Nemzetközi Gyermekkönyv Nap 2011

Vidd hírét!
  •  
  •  

Április 2-a, a feledhetetlen mesék alkotójának, Hans Christian Andersennek születésnapja különleges nap mindazok számára, akik szívükön viselik a gyerekek és általában a fiatalok olvasási kultúrájának ügyét. A svájci székhelyű IBBY (International Board on Books for Young People, azaz a Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsa) ezen a napon rendezi meg a Nemzetközi Gyermekkönyv Napot, melynek célja az olvasás szeretetének felkeltése, különös tekintettel a gyerekekre. A Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsa a világ hetven országában rendelkezik már nemzeti egyesülettel, köztük Magyarországon is.


A Nemzetközi Gyermekkönyv Nap minden évben egy, az egyesület által kiválasztott nagyobb téma köré épül. A rendezvényre meghívást kap egy neves szerző és egy jól ismert illusztrátor; a szerző a mottó és az üzenet kidolgozásáért felel, az illusztrátor készíti el a nemzetközi plakátot. 2011-ben Jüri Mildeberg és Aino Pervik töltik be ezt a szerepet. A fő eseményt számos kisebb rendezvény szokta kísérni: összejövetelek szervezése iskolákban és könyvtárakban, irodalmi pályázatok kiírása, díjak kiosztása, író-olvasó és illusztrátor-olvasó találkozók szervezése.

A kezdeményezés Svájcból indult el 1967-ben, azóta már olyan országok is vállalták a védnökséget, mint Irán, Egyiptom, Finnország, Ghána vagy az Egyesült Államok.

Forrás: Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum


Vidd hírét!
  •  
  •