Hannibal atyja: Thomas Harris

Vidd hírét!
 
 

Hannibal Lecter karakterének megalkotója, Thomas Harris 1940. április 11-én született a Tennessee állambeli Jackson városában. Gyerekkorát a Mississippi állambeli Rich városában töltötte, ahol édesapjának farmja volt. A texasi Wacóban a Baylor Egyetemen angol nyelvet tanult, 1964-ben diplomázott. Egyetemi évei alatt a Waco Tribune-Herald című lapnak dolgozott, majd egy ideig Európában utazgatott, hazatérve pedig New Yorkba költözött, ahol az Associated Press bűnügyi tudósítója volt. Munkája nagy hatással volt későbbi írói pályájára, hiszen ennek hatására kezdett írogatni különböző magazinok számára fiktív krimiket.

Magánéletéről keveset lehet tudni, ugyanis kerüli a nyilvánosságot, nem vesz részt könyvbemutatókon vagy író-olvasó találkozókon, és csak nagyon ritkán ad interjút. Az egyetemi évek alatt összeházasodott egy Harriet nevű diáktársával, akivel született egy közös lányuk, Anne, viszont még a ’60-as években elváltak. Jelenleg a floridai Miamiban, valamint New York-i Sag Harborban, él partnerével, Pace Barnes-szal. Harris barátja és irodalmi ügynöke, Morton Janklow így nyilatkozott róla: „Egyike a jófiúknak. Nagy, szakállas és bámulatosan vidám. Hogyha találkozol vele, azt hiszed, hogy ő egy kórusvezető.”

Thomas Harris már fiatalkorában írogatott, első regénye azonban csak 1975-ben jelent meg, Fekete vasárnap címen. A regény egy tudathasadásos férfiról szól, aki terrorista merényletet tervez a Tulane stadion 80 000 nézője ellen, akik között ott ül az Egyesült Államok elnöke is. A könyvet megjelenése után alig két évvel megfilmesítették, John Frankenheimer vitte vászonra, Robert Shaw és Bruce Dern főszereplésével. A siker hatására Harris teljes egészében az írásnak szentelte további életét.

Ennek ellenére nem nevezhető egy termékeny szerzőnek, első könyvét ugyanis mindössze öt további követte: a Hannibal Lecter-sorozat négy darabja, és a Cari Mora 2019-ben. Az 1981-ben publikált regényében, A vörös sárkányban Hannibal Lecter még csak mellékszereplőként jelenik meg, az 1988-ban megjelent, A bárányok hallgatnak című nagysikerű könyvének azonban már egyik főszereplője. A bárányok hallgatnak egyben az írói sikert is meghozta Harris számára, elnyerte ugyanis a Nemzetközi Horrorírók Szövetségének Bram Stoker-díját, a legjobb regény kategóriában, majd 1991-ben a francia Bűnügyi Regények Nagydíjának nemzetközi díját is megkapta, szintén az említett regényéért.

Jóllehet mind A vörös sárkány, mind A bárányok hallgatnak önmagában is megállja a helyét a bűnügyi irodalom nagyjai között, Hannibal Lecter alakja – és ezáltal Thomas Harris neve – mégis a regények megfilmesítésének köszönhetően vált igazán ismertté. A vörös sárkányt már 1986-ban vászonra vitte a számos filmsikeréről ismert Michael Mann – a film Az embervadász címet kapta és Hannibal Lecter szerepét Brian Cox játszotta –, azonban a siker elmaradt. Öt évvel később, az öt Oscar-díjat nyert A bárányok hallgatnak 1991-es bemutatásával azonban, a zseniális pszichiáter és egyben pszichopata sorozatgyilkos, dr. Hannibal Lecter alakja szétválaszthatatlanul összefonódott az őt megtestesítő színész, Anthony Hopkins személyével. Jómagam mind a hat Harris-könyvet olvastam, nagy rajongója vagyok mind az írónak, mind Hopkinsnak, és úgy gondolom, hogy keresve sem lehetett volna nála jobb személyt találni a karakter megrajzolására. Hopkinsban megvan minden, amit Harris zseniálisan és aprólékosan megrajzolt könyveiben, és amitől ezek vérbeli és sokszor sokkoló krimikké/pszichothrillerekké nőtték ki magukat.

