Hannibal atyja: Thomas Harris

Vidd hírét!
  •  
  •  
  •  


Hannibal Lecter karakterének megalkotója, Thomas Harris 1940. április 11-én született a Tennessee állambeli Jackson városában. Gyerekkorát a Mississippi állambeli Rich városában töltötte, ahol édesapjának farmja volt. A texasi Wacoban a Baylor Egyetemen angol nyelvet tanult, 1964-ben diplomázott. Egyetemi évei alatt a Waco Tribune-Herald című lapnak dolgozott, majd egy ideig Európában utazgatott, hazatérve pedig New York-ba költözött, ahol az Associated Press bűnügyi tudósítója volt. Munkája nagy hatással volt későbbi írói pályájára, hiszen ennek hatására kezdett írogatni különböző magazinok számára fiktív krimiket.


Magánéletéről keveset lehet tudni, ugyanis kerüli a nyilvánosságot és nem adott interjút 1976 óta. Az egyetemi évek alatt összeházasodott egy Harriet nevű diáktársával, akivel született egy közös lányuk, Anne, viszont még a ’60-as években elváltak. Jelenleg Miamiban, Floridában, valamint Sag Harborban, New York-ban él partnerével, Pace Barnes-szal. Harris barátja és irodalmi ügynöke, Morton Janklow így nyilatkozott róla: „Egyike a jófiúknak. Nagy, szakállas és bámulatosan vidám.  Hogyha találkozol vele, azt hiszed, hogy ő egy kórusvezető.”

Thomas Harris már fiatalkorában írogatott, első regénye azonban csak 1975-ben jelent meg, Fekete vasárnap címen. A regény egy tudathasadásos férfiről szól, aki terrorista merényletet tervez a Tulane stadion 80 000 nézője ellen, akik között ott ül az Egyesült Államok elnöke is. A könyvet megjelenése után alig két évvel megfilmesítették, John Frankenheimer vitte vászonra, Robert Shaw és Bruce Dern főszereplésével.  A siker hatására Harris teljes egészében az írásnak szentelte további életét.

Ennek ellenére nem nevezhető egy termékeny szerzőnek, első könyvét ugyanis mindössze öt további követte: a Hannibal Lecter-sorozat négy darabja, és a Cari Mora 2019-ben. Az 1981-ben publikált regényében, A vörös sárkányban Hannibal Lecter még csak mellékszereplőként jelenik meg, az 1988-ban megjelent, A bárányok hallgatnak című nagysikerű könyvének azonban már egyik főszereplője. A bárányok hallgatnak egyben az írói sikert is meghozta Harris számára, elnyerte ugyanis a Nemzetközi Horrorírók Szövetségének Bram Stoker-díját, a legjobb regény kategóriában, majd 1991-ben a francia Bűnügyi Regények Nagydíjának nemzetközi díját is megkapta, szintén az említett regényéért.

Jóllehet mind A vörös sárkány, mind A bárányok hallgatnak önmagában is megállja a helyét a bűnügyi irodalom nagyjai között, Hannibal Lecter alakja – és ezáltal Thomas Harris neve – mégis a regények megfilmesítésének köszönhetően vált igazán ismertté. A vörös sárkányt már 1986-ban vászonra vitte a számos filmsikeréről ismert Michael Mann – a film Az embervadász címet kapta és Hannibal Lecter szerepét Brian Cox játszotta –, azonban a siker elmaradt. Öt évvel később, az öt Oscar-díjat nyert A bárányok hallgatnak 1991-es bemutatásával azonban, a zseniális pszichiáter és egyben pszichopata sorozatgyilkos, dr. Hannibal Lecter alakja szétválaszthatatlanul összefonódott az őt megtestesítő színész, Anthony Hopkins személyével. Jómagam mind a hat Harris-könyvet olvastam, nagy rajongója vagyok mind az írónak, mind Hopkinsnak, és úgy gondolom, hogy keresve sem lehetett volna nála jobb személyt találni a karakter megrajzolására. Hopkinsban megvan minden, amit Harris zseniálisan és aprólékosan megrajzolt könyveiben, és amitől ezek vérbeli és sokszor sokkoló krimikké/pszichothrillerekké nőtték ki magukat.

A Lecter-sorozat további két darabbal bővült, ezek viszont már nem érik el az előző két rész sikerét, nehéz ugyanis elvonatkoztatni attól, hogy feltehetően a filmsiker hatására írta meg őket Harris. A sorozat sorrendben harmadik, a cselekmény időrendjét tekintve viszont utolsó darabja Hannibal címmel jelent meg 1999-ben, és tulajdonképpen A bárányok hallgatnak folytatása, amelyben nemcsak a főszereplők – Hannibal Lecter és Clarice Starling nyomozó –  alakjai, hanem az előző regény(ek) hangulata és cselekményszövése is visszaköszön. A regényt 2001-ben Ridley Scott rendezésében megfilmesítették, a film azonban meg sem közelítette elődje sikereit. A következő évben újból vászonra vitték A vörös sárkányt is, amelyben Anthony Hopkins mellett olyan ismert színészek kaptak szerepet, mint Edward Norton, Ralph Fiennes, Harvey Keitel és Emily Watson. Ez a film a Hannibal-tetralógia második legjobban sikerült darabja, habár sokak szerint az 1986-os adaptáció jobb alkotás volt.

Thomas Harris legutolsó Lecter-könyve, a Hannibal ébredése 2006-ban jelent meg, ez a cselekmény időrendjét tekintve a legkorábbi darab, amely az ifjú Hannibal Lecter történetét és családi tragédiáját, valamint „szörnnyé válását” meséli el. A könyv mindenképpen megkapta a maga helyét a sorozatban, az azonban levon érdemeiből, hogy Harris ezúttal nem csupán a regény megírására vállalkozott, hanem a belőle készülő film forgatókönyvét is megírta – és mivel a könyv 2006-ban, a film 2007-ben jelent meg, nem tudni, hogy melyikkel készült el hamarabb –, így óhatatlanul is ott lebeg fölötte az a feltételezés, hogy ez is csak a Hollywood-i unszolás hatására született meg. A könyvből készült film a tetralógia legkevésbé sikerült darabja, ehhez feltehetően az is hozzájárul, hogy Hopkins ebben már nem vállalt szerepet.

Összegzésképpen: Harris regényei szorosan összefonódtak a belőlük készült filmekkel, dr. Hannibal Lecter karaktere Anthony Hopkins zseniális színészi játékával, ennek ellenére a könyvek – főként a ’80-as években írt két regény – a filmektől elvonatkozva is jól sikerült alkotások és megállják a helyüket a bűnügyi irodalom széles palettáján.

Források: en.wikipedia.com, hu.wikipedia.com, imdb.com


Vidd hírét!
  •  
  •  
  •