Mi is támogatjuk a lírát

Vidd hírét!
  •  
  •  

A líra végigkíséri az emberiség történetét, emberek millióinak nyújtott és nyújt szellemi, lelki fogódzót a mindennapokban. Mikroszférákra bomlott, felületes, az individuumnak a közösséggel szembeni felsőbbrendűségét hirdető, szellemi válságot gazdasági válságnak álcázó, önámításra és illúziókra épülő társadalmunkban különösen nagy szükség van a versre, mint panáceára. Az olvasoterem.com teljes mellszélességgel támogat minden olyan kezdeményezést, amely a vers, a költészet népszerűsítését szolgálja. A mi weboldalunk ugyan prózára szakosodott, de ikertestvérként tekintünk a lírára, és e szent kötelék jegyében kötelességünknek tartjuk egymás segítését.


Nagy örömmel tapasztaltuk, hogy egy vállalkozó szellemű, csupa huszonéves fiatalból álló, független stáb az év eleje óta egy dokumentumfilmet forgat Versmob 0411 címmel. Céljuk annyi volt, hogy fölkutassák a kortárs magyar költészetet, minél több költővel beszélgessenek arról, hogy hol tart ma, 2011-ben a vers, a rím, az irodalom helye és szerepe a világban. 44 költővel volt lehetőségük beszélgetni, többek között 18-éves Kemény Lilivel, a 82 éves Kányádi Sándorral, Akkezdet Phiai tagjaival, Varró Danival, Karafiáth Orsolyával, Bereményi Gézával, Lovasi Andrással, Parti Nagy Lajossal, Térey Jánossal, stb. A filmet keresztül-kasul Magyarországon, Soprontól Pécsig, Szegedtől Budapestig, Győrtől Szajláig forgatták. A fölvett 50 órányi interjúanyagból április 11-re, a költészet napjára egy 20-30 perces kisfilmet vágnak, amit a versmob.hu című portálon fognak publikálni.

[vimeo width=”640″ height=”275″]http://vimeo.com/21061830[/vimeo]

Ajánljuk szíves figyelmetekbe a fenti kezdeményezést és projektet, olvassatok, írjatok minél több verset, hisz a költészet, a rímfaragás nem egyéb, mint önkifejezés, önkitárulkozás, a lélek sebeinek begyógyítója, örömeinek visszatükrözője. Végsoron kell ennél fantasztikusabb dolog?!


Vidd hírét!
  •  
  •