Nürnbergi Krónika Utahban

Vidd hírét!
 
 

A Utah állambeli Sandy városában a helyi múzeum adománygyűjtést szervezett: arra kérték a helyi lakosokat, hogy aprópénzért vizsgáltassák meg antik tárgyaik, tudják meg azok valós értékét, az így befolyó összeget pedig a múzeum javára fordítják. Az akcióban Ken Sanders egy régikönyv-kereskedő is részt vett. Besétált egy úr a múzeumba, és azt mondta: van nála egy nagyon értékes könyv. Sanders nem hitte, hogy különösebben értékes könyvvel érkezne valaki. Aztán kinyította a szóban forgó kötetet, és kiderült, hogy az 1494-es Nürnbergi Krónikát tartja a kezében.

A Nürnbergi Krónika (más nevén Schedel kódex) a korai könyvnyomdászat egyik leghíresebb darabja. A könyvet egy német orvos, polihisztor és történetíró, bizonyos Hartmann Schedel írta. A kötet 1800-nál is több fametszetet, rengeteg városképet és két térképet is tartalmaz, ezek még Shakespeare előtt születtek; a fametszetek egy részét a Gutenberg Biblia elkészítésénél is használták.

Sanders úgy véli, a kötet több mint 100 ezer amerikai dollárt ér, a tulajdonosa azonban nem szándékozik pénzzé tenni, csak szeretné megosztani másokkal is, kiállítani a múzeumban, hogy mindenki megnézhesse.

A Nürnbergi Krónikát 1493 július 12-én adták ki latinul körülbelül 1400-1500 példányszámban, ezekből ma Magyarországon huszonhármat őriznek. Ugyanazon év december 23-án a latin változatot követte kb. 700-1000 db. német nyelvű, melyből huszonkettő van Magyarországon. Ma világszerte hozzávetőlegesen 400 latin nyelvűt és 300 német nyelvűt őriznek.


Vidd hírét!