Jön, jön, jön! – április végén

Vidd hírét!
  •  
  •  

A főként a fiatalabb korosztályokat megcélzó 30 másodperc könyvek egy egészen új ismeretterjesztési formát vezetnek be, melynek lényege a 3 lépcsős, rövid magyarázat és az értelmező rajzok villámgyors befogadhatósága. A 30 másodperc könyvek forradalmian új módszert választanak a gazdaságtörténet és a filozófiatörténet 50 legfontosabb, a világtörténelmet is alakító iskolájának és irányzatának bemutatására. A kötetek jól kitalált felépítése, a Magyarországon eddig még nem látott, szemrevaló kartonkötéses borító és a tanulmányokhoz kapcsolódó divatos retró rajzok diákok és minden érdeklődő számára nemcsak tudást, de kivételes élvezetet is nyújtanak. A sorozat a Partvonal Kiadó gondozásában jelenik meg, az első két darab április utolsó napjaiban kerül a boltok polcaira. A 30 másodperc gazdaságtan című könyvből kiderül, hogy a közgazdászok az elmúlt két évszázadban rengeteg elméletet dolgoztak ki annak magyarázatára, miképpen működnek vagy éppen omlanak össze a piacok, hogyan döntenek a vásárlók, munkások, cégek és politikusok, illetve az egyes gazdaságok miért növekednek, stagnálnak vagy hanyatlanak. A 30 másodperc filozófia című könyv forradalmian új módszert választott a filozófiatörténet 50 legfontosabb iskolájának és irányzatának bemutatására. A könyvben sok olyan érdekes és meghökkentő, okos és felkavaró gondolattal lehet találkozni, amelyeken évezredek óta szórakoznak-marakodnak a tudósok, és persze a hétköznapi emberek milliói.


Az Agave Kiadónál a héten jelenik meg C. J. Sansom legújabb regénye, az Apokalipszis. 1543 tavaszán járunk, VIII. Henrik király Parr Katalinnak udvarol, akit hatodik feleségének szemelt ki. Az udvarlás fejleményeit Cranmer érsek és az udvar szorult helyzetben lévő protestáns frakciója árgus szemmel követi, mivel a lady a reformok iránti szimpátiájáról ismert. Eközben Matthew Shardlake egy tizenéves fiú ügyén dolgozik, akit a Bedlambe, az őrültek házába zártak attól tartva, hogy ijesztő vallásos mániája miatt eretnekség vádjával máglyára kerülhet. Amikor régi barátját szörnyűségesen meggyilkolják, Shardlake ígéretet tesz özvegyének, hogy a gyilkost az igazságszolgáltatás kezére juttatja. Amint Shardlake asszisztensével, Jack Barakkal, és orvos barátjával, Guy Maltonnal nyomozni kezd, kutatása Cranmerhez és Parr Katalinhoz vezet – és a Jelenések könyve sötét próféciáihoz. Hamarosan egy sor borzalmas gyilkosságra derít fényt, amelyek boszorkányság és ördögi megszállottság gyanúját vetik fel – mert mi másként lenne képes a Tudor-korabeli elme egy sorozatgyilkosra tekinteni?

A Kelly Kiadó új könyve a fantasy birodalmába vezeti a műfaj rajongóit. A Káprázat c. regény főszereplője gye tizenhat éves lány, aki alkoholista anyjával él. Danának egyre jobban elege van abból, hogy kétszemélyes családjukban kislány kora óta ő a felnőtt, neki kell gondoskodnia iszákos anyjáról, aki miatt ráadásul meg sem próbálhat barátságokat kötni, ezért osztálytársai társaságkerülő csodabogárnak könyvelik el. Egy napon, amikor anyja sokadszorra is botrányt csinál, a fiatal lány megszökik otthonról, és elhatározza, hogy új életet kezd. Megkeresi sosem látott apját, akiről csak annyit tud, hogy Avalonban él, a Vad Városban, amely a halandó világ és Tündefölde keresztútjánál található. Ahol a mágia és a modern technológia békésen megfér egymással, nem úgy, mint a város lakói, akik bármire képesek a hatalomért, akár gyilkolni is. De kit érdekelnek az avaloni politika halálos útvesztői? Dana legalábbis úgy gondolja: Avalonban, az apja mellett csak jobb, normálisabb élete lehet, mint amilyen az anyjával volt. Nem kell hozzá huszonnégy óra, hogy Dana rádöbbenjen: soha életében nem tévedett ennél nagyobbat.

A Silenos Kiadó 2010-ben indította útjára szépirodalmi sorozatát, a pán!k könyveket; a sorozat célja, hogy a magyar olvasók minden évben megismerkedhessenek egy, a hazájában elismert, fiatal, európai íróval. Elsőként egy észt szerző regényét adták ki, az idén a 36 éves Tom Naegels flamand újságíróra esett a választás. A Válófélben óriási siker volt Belgiumban: minden fontosabb belga irodalmi díjat megnyert, 2008-ban meg is filmesítették. Tom, a történet elbeszélője válófélben van. Feleségétől elköltözött, de vár rá egy talán még fájdalmasabb válás: el kell búcsúznia haldokló nagyapjától, életének apafigurájától, aki utolsó küzdelmét a méltó halálért, az eutanáziáért éppen az általa létrehozott, jóléti, fehér Belgium orvosaival vívja. A történetnek azonban rajtuk kívül van még egy főszereplője: maga Belgium. Tom a bevándorlás témakörére szakosodott újságíróként felismeri, hogy a nagyapja generációja által felépített biztonságos és egységes belga világba nem integrálhatók a bevándorlók. Házassága természetesen egy pakisztáni lány miatt bomlik fel, ám ezen a kapcsolaton keresztül azt is megtapasztalja, hogy ő, a jó szándékú szakértő sem alkalmas a másik Belgiumhoz hasonulni.


Vidd hírét!
  •  
  •