Újabb könyvek bin Ladenről

Vidd hírét!
 
 

Alig pár nappal Oszama bin Laden halála után kiadók sora jelentette be, hogy hamarosan új könyvekkel jelentkeznek, amelyben a terroristavezér életét, halálát és háborúját mutatják be. Mától angolul már letölthető az első ilyen könyv, ez a Random House-nál jelent meg, és az angol nyelvű e-könyvért mindössze 1.99 $-t kell fizetni. A kiadó ígérete szerint a 75 oldalas Beyond Bin Laden hamarosan hangoskönyvként is elérhető lesz; a könyv a terroristavezér halála utáni helyzetről és a terrorizmus elleni harcról beszél, és olyan szakértőket szólaltat meg, mint Karen Hughes, G. W. Bush egykori tanácsadója, James A. Baker, egykori államtitkár, vagy Richard Haas, a Külkapcsolatok Tanácsának elnöke. A könyvet a kiadó ügyvezetője és főszerkesztője, a Pulitzer-díjas Jon Meacham jegyzi.

Múlt héten szerdán jelentette be a Penguin Kiadó is, hogy Steve Coll egy újabb könyvvel készül bin Ladenről. A projektnek egyelőre nincs címe, és az időbeli megjelenéséről sem árultak el közelebbit, de a szakma és a sajtó máris érdeklődve várja a szerző könyvét. Steve Coll igazi szakértőnek számít ezen a területen, a Ghost Wars: The Secret History of the CIA, Afghanistan and Bin Laden c. könyvéért 2005-ben Pulitzer-díjjal jutalmazták. Az a kötet az amerikai titkosszolgálat, Afganisztán és a hírhedt terrorista titkos kapcsolatait boncolgatta a Szovjetúnió afganisztáni inváziójától 2001 szeptember 10-ig tartó időszakban. Állítólag az új könyvében ugyanezt a vonalat folytatja az elmúlt évtizedre vetítve. Magyarul sajnos Coll előző könyvét sem olvashattuk, és feltehetően az új sem ér ide túl hamar.

A Crown Publishing Group már a múlt héten kedden bejelentette, hogy megszerezte a kiadási jogait Peter Bergen új könyvéhez. A várhatóan The Manhunt címmel megjelenő könyv az ígéretek szerint egy magával ragadó, hiteles története lesz annak az átfogó, komplex hadműveletnek, amelynek végén az amerikaiak megölték minden idők legkeresettebb terroristáját. Bergen a CNN nemzetbiztonsági elemzője, a terület szakértőjének számít, korábban három könyvet írt a terrorizmusról és az al-Kaidáról The Longest War, Holy War, Inc. és The Osama bin Laden I Know címek alatt. Magyarul – mondanom sem kell – egyik sem olvasható.

A fentiek közül Peter Bergen könyvét látom a legesélyesebbnek arra, hogy magyar fordításban is a polcokra kerüljön. Addig azonban ajánlunk pár másik könyvet, ami szintén a rettegett terroristáról szól, és a közel tíz évvel ezelőtti eseményeket követően magyarul is megjelentek. Az egyik Mordechai Schoenfeld műve, az Oszama bin Laden, a terrormilliárdos. Schoenfeld még éppen csak a bővített változaton végezte az utolsó símitásokat, amikor a World Trade Center elleni támadás híre megrázta a világot. A könyv a legáltalánosabb kérdésekre keresi a válaszokat: ki ez a terrorista vezér, aki sokmilliárd dolláros vagyonát terroristák kiképzésére fordítja? Ki az az Oszama bin Laden, aki még 1996-ban hadat üzent Amerikának, s aki a világ első számú közellenségévé vált?

Ferwagner Ákos és Szélinger Balázs történelem szakos tanárok könyve a szeptember 11-i terrortámadások után egy héttel jelent meg. Az Oszama bin Laden szerzői elsőként az arab világ mentalitását akarják megértetni az olvasóval, ezért az első részben az arab világ történetét dolgozzák fel, és néhány alapvetően téves felfogásra hívják fel a figyelmet.  A második rész a bin Laden család bemutatásával kezdődik, ismertetve az érintett országok politikai és vallási téren kialakult feszültségeit, de kevesebbet szólva Oszama bin Laden előéletéről. A könyv szól a terroristavezérnek az afganisztáni háború utáni tevékenységről, bin Laden üzeneteiről, és arról a folyamatról, miként vált terroristává a keleti „szent háború” központi figurája.

Jason Bourke könyve, az Al-Kaida 2004-ben jelent meg magyarul a HVG Könyvek gondozásában. A szerző személyes tapasztalatai és ismeretei alapján próbálja részletesen megvilágítani a mozgalom gyökerét, az al-Kaida és Oszama bin Laden helyét és szerepét a modern radikális iszlámban. Véleménye szerint nem egy centralizált, jól körülírható csoportról van szó, hanem szabadúszó iszlám fanatikusok különböző fokozatairól. Bemutatja e csoportokat, egymással is küzdő frakcióikat, felvázolja a Nyugatot és Keletet összefonó politikai és gazdasági érdekek rendszerét, leírja a kiképzőtáborokat, a hadviselési módszereket, a finanszírozás világméretű hálózatát, s kitér a terrorizmus megfékezésére irányuló kísérletek kudarcának okaira is.


Vidd hírét!