A legszebb szerelmes regények

Vidd hírét!
  •  
  •  

Könnyes szemek, papírzsepiből hegyek, rongyosra olvasott könyvek, helyenként egy szál száraz virág a lapok között. Minden idők legszebb szerelmes regényeit nehéz összerakni, mert túl sok a kedvenc. A Reader’s Digest vállalkozott rá, mi az ő listájukat mutatjuk meg nektek. Szerencsére mindegyik olvasható magyarul is, igaz, némelyiket már csak vidéki könyvtárak vagy poros, elfeledett antikváriumok polcain lehet megtalálni.


1. Colleen McCullough: Tövismadarak

Érdekes módon, a Valentin napi recenzióíró pályázatunkra senki nem küldött ajánlót Colleen McCollugh klasszikusáról, pedig több helyen is ez az első, de legalábbis az elsők között említik. Azt hiszem, hogy Meggie és Ralph atya szerelmes történetén ebben a pillanatban is szipog éppen valaki a nagyvilágban. A könyvet az ausztrál írónő 1977-ben írta, 1983-ban pedig egy minisorozatot is készítettek a regény alapján, amely aztán minden idők második legsikeresebb TV-sorozata lett a mini kategóriában.

2. Emily Brontë: Üvöltő szelek / Charlotte Brontë: Jane Eyre

A második helyre Reader’s Digest a Brontë nővérek regényeit helyezte. Az Üvöltő szelek középpontjában a két főszereplő, Heathcliff és Catherine Earnshaw különös, szerelmet és gyűlöletet is mutató kapcsolata áll, a Jane Eyre pedig az árván maradt Jane élettörténetét meséli el egyes szám első személyben. Charlotte Brontë a Jane Eyre-vel megteremtette a modenr női fejlődésregény első művét, a könyvet a világirodalom egyik legfontosabb regényeként tartják számon.

3. Michael Ondaatje: Az angol beteg

Négy ember él egy szigeten egy olaszországi kastélyban a második világháború végén. A Booker-díjas regény négy ember drámáját tárja az olvasó elé, miközben kibontakozik egy felejthetetlen szerelem a titkozatos angol beteg és Hana, a betegápoló között. A világirodalmi rangú regény filmként is nagy sikert aratott, az alkotást kilenc Oscar-díjjal jutalmazták.

4. Nicholas Sparks: Igaz hittel

Jeremy Marsh tényfeltáró újságíró a tudomány segítségével természetfeletti jelenségekre keresi a magyarázatot, és kíméletlenül leleplezi a magukat médiumnak nevező közvetítőket, akik – kihasználva az emberi hiszékenységet – nyerészkedni próbálnak. Észak-Karolinában aztán beleszeret a helyi médium unokájába. A mindent elsöprő érzés, ugyanakkor a kétféle gondolkodásmód szembekerülése arra készteti a férfit, hogy számot vessen a világról vallott nézeteivel.

5. John Fowles: A francia hadnagy szeretője

A francia hadnagy szeretője az utóbbi évtizedek egyik legizgalmasabb és legsokrétűbb angol regénye. Romantikus elbeszélés a tizenkilencedik századból, egy viktoriánus jegyesség felbomlásának és egy nagyon is modern szerelemnek a megkapó története , élvezetes, szellemes és gondolatgazdag korrajz a tizenkilencedik századi Anglia társadalmáról, szokásairól és eszmevilágáról s mindez egy minden ízében modern szerző tudatosságának, fölényes és játékos iróniájának mérlegén.

6. Nora Roberts: Biztos rév

Seth Quinn története a három fivér trilógia folytatása. A férfi festőként érkezik haza Európából, hogy végleg letelepedjen Saint Christopherben. Új életébe a legizgalmasabb változást Dru Whitcomb Banks megjelenése hozza.

7. Kazuo Ishiguro: A főkomornyik szabadsága

Mr. Stevens, Lord Darlington egykori főkomornyikja a lord halálát követően a kastéllyal együtt az új amerikai tulajdonoshoz kerül. A személyzet négy főre apad, s ez komoly gondot okoz a tökéletességre törekvő főkomornyiknak. Így nem lehet tökéletes, így nem lehet ő a nagy komornyik. Talán ha visszajönne a régi házvezetőnő… Mr. Stevens ennek érdekében – életében először – egy hosszabb útra indul, s emlékezetében végigpörgeti a múlt fényes lapjait.

8. Lev Tolsztoj: Anna Karenina

Lev Tolsztoj egyik legismertebb műve a 19. századi Oroszországba viszi az olvasót, és egy, az akkori társadalom szemében törvénytelen szerelem történetét meséli el. Anna Karenina, a férjes asszony teljes élet után vágyik, otthagyja boldogtalan házasságát és követi fiatal arisztokrata szerelmét, Vronszkijt.

9. Diana Gabaldon: Az idegen

Claire Randall, a volt hadiápolónő éppen a második nászútját tölti a férjével a háború után, amikor keresztülsétál a brit szigetek rengeteg ősi kőkörének egyikén. Hirtelen “sassenach” lesz belőle, vagyis idegen a háborútól és portyázó klánoktól sújtott Skót Felföldön…Urunk 1743. évében. Itt találkozik Jamie Fraserrel, egy lovagias, ifjú harcossal, és innentől úgy érzi, kettészakítja a hűség és a szenvedély, amely a két teljesen különböző férfihoz köti két egymással összeegyeztethetetlen életben.

10. Luanne Rice: Érzelmek viharában

Dianne Robbinst faképnél hagyja a fárje, amikor megtudja, hogy áldott állapotban levő felesége egy fogyatékos csecsemőnek fog életet adni. A nőnek óriási teher szakad a nyakába, de nem adja fel. Bebizonyítja, hogy betegen is lehet boldog az ember, találkozik egy kislánnyal, aki megtanítja más szemmel nézni a világot, s elnyeri a boldogságot annak a férfinak az oldalán, aki kezdettől fogva mellette állt, s aki igazán megérdemelt egy második esélyt.


Vidd hírét!
  •  
  •