Kindle könyvtár

Vidd hírét!
  •  
  •  

A legnagyobb nemzetközi könyváruház, az amazon nemrég bejelentette, hogy a Kindle Library Lending (szabadfordításban Kindle Kölcsönkönyvtár) program keretében a Kindle felhasználói több mint 11 000 amerikai könyvtárból kölcsönözhetnek majd e-könyveket. Az amazon lépését a Kindle konkurensei is lemásolhatják, így a Sony Reader és a Barnes & Noble’s Nook felhasználói is böngészhetik a körzetükben található könyvtárak e-könyvkínálatát. És ez még nem minden!


Egy kis extrát is hozzáadtunk mindehhez – mondta Jay Marine, az Amazon Kindle igazgatója a Guardiannak. – Normális esetben nem megengedett a könyvtári könyvek lapszéleire jegyzeteket firkálni. Mi azonban kibővítjük a Whispersync technológiát, így az olvasó aláhúzhat, kiszínezhet szöveget a kölcsönzött e-könyvében, és széljegyzeteket fűzhet hozzá. A technológia érdekessége és újdonsága abban rejlik, hogy a következő kölcsönző már nem fogja látni az általunk készített széljegyzeteket, ha azonban újra kölcsönvesszük a könyvet, vagy a későbbiekben meg is vásároljuk, számunkra újra láthatóak lesznek a jegyzetek és aláhúzások, éppen ahogyan hagytuk őket legutóbb.

Az amazon lépésének örülnek az amerikai könyvtárak. Szinte minden könyvtáros megtapasztalta már azt, hogy milyen, amikor a látogatóval közölni kell: az amazon sajnos nem támogatja az e-könyvek könyvtári kölcsönzését a Kindle-re – mondta egy columbiai közkönyvtár igazgatója. Most egy csapásra mindez megváltozik, tette hozzá Newman, és a széljegyzetek még nagyszerűbbé teszik ezt az eszközt. Ő is ez miatt döntött úgy, hogy Kindle-t vásárol.

Roberta Stevens, az Amerikai Könyvtárosok Egyesületének elnöke szerint az amazon lépése elkerülhetetlen volt. Nem lepett meg az amazon döntése – nyilatkozta a New York Timesnak. – A piac egy nagy szeletétől zárták el magukat eddig. Logikus, hogy ezt a lépést megtették. Az Egyesület egy friss felmérése kimutatja, hogy az amerikai közkönyvtárak 72%-a kínál e-könyveket is kölcsönzésre, és a felnőttek 5%-a használ valamilyen e-könyvolvasót. Az ALA szerint az e-könyvek kölcsönzése csak egy kevés hányada a könyvtárak teljes forgalmának, de a szám gyorsan növekszik. A chicagói közkönyvtár 2009-ről 2010-re például több mint megduplázta az e-könyvek kölcsönzési forgalmát.

A könyvtárosokat megriasztotta a HarperCollins korábbi közleménye, miszerint nem engedi, hogy egy e-könyvet 26 alkalomnál többször kölcsönözzenek a könyvtárak. Az ALA azt mondja, hogy a könyvtárak most attól tartanak, hogy más kiadók is csatlakozni fognak a HarperCollins kezdeményezéséhez. A Közkönyvtárak Egyesületének elnöke, Audra Caplan igazságtalannak tartja a kiadó döntését. Amikor a könyvtár megvásárol egy nyomtatott könyvet, azt egy életre megveszi, és annyiszor kölcsönzi, ahányszor akarja – mondta. Szerinte így kellene ez legyen az e-könyvek esetében is.


Vidd hírét!
  •  
  •