50 pszichológiai tévhit

Írta : Scott O. Lilienfeld, Steven Jay Lynn, John Ruscio és Barry L. Beyerstein
Eredeti cím : 50 Great Myths of Popular Psychology-Widespread Misconception about Human Behavior
Eredeti kiadás : 2009
Magyar cím : 50 pszichológiai tévhit
Fordította : Cziczelszky Judit
Kiadó : Partvonal Kiadó
Recenzált kiadás éve : 2010
Terjedelme (oldalszám) : 350
100
Vidd hírét!
  •  
  •  

A pszichológia egy olyan tudományág, ami nagy vonzerővel bír a hétköznapi emberek számára. Ez természetes is, hiszen az emberi természet alapvetően kiváncsi, és mivel sokszor saját magunk számára is rejtély vagyunk, szeretnénk megérteni azokat a folyamatokat, amik bennünk végbemennek, meghatározzák a személyiségünket, befolyásolják az életünket, vagy azokat, amelyekről szeretnénk azt hinni, hogy befolyásolják azt.


Ez a könyv valóban hiánypótló a maga nemében, állítom ezt miután kiolvastam. Rengeteg olyan hiedelem kering ugyanis az emberi köztudatban, ami nagyon tudományosnak és megalapozottnak hangzik, de nem más, mint légből kapott hangzatos kijelentés, vagy nagyon pici igazságmagot rejtő tévhit. Nagyon keskeny az a határvonal, ami elválasztja a tudományost az áltudományostól, főleg ha laikus emberekről van szó, akik, bár nagy pszichológia amatőrök, nem mindig férnek hozzá kutatási eredményekhez, amelyek alátámasztanak vagy cáfolnak egy hiedelmet.

„A férfiak és a nők teljesen eltérő módon kommunikálnak” – olyan hiedelem, amit szinte naponta hallunk, ha valaki azzal szembesül, hogy nem érti meg egy ellenkező nemű embernek a szavait, vagy a gondolkodását. Úgy tűnik azonban, hogy a kutatások cáfolják ezt a kijelentést, vagy amennyiben vannak különbségek, azok elenyészőek, szinte észrevehetetlenek. Talán ha nem a különbségeket, hanem a hasonlóságokat keresnénk, jobban megértenénk egymást.

Egy másik, amit rengetegszer hallhatunk, az „ellentétek vonzzák egymást” kijelentés annyira beleivódott a köztudatba, hogy öntudatlanul is olyan társat keresünk talán, aki megfelel, ennek az elvárásnak. Ám a tapasztalat és a kutatások azt igazolják, hogy bár egészséges egy kis különbözőség, hosszú távon azok a párok élnek békés, boldog életet, akik hasonlóan gondolkodnak, hasonló az életfelfogásuk, hasonlóak az elvárásaik.

És így folytatódnak tovább a tévhitek. Valóban csak 10%-át használjuk az agyunknak? Igaz, hogy egyes emberek jobb, mások meg bal féltekések? Tényleg elárulja a kézírásunk, hogy milyen emberek vagyunk? Előhívhatók-e gyerekkori, elfelejtett emlékeink a hipnózis segítségével? És vajon mitől kapunk gyomorfekélyt: a stressztől, vagy egy baktériumtól?

Az emberi természet érdekességei közé tartozik, hogy ha valamit több személytől hallottunk, vagy csak elég sokszor, azt hajlamosak vagyunk tényként kezelni. Sokan nem fejlesztjük magunkban a kritikus gondolkodást, készpénznek vesszük a szüleinktől, szomszédainktól, barátainktól hallott „közkinccsé vált tényeket”, és észre sem vesszük, hogy azok mennyire befolyásolnak minket, sőt egyesek egyenesen veszélybe sodorhatnak adott esetben. Annyira általánosak ezek a tévhitek, hogy politikusok foglalják bele őket kortesbeszédeikbe, ezzel is egyre népszerűbbé téve őket.

Aki elolvassa ezt a könyvet, az garantáltan gazdagodik egy kis hasznos tudással, és egy kis szerencsével ezután, vagy ezután is képes lesz egészséges szkepticizmussal fogadni azt az információözönt, ami nap mint nap a nyakunkba borul. Minden tévhit, amit feldolgoztak ebben a könyvben, tudományos kutatások tárgyát képezte, és további részletes információkat találunk róla a megadott (főleg angol nyelvű) irodalomban; a könyv a fejezetenként részletesen tárgyalt tévhiteken kivül még további 250 mítoszra hívja fel a figyelmünket, anelyek tanároknak, diákoknak is hasznosak lehetnek, mint lehetséges kutatandó, bizonyítandó, feldolgozandó témák. Ajánlanám továbbá az 50 pszichológiai tévhitet a média képviselőinek is, akik, ahogy a saját tapasztalatainkból is tudjuk, nagyban hozzájárulhatnak a mítoszok terjesztéséhez, vagy azok megcáfolásához.

Az 50 pszichológiai tévhit magyar nyelven a Partvonal Kiadó ismeretterjesztő sorozatának részeként jelent meg.


Vidd hírét!
  •  
  •