Újabb Anthony Burgess írások

Vidd hírét!
  •  
  •  

Legalább húsz, eddig ismeretlen, kiadatlan Anthony Burgess írást találtak a kutatók Manchesterben, miközben a szerző személyes archívumában keresgéltek. A novellák, filmtervek és színdarabok vázlatai Burgess egykori londoni, monacói és olaszországi lakásairól kerültek elő; az egészet az International Anthony Burgess Foundation örökölte meg, miután négy éve elhunyt a brit író özvegye, Liana. Anthony Burgess 1993-ban távozott az élők sorából.


Az író archívumában 50 000 könyv, 20 000 fotó, szimfóniák, versek, befejezetlen és visszautasított forgatókönyvek és filmtervek találhatóak. Az írások között van Attila hun király, Sigmund Freud és Michelangelo életrajza, valamint egy színjáték Harry Houdiniről, amelyen Orson Wellesszel közösen dolgoztak. Will Carr, a kitatás igazgatóhelyettese azt mondta a Guardiannak, hogy folyamatosan kerülnek elő eddig még nem látott munkák, és még mindig vannak felbontatlan kartondobozok. „Nagyon jó novellákat írt, és ezeket többségében a karrierje kezdetén írhatta, majd félretette őket, és megfeledkezett róluk – mondja Carr. – Ezeket még soha nem olvasta senki, és soha nem publikálták őket. A sztorik nagyon jók, nagyon viccesek és élesek. Nyomon követhető bennük Burgess írói fejlődése is.”

Az iratok között megtalálták az író első, befejezett zeneművét, a Mechanikus narancs eredeti forgatókönyét (amelyet Stanley Kubrick végül elutasított, és a sajátják részesített előnyben), London eddig még nem publikált történetét, Shakespeare életét balletre komponálva és egy musicalt Leon Trotsky-ról. Van az értékes leletek között egy elfelejtett filmterv is, amit szintén Kubrick rendezett volna, Napoleonról.

Burgess élete során 33 regényt publikált, de több forgatókönyvet, színdarabot és zeneművet is kiadott; egyik legismertebb írása a Gépnarancs, amely a már említett Mechanikus narancs c. film alapjául is szolgált. A regény 1962-ben látott napvilágot, s azóta mit sem veszített aktualitásából. Nemcsak mert cselekménye a pontosan meg nem határozott jövőben játszódik, hanem mert Burgess írói képzelete és nyelvteremtő zsenialitása a napi politikánál is, a múló irodalmi divatoknál is időtállóbb. A könyv első kiadásának 50. évfordulóját ünneplik jövőben, és remélik, hogy újra feléled az író utáni érdeklődés.


Vidd hírét!
  •  
  •