A Hannibal-sorozat angol kiadása

A Lecter-sorozat további két darabbal bővült, ezek viszont már nem érik el az előző két rész sikerét, nehéz ugyanis elvonatkoztatni attól, hogy feltehetően a filmsiker hatására írta meg őket Harris. A sorozat sorrendben harmadik, a cselekmény időrendjét tekintve viszont utolsó darabja Hannibal címmel jelent meg 1999-ben, és tulajdonképpen A bárányok hallgatnak folytatása, amelyben nemcsak a főszereplők – Hannibal Lecter és Clarice Starling nyomozó – alakjai, hanem az előző regény(ek) hangulata és cselekményszövése is visszaköszön. A regényt 2001-ben Ridley Scott rendezésében megfilmesítették, a film azonban meg sem közelítette elődje sikereit. A következő évben újból vászonra vitték A vörös sárkányt is, amelyben Anthony Hopkins mellett olyan ismert színészek kaptak szerepet, mint Edward Norton, Ralph Fiennes, Harvey Keitel és Emily Watson. Ez a film a Hannibal-tetralógia második legjobban sikerült darabja, habár sokak szerint az 1986-os adaptáció jobb alkotás volt.

Thomas Harris legutolsó Lecter-könyve, a Hannibal ébredése 2006-ban jelent meg, ez a cselekmény időrendjét tekintve a legkorábbi darab, amely az ifjú Hannibal Lecter történetét és családi tragédiáját, valamint „szörnnyé válását” meséli el. A könyv mindenképpen megkapta a maga helyét a sorozatban, az azonban levon érdemeiből, hogy Harris ezúttal nem csupán a regény megírására vállalkozott, hanem a belőle készülő film forgatókönyvét is megírta – és mivel a könyv 2006-ban, a film 2007-ben jelent meg, nem tudni, hogy melyikkel készült el hamarabb –, így óhatatlanul is ott lebeg fölötte az a feltételezés, hogy ez is csak a hollywoodi unszolás hatására született meg. A könyvből készült film a tetralógia legkevésbé sikerült darabja, ehhez feltehetően az is hozzájárul, hogy Hopkins ebben már nem vállalt szerepet.

A Cari Mora 2019-es megjelenésekor több mint negyven év után Harris hajlandó volt egy hosszabb interjút adni a The New York Times újságírójának, Alexandra Alternek. Az interjúra a Biscayne-öbölben működő Pelican Harbor nevű madármenhelyben került sor, amely a regényének is egyik fontos helyszíne. Az interjúból derül ki, hogy Harris maga nagy természetrajongó, a központtal mintegy húsz éve ápol szoros kapcsolatot, rendszeresen hoz ide ellátásra szoruló állatokat. Bár nem szívesen beszél magánéletéről, azért elárult néhány részletet: amikor nem ír, akkor szívesen rajzol vagy főz, vagy a Miami Beach-i otthonának kertjéből figyeli az öböl állatvilágát. 

Az interjú talán legérdekesebb része mégis az a gondolata, amiben arról beszél, hogy regényeiben semmi sem a képzelete szüleménye, semmit sem ő talált ki, és a mai világban nincs szükség arra, hogy egy regényíró ilyesmiket kitaláljon, elég, ha jól megfigyeli az embereket és felismeri legsötétebb inditékait. A bűnügyi irodalom egyik legikonikusabb alakját, dr. Hannibal Lectert tehát valós személy ihlette – bár a karakter sikerében vitathatatlan szerepe van Anthony Hopkins zseniális színészi alakításainak.

Források: Wikipedia (angol), Wikipédia (magyar), IMDb, Index


Vidd hírét!