Le Carré nem kérne Nemzetközi Man Booker-díjat

Vidd hírét!
 
 

John le Carrét is jelölték a 2011-es Nemzetközi Man Booker-díjra. A 2005 óta kétévente kiosztott díjjal olyan szerzőket jutalmaznak, akik munkásságukkal világszerte jelentős hatást gyakoroltak más írókra és olvasókra. Az idén tizenhárom jelöltje van a díjnak, le Carré azonban azt kérte, hogy vegyék le a nevét a jelöltek listájáról. A 79 éves brit szerző több mint 20 regénnyel járult hozzá a kémregény, mint különálló műfaj népszerűsítéséhez, úgy a könyvek, mint a filmek világában. A nevéhez olyan regények (és a regényekből készített filmek) fűződnek, mint A kém, aki bejött a hidegről, A panamai szabó vagy Az elszánt diplomata.

Rendkívül hízelgő, hogy engem is jelöltek a 2011-es Nemzetközi Man Booker-díjra, állítja le Carré egy, a kiadóján keresztül megjelentetett nyilatkozatban, de nem versenyzek irodalmi díjakért, és arra kértem a zsűrit, hogy vegye le a nevemet a listáról.

Rick Gekoski, a zsűri elnöke tisztelettudóan elutasította le Carré kérését. John le Carré neve természetesen a jelöltek listáján marad, mondta. Elkeserít bennünket, hogy távol marad egy ilyen elismeréstől, mert mi mindannyian nagy csodálói vagyunk az ő munkájának, tette hozzá Gekoski.

A 2011-es díj átadására május 18-án kerül sor Sidney-ben. A nyertes 60 ezer angol fonttal lesz gazdagabb. A jelöltek között vannak: Juan Goytisolo (spanyol), Amin Maalouf (libanoni), Rohinton Mistry (indiai), Philip Pullman (brit), Philip Roth (amerikai) és Anne Tyler (amerikai) – őket mind ismerheti már a magyar olvasóközönség is legalább egy-egy lefordított munkájuknak köszönhetően.


Vidd hírét!