A legjobban kereső brit krimiírók

Vidd hírét!
 
 

Az alibi, egy krimiket sugárzó angol csatorna összeállította minden idők megjobban kereső brit krimiíróit. Az első tízben hét ma is élő író van, de úgy tűnik, hogy az arany- és ezüst éremért a közeljövőben nem tud senki versenybe szállni.

1. Ian Fleming – 100 m £ fölött

James Bond megformálója a legjobban kereső angol krimiíró. A 007-es ügynök történeteit világszerte több mint 100 millió példányszámban adták el, az ügynök köré épített brand ma is nagyon erős – ehhez persze nagy mértékben hozzájárult Hollywood is. Fleming gazdag családból származott, a szóban forgó vagyonát azonban tollal és tintával kereste. Már az ötvenes években jó anyagi helyzetnek örvendett; hét Bond-könyvvel a háta mögött megengedhette magának, hogy egy ilyen birtokra költözzön.

2. Agatha Christie – 100 m £

Elég, ha annyit mondunk: Hercule Poirot, vagy Miss Marple – és már mindenki tudja, hogy kiről van szó. Regényeiből számos TV-sorozat és egész estés film készült, de ahogy Flemingnél sem, úgy Agatha Christie esetében sem számolták bele a filmek után fizetett jogdíjakat. Agatha Christienél azonban a könyvek mellett hozzáadták az Egércsapda színházi bevételeit. Ezzel a darabbal amúgy Agatha Christie egy teljesen egyedi rekordot is fenntart: 1952 óta játszák a londoni West End színpadán, s ezzel ez a világ legrégebbről játszott darabja.

3. Jeffrey Archer – 70 m £

Jeffrey Archert a hazai olvasóközönség is jól ismeri, nálunk többnyire a General Press Világsikerek sorozatában jelentek meg a regényei. Archer a leggazdagabb élő krimiíró a szigetországban. 2011-ben jelenik meg egy ötkötetesre tervezett regény, a The Clifton Chronicles első része. Feltehetően magyarul is kiadják majd.

4. Jack Higgins – 50 m £ fölött

Higgins Newcastle-ben született, de az 1975-ös A sas leszállt c. regénye óta adóügyei miatt száműzetésben él az amerikai Jerseyben. Ebből a regényéből világszerte több mint 50 milliót adtak el, és a többi hatvan könyve is szép számban fogyott. Regényeiből tizenegyet filmesítettek meg: három a mozik vásznára került, nyolcat csak a tévékben mutattak be.

5. Ken Follett – 50 m £

A Magyarországon is méltán népszerű írót az 1978-as Tű a szénakazalban tette egy csapásra világhírűvé. Legnagyobb sikerét az 1989-es A katedrális című történelmi regényével érte el, amely a XII. század közepén játszódik, és egy fiktív angol város katedrálisának az építéséről szól. Ebből a könyvből világszerte 19 millió példányt adtak el.

6. Dick Francis – 50 m £

Az egykori zsokéból íróvá avanzsált Dick Francis 2010-ben távozott az élők sorából. Az írást újságíróként kezdte, aztán lett sikeres krimiszerző. Közel 50 év alatt 45 regényt írt, ezek kivétel nélkül mind megtalálhatóak ma is a brit könyvesüzletekben – pedig Francis Higginshez hasonlóan száműzetésben élt adóügyei miatt. Francis könyveit újabban szintén a General Press gondozza Magyarországon.

7. Ruth Rendell – 30 m £ fölött

Ruth Rendell idejét megosztja a Lordok Házában vállalt szerepe és az írás. Több mint 50 könyvet írt, közülük sok regény sikerlistás volt, párat meg is filmesítettek. Wexford felügyelő alakjával nagy sikert ért el, TV-sorozat készült a regényalak nyomán, a britek 48 epizódon keresztül követhették figyelemmel a nyomozásait. Rendell regényeiből néhányat magyarra is lefordítottak.

8. Lee Child – 30 m £

Lee Child nem más, mint a brit televízió egykori ügyvezetője, Jim Grant. 1995-ben vált meg a TV világától, és Lee Child álnéven krimiket kezdett írni. Máig tizenöt regényt írt, Nagy-Britanniában mindegyik sikerlistás lett, de párszor a New York Times sikerlistájára is felkerült. 2010-ben 7 millió fontot keresett a könyveivel a szigetországban, az USA-ban meg feltehetően ennél is többet, hiszen a regényeinek cselekményei mind az amerikai kontinensen játszódnak. Magyarországon a General Press Kiadó gondozza a könyveit.

9. Ian Rankin – 25 m £

Rankin 1986 óta ír krimiket. Rebus felügyelő alakját már a magyar olvasók is ismerik, itthon pár regénye a Gabo Kiadónál jelent meg. Rankin regényei rendre sikerlistásak Nagy-Britanniában, többet meg is filmesítettek. Az író kedvenc detektívje nyomán nevezte el cégét is, így az ma a John Rebus nevet viseli.

10. Alexander McCall Smith – 20 m £

McCall Smith-nek különös módon épült fel a karrierje. Előbb egyetemi professzorként oktatott több egyetemen szerte a nagyvilágban, aztán gyerekkönyveket írt, végül megírta Az első női detektív iroda című sorozatot, és ebből több mint 20 millió példányt adtak el világszerte. Nálunk az Egmont Kiadó gondozásáben jelentek meg Mma Ramotswe kalandjai, antikváriumokban nagy eséllyel találtok még belőlük.


Vidd hírét!