Novemberben új Sherlock Holmes

Vidd hírét!
  •  
  •  

Úgy tűnik, Sherlock Holmes halhatatlan, és a figurája minden téren képes megihletni az alkotókat: még 2011-ben is játsszák a színpadon, 2009-ben mozifilm készült belőle, decemberre kész lesz a folytatása, novemberben pedig megjelenik a legújabb regény is. Mindez 81 évvel a szerző, Sir Arthur Conan Doyle halála után, és 106 évvel azt követően, hogy a szerző megírta Holmes utolsó esetét. Az új könyvet Anthony Horowitz jegyzi, őt leginkább a magyar olvasóközönség apraja ismerheti, hiszen a szerző eddig ifjúsági regényekkel lopta be magát az olvasók szívébe. Januárban derült ki, hogy egy új Sherlock Holmes regény megírásával bízták meg, a projekt címéről a leplet csak most rántották le: The House Of Silk.


A történetet Watson doktor meséli el egyes szám első személyben, egy nyugdíjas otthon falai között, Holmes halála után egy évvel. A cselekmény 1890-ben történik, és egy bostoni bankrablással kezdődik, majd Wimbledonban folytatódik. A bevezetőben még Holmes szavait olvashatjuk: azt mondja, hogy a történet annyira szörnyű és megdöbbentő, hogy mindeddig nem hozták nyilvánosságra. Nem túlzás azt állítani, hogy szétzilálta volna a társadalmat – árulja el Sherlock Holmes a prológusban.

[youtube width=”640″ height=”390″]http://www.youtube.com/watch?v=FWeCCNPPV2k[/youtube]

Horowitz azt mondja, hogy már akkor megszerette Sherlock Holmes-t, amikor először, 16 évesen olvasta. Nagyon óvatosan dolgozott a könyvön, ügyelve, hogy ne tegyen hozzá fölöslegesen semmit a detektív alakjához. Az író jelenleg Amerikában van egy könyvbemutató turnén, de a BBC-nek nyilatkozva mesélt az év végére tervezett új Holmes-regényről.

Sir Arthur Conan Doyle regényei nagyon népszerűek voltak a Viktoriánus Angliában; amikor a szerző egy adott ponton beleunt Holmes eseteibe, úgy döntött, hogy végez vele. Az utolsó esetben Holmes, Moriarty professzort üldözve Svájcba utazik. A Reichenbach vízesésnél kerül sor az utolsó megmérettetésre, és Holmes csak úgy tud végezni az ellenfelével, ha magával rántja a mélybe. Angliában akkora volt a felháborodás a népszerű detektív halála miatt, hogy Conan Doyle vissza kellett őt hozza. Holmes egyszerűen kimászott a vízesés katlanából.

Noha az évtizedek során számos feldolgozás, utánzat és adaptáció született, Sir Arthur Conan Doyle örökösei mindeddig nem engedték, hogy új regényt is írjanak a detektív fogurája köré. Most ez a hagyomány is megszakadt, angolul a könyv valamikor novemberben kerül a könyvesboltok polcaira. A magyar fordításról egyelőre nincs információnk.


Vidd hírét!
  •  
  •