Négy könyv Liz Taylorról

Vidd hírét!
  •  
  •  

79 éves korában távozott minden idők egyik legsikeresebb színésznője, Elizabeth Taylor. Az Amerikai Filmintézet listáján a színésznők között az előkelő hetedik helyet foglalja el, a People magazin címlapján tizennégyszer szerepelt – ennél többször csak egyetlen személy mosolygott a People borítóján: Diana hercegnő. Ő volt az első színésznő, aki egy filmszerepért (az 1963-as Cleopatraért) 1 millió amerikai dollárt kapott. – Az olvasóteremben négy könyvvel emlékezünk a nagyszerű Liz Taylorra!


J. Randy Taraborrelli: Elizabeth

A monumentális életrajzi kötet a gyermekkorától ünnepelt szépséges filmcsillag, Elizabeth Taylor életét dolgozza fel. A könyv azonban nem éri be a bulvársajtóból ismert élettörténettel, messzebb megy, és magát az embert mutatja be. A sztáréletrajzokat író, Hollywood világát jól ismerő Taraborrelli rávilágít, hogy a kisgyermek korától tökéletességre idomított díva élete tele volt nehézségekkel és szenvedéssel, és feltárja a filmsztár kapcsolatainak lelki mozgatórugóit, érzelmi mélységeit. Mindeközben az aranykorát élő Hollywood kulisszái mögé is betekinthetünk. A számos fekete-fehér fotóval illusztrált kötet végén a könyvben szereplő fontosabb személyek életrajzai, források és jegyzetek, illetve filmográfia kapott helyet. Liz Taylor rajongóinak kötelező, de valószínű, hogy csak elfelejtett antikváriumok hátsó polcain bukkanunk rá a könyvre.

Elizabeth Taylor: Kövéren, soványan, boldogan

Az elragadó, ibolyakék szemű Liz Taylor, az 50-es évek talán legvonzóbb hollywoodi filmcsillaga a megszokottól eltérő szerepben mutatkozik be: íróként. Közvetlenül, gátlástalanul és szakavatottan ír önmagáról és a fogyókúráról. Őszinte, fiatalos kedvvel furcsa epizódok, igazi tragédiák, boldog és szerencsétlen pillanatok mozaikképeiből rakja össze rendkívüli, ám bizonyos tekintetben mégis szokványos történetét. Elizabeth ünnepelt gyerekszínész, férjhez megy, elválik (nem is egyszer!), gyerekeket szül, egyet örökbe fogad, nagy társadalmi életet él, szakadatlanul filmezik, politizál, aztán feladja személyiségét, több mint 90 kilóra hízik, iszik, kábítószeren él, hogy egy idő után – túl az ötvenen – újraértékelje önmagát és új életet kezdjen mozgékonyan, karcsún, tele önbecsüléssel. Nos, e könyv életének ez utóbbi vállalkozásáról szól, amelyet Elizabeth Taylor pályája legsikeresebb alakításának könyvel el. A Taylor-féle torna és fogyókúra közel 50 extravagáns ételreceptet is tartalmaz.

Donald Spoto: A szenvedély szerelmese

Egy különlegesen szép arcocska, egy ambiciózus mama és a háború utáni Amerika páratlan lehetőségei teremtenek a kis Elizabeth Taylorból gyermeksztárt, akit a hírnév szinte azonnal szárnyaira emel. Ám ahhoz, hogy valakiből később is a mozi ünnepelt királynője, a világ talán leggazdagabb asszonya váljék, jóval több kell. Nemcsak tehetség. Nemcsak szerencse. Viharos életerő is, az élet olyan elsöprő szeretete, amely e könyv minden lapjáról árad. Spoto, a legnagyobb sztárok életrajzírója minden lehetséges forrást felhasznált, hogy elénk varázsolja Elizabethet. Ezt a belül kislányosan védtelen, ellenállhatatlan szex-szimbólumot, aki házasságok és válások sorozatán át, az étel, az ital, a drogok és drágakövek rabjaként is megőrzi önmagát. A kitűnő színésznőt és az érzékeny, másokon mindig segíteni kész embert.

Bradányi Iván: Richard és Elizabeth

Elizabeth Taylor a szerencse gyermeke volt. Rendkívüli szépsége mellé egy ambiciózus édesanyát kapott, aki könyörtelenül kergette a művészi pálya soha nem álmodott csúcsai felé. Még a szerelmet is a siker szolgálatába kellett állítania. Első férje a hotelmilliomos Hilton báró fia volt, utána az angol színész, Michael Wilding következett. Mike Todd, a Nyolcvan nap alatt a Föld körül producere a vagyonával kápráztatta el. Tragikus halála után Elizabeth a népszerű táncdalénekes, Eddie Fisher karjai között talált vigaszt. Embereken gázolt át, házasságokat tett tönkre, hogy pillanatnyi szeszélyeit kielégítse. Az emberek gyűlölték vagy imádták, közömbös senki sem tudott maradni vele szemben.

Richard Burton egyéves volt, amikor az édesanyját elveszítette. Részeg apja egyáltalán nem törődött vele. Saját erejére volt szükség, hogy ezeket a mostoha körülményeket legyőzze. Akárcsak Elizabeth Taylor, ő is eszköznek használta az embereket, főleg azokat, akik szerették őt. Mind a ketten veszélyesen éltek, naponta a halállal játszottak. Két vulkán került egymás mellé azon a napon, amikor a Cleopatra forgatása alatt egymásra találtak. Szenvedélyük mindent elsöpört. Az évszázad románcából az évszázad házassága, majd az évszázad válása lett. Tíz év alatt több mint ötvenmillió dollárt kerestek, de minél több pénzük volt, életmódjuk annál féktelenebbé vált. Lángolások, veszekedések, kibékülések váltották egymást. Házasságuk hajója részeg őrület és őrült részegség között hánykódott. Gyengéd óráikat a durvaság hónapjai követték, amikor a legkegyetlenebb igazságokat vágták egymás fejéhez. Hollywoodban, Mexikóban és Svájcban laktak. Már amikor együtt voltak. Viharos életükről szól ez a könyv, amelynek címében Richard Burton régi vágya teljesült: neve Elizabeth Taylor elé került.


Vidd hírét!
  •  
  •