XVIII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál

Vidd hírét!
 
 

A világ jegyzett könyvvásárai közül a magyar könyvfesztivál szervezőinek jutott először eszébe, hogy Magyarország uniós elnökségének tiszteletére és apropóján ne egy országot vagy nyelvi régiót hívjanak meg díszvendégül, hanem magát a közösséget, az Unió minden tagországát. Minden tagország elfogadta meghívást. A több mint 100 m² alapterületű közös uniós stand mellett nagyszabású kiállítással, gazdag könyvanyaggal lesz jelen Kína, Franciaország, Románia, Spanyolország és Szaúd-Arábia, s újból Budapesten köszönthetjük a görög, az orosz, az indiai és a német könyvkiadás képviselőit. A nemzetközi és a hazai könyvpiacot egyaránt sújtó, immáron két esztendeje tartó válság ellenére nem csökkent a hazai és határon túli magyar kiállító cégek száma sem. Idén is ugyanakkora területet – közel 1500 m²-t – foglalnak el a könyves installációk. Az olvasoterem.com – a teljesség igénye nélkül – a legérdekesebb események közül válogatott egy csokorral.

Az Alexandra Kiadócsoport programjai közül megemlíteném Ilija Trojanow Világok gyűjtője című kötetének bemutatóját, amelyre pénteken délután kerül sor. Itt a házigazda a Cartaphilus Könyvkiadó. A Noran Könyvesház illetve a Cartaphilus standján Sárközi Mátyás (Vidító) és Petőcz András (Másnap), illetve Ilija Trojanov dedikálnak. Szombaton Müller Péter dedikálja az Isten bohócai c. kötetét, Gundel Takács Gábor pedig A sport művészete – Beszélgetések arról, amit nem lehet megtanítani című kötetét – mindkét dedikálásra az Alexandra stanjánál kerül sor. Vasárnap Al Ghaoui Hesna dedikálja Háborúk földjén – Egy tudósítónő vallomásai a válságövezetek megrázó hétköznapjairól című kötetét.

Pénteken 17 órától a Hess András teremben Szlankó Bálint új könyvének bemutatójára kerül sor; a Maximum nulla áldozattal – A Magyar Honvédség afganisztáni háborújának igaz története az Athenaeum Kiadó gondozásában jelent meg a napokban. A szerző a könyvet 18 órától dedikálja a kiadó standjánál. Szombaton 15:30-tól a Kner Imre teremben a kiadó főszerkesztője és Nagy Gergely műfordító beszélget Olen Steinhauerrel a szerző legújabb kémregényéről, A legközelebbi vészkijáratról, majd ezt követően az amerikai író dedikál a standon.

Az Európa Könyvkiadó számos díszvendéggel várja az érdeklődőket a hétvégén. Pénteken Konrád György (17 órától) és Per Olov Enquist (18 órától) dedikál. Szombaton délelőtt 11 órától Európa-matinét tartanak, amelyen a házigazda Barna Imre, a Kiadó igazgatója. Vendégek: Per Olov Enquist svéd, Rui Cardoso Martins portugál, Félix J. Palma spanyol, Krzysztof Varga lengyel író. Délután ugyanezek a szerzők dedikálják könyveiket a kiadó standjánál. Vasárnapra is marad jó program az Európa Könyvkiadó házatáján: 16 órától Tomas Venclova, 17 órától pedig Vámos Miklós dedikál.

A Helikon Kiadó standjánál több érdekes esemény is történik a hétvégén: szombaton többek között Böjte Csaba dedikál, vasárnap Kányádi Sándor és Csoóri Sándor dedikálja korábban megjelent könyveit. Szintén vasárnap, délelőtt 11 órától a kiadó bemutatja a Ki kicsoda a magyar- és a világtörténelemben című új kártyajátékát.

A Jaffa Kiadó standján többek között Soma Mamagésa, Dr. Csernus Imre és Pampuryk Péter, Szendi Gábor és Mezei Elmira valamint Mörk Leonóra és Tari Annamária dedikálnak a hétvégén, vasárnap 18 órától pedig Jaffa party lesz egy órán át, amolyan eresz el a hajam stílusban, ígéri a kiadó a honlapján.

A Magvető Kiadó standján szombaton Kovács András Ferenc dedikál, az Osztovits Levente teremben pedig Grecsó Krisztián új regényének, a Mellettem elférsznek a bemutatója zajlik. A szerző ezt követően dedikálja új könyvét. Vasárnap a Kner Imre teremben Dan Lungu román íróval beszélget a műfordító a Hogyan veszítsünk el egy nőt c. könyve kapcsán. 16 órától Dan Lungu is dedikálja könyvét a kiadó standján.

A Nyitott Könyvműhely Khalid Boudou-t hozza el a Könyvfesztiválra. A szerző könyvének, a Pizzamaffiának a hivatalos bemutatójára vasárnap 13:30-kor kerül sor a Hess András teremben. A szerző a könyvet ezt követően dedikálja a kiadó standjánál.

A Partvonal Kiadó az ismeretterjesztés új formáját meghonosító, színes 30 másodperc könyvek mintapéldányaival várja az érdeklődőket a standjánál; a könyveket nemlehet azonnal  hazavinni, mert hivatalosan még nem jelentek meg, de nagy kedvezményű előrendelést

biztosít rájuk a kiadó. Idén az első 1000 standhoz látogató olvasó különleges tárgyat kap ajándékba: egy speciális, olvasnivalóval is szolgáló jegyzettömböt. A kiadó a Csúcshatás című új filmregény köré szervezett játékkal várja az érdeklődőket.

A Scolar Kiadó házatáján is történnek érdekes események: szombaton 11 órakor Esther Kinskyvel, az Üdülő szerzőjével beszélget Darvasi László író a Könyvfesztivál Európa-standján. április 17-én 11 órakor a Szabó Magda teremben Ungvári Tamás Új Beatles-bibliájának bemutatója lesz. Az íróval Bródy János beszélget.

A Könyvfesztivál teljes prografüzete itt található.


Vidd hírét!