Robin Cook, az orvosi krimik nagymestere

Vidd hírét!
  •  
  •  

1940. május 4-én született New Yorkban az orvosi krimik koronázatlan királya, Robin Cook. A Columbia Egyetemen és a Wesleyan Egyetem Orvostudományi Karán tanult, tanulmányait azonban a Harvard Egyetemen fejezte be, orvostudományi továbbképzésen. Egyszerű családból származik, a család egyik ágáról az első, aki egyetemet végzett, az iskolában sokat sportolt, és egyetemi tanulmányai alatt dolgozott – többek között pincérkedett és mosogatott –, hogy ki tudja fizetni a tandíjat. Később az egyetemen vállalt munkát, egy orvosi laboratóriumot vezetett éjszakánként, vért vett vagy a laboratóriumi állatok ketrecét takarította. A folyamatos éjszakázás fizikailag is megviselte, csontsoványra fogyott. Ennek az időszaknak a tapasztalatai műveiben is visszaköszönnek, az éjszakai kórházi élet időnként hátborzongató hangulata sok művében megjelenik.


Orvosként munkamániás volt, szakmailag nagy kiugrást jelentett számára, amikor a Cousteaua Társaság felkérte dél-franciaországi Jack Cousteau Óceánkutató Intézet (Monaco) laboratóriumának vezetésére. Megtanult búvárkodni, ami később életre szóló szenvedélyévé vált, amikor behívták a hadseregbe, mélytengeri búvárnak képezték ki. Egy tengeralattjáró-őrjáraton kezdett bele az írásba, hogy elüsse az időt, első könyve önéletrajzi ihletettségű és az orvostanhallgatók első gyakornoki évét mutatja be. A könyv 1972-ben jelent meg, címe A gyötrelem éve, és nem hozott túl nagy sikert Cooknak.

Ezt követően rengeteget tanult, és nem adta fel az írást, öt évvel később, 1977-ben ugyanis megírta mindmáig egyik legsikeresebb regényét, a Kómát. A krimi mindössze hat hét alatt készült el – jóllehet komoly kutatómunka előzte meg – és egy csapásra meghozta a hírnevet Cook számára, 11 millió példányban kelt el, és 1978-ban meg is filmesítették. A rendező Michael Crichton, a főbb szerepeket Genevieve Bujold, Michael Douglas és Elizabeth Ashley játszották. A regény egy bostoni kórházban játszódik, ahol egy fiatal, életerős lány kómába esik. Susan Wheeler orvostanhallgató-sebész, miután egy ismerőse is hasonlóképpen jár egy kisebb műtét során, gyanakodni kezd, és nyomozásba fog. Rájön, hogy nem szórványos esetekkel áll szemben, hanem több fiatal beteg is van, akik kisebb műtétek során kómába estek és egy másik intézetbe szállították őket, ahol testüket gépekkel tartják életben. A lány egyre mélyebbre ássa magát az ügyben, és egyre inkább veszélybe sodorja életét is.

[youtube width=”480″ height=”390″]http://www.youtube.com/watch?v=Dhm4w-6JqUQ[/youtube]

A Kóma után szinte évente jelentkezett újabb könyvvel, saját bevallása szerint nagyjából egy év alatt készít el egy könyvet, a több hónapos kutatómunka, dokumentálódás – és szükség esetén szakmai továbbképzések – után két hónapig tart a konkrét történet megírása. Jóllehet 31 könyve látott napvilágot, a mai napig úgy tekint saját magára, mint egy orvosra, aki ír, és nem mint egy íróra, aki orvosként is praktizál. Néhány éve még egy oktatókórházban dolgozott, és csak szabadidejében írt.

Könyvei műfaji szempontból orvosi krimik/thrillerek, néha sci-fi elemekkel átszőve, vagy olyan témákat boncolgatva, amivel jelentősen megelőzte saját korát vagy amelyeket a közgondolkodás sokszor tabuként kezelt (szervátültetés, szervadományozás, orvosi műhibák, gyógyszerkutatás, géntechnológia, mesterséges megtermékenyítés, bioterrorizmus stb.). Műveiben ötvözi az orvostudományi tényeket a fantáziával, és mielőtt nekikezdene írni, alaposan felkészül az adott témából (pl. törvényszéki orvostanról szóló műveinek megírása előtt szakképzésen vett részt, sőt kipróbálta magát ezen a területen is, boncolásokat végzett).

Legismertebb regényei – a már említett Kóma mellett – az Agy (1981), a Láz (1982), az Agymosás (1985), a Járvány (1987), a Műhiba (1990) vagy a Fertőzés (2005). Könyvei közül több is szerepelt a New York Times sikerlistáján, műveit közel 100 millió példányban adták el világszerte. Első regényét követően több másik könyvét is megfilmesítették, igaz, többségük nem mozifilm, hanem tévéfilm formájában került feldolgozásra. Regényeinek visszatérő szereplői is vannak, három karaktere több művében is szerepel, igaz, ezek a történetek nem függenek össze egymással: dr. Laurie Montgomery igazságügyi orvosszakértő, Lou Soldano rendőrhadnagy és dr. Jack Stapleton igazságügyi orvosszakértő. Utóbbit részben saját magáról mintázta.

Robin Cook házas, egy fiúgyermeke van, jelenleg feleségével a floridai Naplesben él. Korábban az üzleti világban is tevékenykedett, társalapítója egy internetes szoftvercégnek, társtulajdonos egy New Hampshire-i sportkomplexumban, korábban építőipari cég és vendéglő tulajdonosa is volt. Hobbijai közé tartozik a belsőépítészet és design, és nagyon szeret sportolni is, kedvencei a kosárlabda, tenisz, sí, és ha lehetősége van rá, a szörfözés, de egy időben kerékpárral is szívesen rótta New York utcáit.

 

Források:

 


Vidd hírét!
  •  
  •