnap azonban kiderül: a főiskoláról valóban eltűnt egy lány, egy bizonyos Angela Finder. Ő azonban nem ugorhatott a tóba, mert egy az élete egy kerekesszékhez volt kötve. A keskeny, sziklás ösvvényes még csak meg sem közelíthette a helyszínt, nemhogy fejest ugorjon. De akkor ki volt a rejtélyes kékhajú lány? Őt miért nem keresi senki? És hol van Angela?

Julia és Robert, a két testvér egyéb rejtélyes dolgokat is felfedez. A tó vize különösen hideg, még akkor is, ha részben azt egy gleccser táplálja. A mélysége még ennél is különösebb, állítólag helyenként eléri a 8 métert is. Azt suttogják, hogy nincsenek benne halak. Juliának viszont az is feltűnik, hogy madarak sincsenek a környéken. Néha ugyan felbukkannak valami különös, fekete, károgó madarak, de aztán hirtelen mind eltűnnek, és többé nem látni őket. A hely már eleve attól is kísérteties, hogy szinte teljesen el van zárva a külvilágtól, de amikor Robert a Google Earthön sem találja meg a hegyek közé zárt tavat, a hideg kirázza.

Krystyna Kuhn a würzburgi Arena Verlag Kiadó „Thrillerek lányoknak” című sorozatának első számú bestseller szerzője. A völgy c. sorozat első évada négy kötetből áll, amelyek három hónapos időközönként jelennek meg. Nemzetközi szinten nagy siker elé néz a sorozat, sokan látnak benne lehetőséget: a teljes angol nyelvű régióra az a kiadó vásárolta meg, amely az angol nyelvterületen a Twilight-sorozat jogait is birtokolja. A sorozat népszerűségét az is jelzi, hogy a harmadik kötet már elővásárlásban felkerült az Amazon bestseller lista 20. helyére, a német gyermek- és ifjúsági könyvek kategóriában. Magyarul az eMentor Kiadónál jelent meg, 2011 tavaszán várható a folytatása, az első évad második kötete, A katasztrófa.

A könyv elsősorban ifjúsági regény, bármennyire is thriller. A német amazonnál is az ifjúsági regények kategóriában tarolt a sikerlistán, nálunk is oda sorolják, már 14 éves kortól ajánlják. Ebből a szemszögből kellene megvizsgáljam, s bevallom, elég nehezen megy. Nagyon régen volt már az, amikor a Robert Arthur-féle A kísértetkastélyt olvastam, így már nem tudom megállapítani, hogy ahhoz képest milyen ez a könyv. (Úgy emlékszem, hogy A kísértetkastély elég izgalmas volt, jó viszonyítási alap lehetne, ha még emlékeznék is rá.) A nyelvezete egyszerű (és akkor szépen fogalmaztam), a karakterek megrajzolása szintén az. Felnőtt szemmel azt mondanám, kissé felületes. A regényt végigkísérő titkolózás már-már eltúlzott és bosszantó, úgy meg főleg, hogy az olvasó előtt is rejtély marad a két főszereplő, Julia és Robert múltja, ennél fogva érzéseiknek mozgatórugója, viselkedésük és céljuk. Egészen csak a végén tudunk meg valami keveset arról, hogy a testvérek miért jöttek a völgybe, miért van szükségük titkos telefonszámra, honnan érkeztek és mi történt velük korábban? Pedig mindvégig az ő szemszögükből, leginkább Julia szemszögéből látjuk a történetet, illene, hogy minket is beavasson a részletekbe. Julia hangulatváltozásai (egyik percben retteg, a másik percben elájul, a harmadikban mosolyog és jó haver, a negyedikben nem tudja, hogy az előzőeket hogyan kombinálja) idegesítőek, sok esertben indokolatlanok és eltúlzottak.

A könyv, azaz a teljes sorozat úgy lett beharangozva, mint a thriller és a misztikum elegye, amely a Lost és a Blairwitch Project nyomdokain jár. Ez utóbbiból szinte semmit nem találtam benne, hacsak azt nem, hogy az egyik srác szinte mindent felvesz a kis kamerájával, és az ügyet is annak segítségével oldják meg. Ez viszont kevés. Vagy ott vannak még Julia különös érzései, miszerint nincs minden rendben a völgyben – de ez csak részben blairwitch-projectes, részben a múltjából adódik (ahogyan arra Krystyna Kuhn is utal), de az olvasót nem igazán avatja be a főszereplők múltjába. Hogy a Lostra miért hasonlít? Az utolsó oldalig nem jöttem rá. Ott viszont történik valami, amitől szem és száj elkerekedik, beüt, hogy miért írták róla, hogy a Lost nyomdokain jár, és ennek fényében a folytatás még érdekes is lehet. De leginkább a fiatalabb korosztály számára.


Vidd hírét!