Egy könyv az egész boltban

Vidd hírét!
  •  
  •  

Első ránézésre éppen olyan, mint bármely másik könyvesbolt. Aztán ha jobban megnézed, rájössz, hogy a kirakatban az összes könyv ugyanaz. Az Ed’s Martian Booknak keresztelt üzletben hiába keresnéd a sikerlisták legújabb darabjait, vagy a régi klasszikusokat, itt azokból nem tartanak. Pedig a boltban van könyv bőven: három ezer példányt árulnak egy és ugyanazon kötetből. A Robot Arms, Cowboy Spacemen, and My 90 Days with the Phoenix Mars Mission egy űrmisszió beszámolója, amelyből kiderül, hogy milyen az, amikor mérnökök, menedzserek és tudósok dolgoznak együtt azért, hogy egymásnak ellentmondó követelményeknek tegyenek eleget. A könyv a tudomány emberi oldalát mutatja meg. Peter Smith, a program egyik résztvevője, az Arizonai Egyetem professzora azt mondta róla: olyan, mintha Holden Claufield írna a küldetésről. A Phoenix Mars Lander programban maga a szerző, Andrew Kessler is részt vett; 130 vezető mérnök és tudós között ő is ott volt a földi irányítóközpontban, Tucsonban.


[youtube width=”640″ height=”390″]http://www.youtube.com/watch?v=7q652pS0ZHY[/youtube]

Az egy könyves üzlet egy ügyes marketing trükk, Kessler maga is kreatív igazgató egy reklámügynökségnél, tehát jól tudta, hogy mit csinál, amikor megnyitotta a boltot a Hudson Streeten. Ugyanakkor a nyomtatott könyv értékére is szeretné felhívni a figyelmet az e-könyvek világában. A könyv egy művészeti alkotás – mondta. – Törődnünk kell vele. Mr. Kessler a New York Timesnak elmondta, hogy az egy könyves üzletet egy a Meatball Shop inspirálta – ez egy étterem a Lower East Side-on, ahol csak egyféle menüből lehet rendelni.

Az emberek érdekesen reagálnak az egy könyves könyvesboltra. Volt már olyan is, aki betért, nézelődött keveset a polcok között (holott minden polcon csak az a könyv van), majd hangosan felkiáltott: Mit keresek én itt egyáltalán? Mások ironikusan kérdezik, hogy hogy megy a bolt? Kesslernek ironikus válasza van rá. Betért már az üzletbe David Rakoff író is az irodalmi ügynökével. Előbb csak a kirakatot bámulták meg, aztán beléptek, és végigmérték a Bestseller, a Személyzet kedvencei és a Végkiárusítás polcokat. Ezeket a polcokat is természetesen csak Kessler könyve terheli. Rakoff később visszajött, meséli Kessler, és vásárolt egy példányt a Martian Summerből.

A különös könyvesbolt a tervek szerint májusban bezárja kapuit, nem tervezték egy hónaposnál hosszabbra az életét. Andrew Kessler amúgy nem az első, aki egy könyvnek nyit boltot. Az arizonai Walter Swan vakolóból lett író, de válogatott írásait egyetlen kiadó nem vállalta, így saját költségén adta ki, és nyitott egy üzletet csak ennek az egy könyvnek Brisbee-ben. Arról nincs hírünk, hogy az a bolt mennyire volt sikeres.


Vidd hírét!
  •  
  •