A Stolen Life – júliusban

Vidd hírét!
  •  
  •  

Az amerikai Jaycee Dugard emlékirata július 12-én jelenik meg a tengerentúlon; az A Stolen Life-ban elrablásáról és 18 éves rabságáról ír a most 31 éves nő. A könyv a Simon & Schusternél jelenik meg, a nő történetét egészen napjainkig meséli el.


Jaycee-t 1991 június 10-én rabolták el fényes nappal, az utcájukban levő buszmegállóból. Jaycee mostohaapja szemtanúja volt az esetnek: otthonuk ablakából láttam, amint egy szürke szedán megfordul az utcán, majd egy nő betuszkolja a kislányt az autóba. A mostohaapa kerékpáron üldözőbe is vette az autót, de rövidesen lemaradt. Az emberrablásnak Jaycee pár osztálytársa is szemtanúja volt. A rendőrség előre a mostohaapát és a kislány biológiai apját gyanították a bűncselekmény mögött, de hamarosan mindkettőjük tisztázta magát.

A gyereket Phillip Garrido és Nancy Garrido rabolta el, és a házuk hátsó kertjében tartották fogva 18 éven át. A férfi többször is megerőszakolta Jaycee-t, aki ez idő alatt két gyereket is szült. A nő tudott az erőszakról is, és ő segített a világra hozni a kicsiket. A rendőrség sem végezte túl jól a feladatát, hiszen Garrido nemi erőszak miatt akkor is feltételes szabadlábon volt, amikor elrabolta Jaycee-t. Folyamatosan megfigyelték, és jelek is utaltak arra, hogy valami nincs rendben a család körül, mégsem tették meg a szükséges intézkedéseket. Az állam ez miatt Jaycee-t a szabadulása után 20 millió amerikai dollárral kárpótolta. Phillip Garrido és felesége végül 2009 augusztusában bukott le, miután a büntetett előéletű férfi felügyelőtisztjének gyanúsnak tűnt Jaycee és a lányok viselkedése. Ekkor derült ki, hogy a 29 éves lány nem más, mint az 1991-ben, 11 éves korában elrabolt Jaycee Lee Dugard. A férfit és feleségét 2010 októberében vádolták meg, a bírósági eljárás 2011 május elején kezdődött ellenük. A férfi a bíróság előtt bűnösnek vallotta magát az emberrablás és a rendszeres erőszak vádjában.

A júliusban megjelenő A Stolen Life című könyvben a kiadó szerint Jaycee „elmeséli a megpróbáltatásainak teljes történetét”, beleérve azt is, hogy mit érzett azóta, hogy kiszabadult a fogságból. A Simon & Schuster közleménye szerint szintén július 12-én kerül a polcokra a hangoskönyv is, amelyet maga Jaycee olvas fel. A magyar megjelenésről egyelőre nincs információnk, de Natascha Kampusch könyvének sikerét ismerve feltehetően Dugard emlékirata is olvasható lesz majd magyarul.

Forrás: LA Times és hír24


Vidd hírét!
  •  
  •