Collins és Alexie is az ALA listáján

Vidd hírét!
 
 

A tavaly már írtunk a 2010-es év tiltott könyveiről, akkor a Zabhegyező és A nővérem húga is a listán szerepelt. A közelmúltban bővítették a nemkívánatos könyveket, már Suzanne Collins és Az éhezők viadala sem ajánlott kötet az amerikai iskolák könyvtáraiban. Collins nem lepődött meg különösebben a döntés miatt. Olvastam valahol, hogy egyesek aggodalmuknak adtak hangot a könyvben tapasztalt erőszak miatt, mondta Collins. Ez csak természetes. Ez egy ilyen könyv. Ez háborús trilógia.

Collins regényét 12 éven felülieknek ajánlja a kiadó, de az írónő szerint az érzékenyebbek várhatnak még vele. Collins lánya ugyanakkor már 12 éves kora előtt készen állt a trilógiára. Igaz, tette hozzá az írónő, ő már az előző sorozatot, a The Underland Chronicles-t is olvasta. Ez utóbbi fiatalabb korosztálynak szól, mint Az éhezők viadala.

A listán egy másik újonc a Junior – Egy indián naplója Sherman Alexie tollából. Junior indián, és egy rezervátumban él a családjával. Egyszer aztán elege lesz a testi-lelki-anyagi nyomorúságból, amit a rezervátumban maga körül lát, és átiratkozik a szomszéd város középiskolájába, ahová csupa fehér gyerek jár. Nem elég, hogy az új közegben rengeteg megpróbáltatás vár rá, és tragédia tragédiát követ az életében, saját népe árulónak bélyegzi, csak mert nem éri be az indiánok nagy többségének kijutó sorssal. A regénnyel Alexie 2007-ben elnyerte a Nemzeti Könyvdíjat, magyar fordításban 2009-ben jelent meg a könyv az Európa Könyvkiadó gondozásában. A könyvet az Amerikai Könyvtárosok Egyesülete részéről nem megfelelő nyelvezete, szexuális tartalma és rasszista nézetei miatt érte támadás.

Alexie nem igazán érti a vádakat, és azt mondja, tulajdonképpen örül, hogy a könyvének ekkora hatása van, mint ahogy állítják. Szerinte mindaz, ami a könyvben található semmiség ahhoz képest, amivel egy magára hagyott gyerek szembesülhet az interneten. Azon csak nevet, hogy az indoklás szerint a regénye ártalmas lehet a diákokra nézve, és megjegyzi, hogy naponta kap leveleket a rajongóitól, akik megköszönik neki ezt a nagyszerű sztorit Juniorról, az indiánról.Sherman Alexie is indián származású, maga is rezervátumban nőtt fel, és törzséből elsőként egyetemi diplomát szerzett.


Vidd hírét!