Portré: Sidney Sheldon

Vidd hírét!
  •  
  •  

Sidney Sheldon Chicagóban született Sidney Schechtel néven 1917. február 11-én, orosz zsidó származású szülők gyerekeként. Apja Ascher „Otto” Scechtel ékszerboltot vezetett. Sidney már 10 évesen pénzt keresett írásaival, egy verséért kapott 5 dollárt. A Dever East Középiskola elvégzése után az Északnyugati Egyetem (Northwestern University) hallgatója volt.


Húsz évesen, 1937-ben Hollywoodba költözött, ahol forgatókönyvek szemlézésével dolgozott és B kategóriás filmek gyártásában működött közre. A második világháború idején beállt a hadseregbe, mint a Training Service pilótája, azonban egysége még azelőtt felbomlott, mielőbb komolyabb bevetésre került volna sor. Leszerelését követően New Yorkban telepedett le, ahol a Broadway számára kezdett musicaleket írni, továbbá forgatókönyveket írt az MGM Studios és a Paramount Pictures számára is. A Broadwayn nagy sikert aratott, 25 éves volt, amikor egyszerre három musicaljét is játszották: A víg özvegyet, a Jackpotot és a Dream with Music-et. 1959-ben elnyerte a színházi Oscarnak is nevezett rangos Tony-díjat Redhead című musicaljével. Sikerei újra Hollywood felé irányították, ahol megírta a The Bachelor and the Bobby-Soxer című film forgatókönyvét, amiért 1947-ben a legjobb eredeti forgatókönyv kategóriában Oscar-díjat kapott.

Amikor teret hódított a televízió, ott is kipróbálta magát. Hét éven keresztül ő írta a The Patty Duke Show című sorozat majdnem összes epizódját, továbbá a Hart to Hart és a Nancy cím sorozatok írója is volt. Legismertebb sorozata az I Dream of Jeannie, amelynek nemcsak forgatókönyvét írta, hanem később a producere is lett, és amelyért 1967-ben Emmy-díjra jelölték.

Elmúlt ötven éves, amikor megírta első regényét Álarc nélkül (The Naked Face) címmel (1969-ben), amelyet Edgar Allan Poe-díjra jelöltek a legjobb első regény kategóriában. A regény puhafedeles kiadását több mint hárommillió példányban adták el Amerikában. Második regénye, az És rátört a sötétség (The Other Side of Midnight, 1970) a New York Times bestseller-listáján egészen az első helyig jutott, amely sikert később számos más regényével sikerült elérnie. A regény két nő sorsának összefonódását mutatja be. Egyikük, a gyönyörű és ezzel élni is tudó, Marseille kikötőnegyedéből a filmsikerekig és a milliomosok hálószobájáig felemelkedő francia színésznő, Noelle, másikuk a művelt és intelligens, jó üzleti érzékének köszönhetően az amerikai politikai körökbe bekerülő amerikai nő, Catherine. A két nő élete a görög milliomos Konsztantinosz Demirisz, és a második világháborús hős pilóta, Larry Douglas révén fonódik össze a rendkívül izgalmas, életszerű, drámákkal átszőtt cselekményben, amely szerelmi történet, háborús regény és krimi egyvelege.

Regényeinek központi alakjai gyakran olyan nők, akik keményen kitartanak egy ellenséges, barátságtalan emberek által irányított világban. Ezekről így vallott egy interjúban: „Szeretek írni azokról a nőkről, akik tehetségesek és hozzáértők, de ami a legfontosabb, akik megőrzik nőiességüket. A nőknek félelmetes hatalmuk van, a nőiességük, ami nélkül a férfiak képtelenek létezni.” Jóllehet, a legnagyobb elismeréseket a film világában kapta, saját bevallása szerint kedvenc alkotói közegét a regények jelentették – a film és a tévé világával szemben –, mert ezekben lehet igazából saját maga az ember. Szerinte a regényírás egy olyan szabadságot kölcsönöz, amit a többi médium nem képes nyújtani. Sheldon büszke volt regényeinek hitelességére. 1987-ben azt nyilatkozta: „Hogyha írok egy helyről, jártam ott. Ha írok egy indonéziai étkezésről, étkeztem ott, abban az étteremben. Nem hiszem, hogy együgyűnek kéne néznem az olvasót.

Összesen 18 regénye jelent meg életében, továbbá egy önéletrajzi regénye, halála után pedig Tilly Bagshawe újságíró, író jelentette meg két be nem fejezett regényét. Könyvei szinte kivétel nélkül magyarul is megjelentek, a legismertebbek ezek közül az Angyalok dühe; És rátört a sötétség; Ha eljön a holnap; Reggel, délben, este, de olvashatjuk magyarul a következő regényeit is: Álarc nélkül; Ránk szakad az ég!; Vérvonal; Egy idegen a tükörben; Istenek malmai; A Domsday-összeesküvés; Mesterjátszma; A legszebb tervek; Ashley három élete; Az éjszaka titkai; Az idő homokja; Semmi sem tart örökké.

A kultúrkritika nem igazán értékelte műveit, általában kedvezőtlen megítélést kaptak, ő azonban rendíthetetlenül kitartott, hiszen a szórakoztató irodalom körébe tartozó regényei az olvasók körében igen népszerűek voltak. Könyvei több mint 300 millió példányban keltek el, 180 országban 51 nyelvre fordították le őket, Sheldon pedig 1997-ben a Guiness Rekordok Könyvébe is bekerült, mint a világ leggyakrabban fordított írója. Több könyvéből is film készült, olyan színészekkel a főszerepekben, mint Susan Sarandon, Romy Schneider, Audrey Hepburn, Roger Moore, Brooke Shields vagy Omar Sharif.

Sidney Sheldon harminc évig volt házas Jorja Curtrigth díszlettervezővel és színésznővel, aki később elismert belsőépítész lett. Felesége 1985-ben szívrohamban elhunyt. Ezt követően ismét megnősült, Alexandra Kastoff bolgár származású színésznőt és reklámszakembert vette feleségül 1989-ben. Egy lánya van, Marie Sheldon, aki szintén írónő.

Évekig bipoláris zavarral küzdött, 17 éves korában öngyilkosságot kísérelt meg, amiről a 2005-ben megjelent önéletrajzi regényében, A másik énem címűben vallott. Sidney Sheldon 2007. január 30-án hunyt el tüdőgyulladásból adódó szövődmények következtében, a kaliforniai Rancho Mirage-ban, alig két héttel 90. születésnapja előtt.

Források: Wikipédia, SidneySheldon.com


Vidd hírét!
  •  
  •