Wass Alberttel az olvasás népszerűsítéséért

Vidd hírét!
 
 

Egy friss kutatás szerint tovább csökkent a rendszeresen olvasók száma. A megkérdezettek 75-%-a kikapcsolódásként egyértelműen a TV nézést választja, ráadásul mára az internetezés és az újságolvasás is előbbre került az olvasással szemben.

A felmérés szerint a magyar felnőtt lakosság közel fele (49%) olvas, évente átlagosan 4 könyvet. Ezzel szemben újságot, folyóiratot a felnőtt lakosság 4/5-e olvas valamilyen rendszerességgel, közel 2/3-uk ezen belül hetente vagy annál is gyakrabban vesz kezébe periodikát.

Sokan az időhiányra hivatkoznak, de a könyvek árának növekedése és a válság okozta vásárlási kedv csökkenése is oka az olvasás visszaesésének. Egy nagy múltú hazai kiadó ezért is indított kampányt az olvasás népszerűsítésére.

Az erdélyi magyar irodalom nagy alakja erdészeti diplomát szerzett Debrecenben, de tanulmányokat folytatott a párizsi Sorbonne-on és a németországi Hohenheimben.

1945-ben Észak-Erdély román elfoglalása előtt emigrált, először Németországban élt, majd Amerikában telepedett le, ahol a floridai egyetem nyelvi laborjában dolgozott. A román Néptörvényszék 1946-ban háborús bűnösnek nyilvánította, és többször kérte Amerikától a kiadatását. Az USA Igazságügyi Minisztériuma azonban többszöri kivizsgálás után, nem kellő megalapozottságra hivatkozással elutasította a kérelmet.

Szentegyedi és czegei gróf Wass Albert, aki életének több mint felét emigrációban töltötte, az egyik legtermékenyebb erdélyi magyar író és költő. Magyarországon csak halála után fedezték fel, annak ellenére, hogy egyik leghíresebb könyve a Kard és kasza, több generáción keresztül tekinti át a magyar történelmet, 1050-től egészen a jelenkorig.

Népszerűsége napról napra nő, ezt bizonyítja a 2005-ös magyarországi felmérés, A Nagy Könyv, melyen A funtinelli boszorkány című művét az olvasók a legnépszerűbb 12 magyar regény közé választották. A top 12-ben olyan könyvek mellett szerepelt Wass Albert regénye, mint az Egri csillagok, A Pál utcai fiúk, az Abigél, vagy éppen Az arany ember. A választásban az 50 legnépszerűbb magyar regény közé további másik két művét is beszavazták az olvasók, a Kard és kaszát, valamint a Duna International Kiadó díszkötetes sorozatának első példányát, az Adjátok vissza a hegyeimet!. A díszkötetes sorozat első könyvét 1949-ben németül, illetve 1970-ben angol nyelven is kiadták.

Baráz Miklós, a Duna International Kiadó vezetője elmondta: „Az akcióval azoknak a magyar szerzőknek a népszerűsítését tűztűk ki célul, akiket sokan azért nem ismernek, mert művük nem kötelező olvasmány. Wass Albert irodalmi munkásságának kritikai feldolgozása ugyan még ma is folyik, népszerűsége azonban megkérdőjelezhetetlen. Ezért döntöttünk az erdélyi Mentor kiadóval amellett, hogy első körben mindenképpen Wass Albert műveit adjuk ki!”

A mindenki számára elérhető — a piaci árnál alacsonyabb — áron, újságárusoknál megvásárolható kiadvány 30 kötetből álló díszkiadás, mely Wass Albert legjelentősebb műveit foglalja magában. A könyvek kéthetente az ország szinte valamennyi újságárusánál megvásárolhatóak, de a kiadótól további kedvezmények igénybevételével is megrendelhetőek.

A könyv mellett a kiadó országos előadás-sorozatával és felolvasásával is népszerűsíti az írót, valamint az olvasást. (dunakiado.hu)


Vidd hírét!