Mire nyomtat a Disney?

Vidd hírét!
 
 

Négy Rainforest Action Network (RAN) aktivistát tartóztattak le múlt héten a kaliforniai Burbankben, amint a The Walt Disney Co. stúdiói előtt tiltakoztak az indonéziai esőerdők írtása ellen. Ketten be is öltöztek a demonstrációhoz: egyikük Mickey egér, a másik Minnie egér maskaráját öltötte magára. Felmásztak a filmstúdió kapujára, és kifeszítettek egy nagy bannert, amelyen az állt: „Disney: Destroying Indonesia’s Rainforests.”

A RAN először 2010 májusában hívta fel a figyelmet az indonéziai esőerdők pusztulására. A Turning the Page on Rainforest Destruction c. jelentésükben kimutatták, hogy Amerikában a tíz legnagyobb gyerekkönyvkiadóból kilenc olyan papíron adja ki a könyveit, amelyhez a nyersanyag részben az indonéziai esőerdőkből származik. A kutatást egy független laboratórium, az Integrated Paper Service végezte, a gyerekkönyveket véletlenszerűen választották ki. Az összes könyvet Kínában nyomtatták, a nyomdák beszállítói pedig több esetben kapcsolatba hozhatók olyan cégekkel, akiket az indonéziai erdők írtásáért okolnak. A szervezet szerint „az indonéziai esőerdőket, amelyek egyébként olyan egyedülálló fajoknak adnak otthont, mint az orángután vagy a szumátrai tigris, komolyan fenyegetik a terjeszkedő, erdőket és tőzegeket pusztító papírgyárak. Az erdőírtás következményeként, a megugrott szén-dioxid-kibocsátás miatt Indonézia Kína és az Egyesült Államok mögött a  harmadik helyre került az üvegházhatást okozó gázok termelése terén.”

Több amerikai kiadó változtatott a gyakorlaton, miután kiderült, hogy a veszélyeztetett esőerdőkből származik a papír a gyerekkönyveik számára; nyolc a legnagyobb tízből elkötelezte magát az mellett, hogy kiiktatja a szóban forgó rostokat az ellátási láncból, és fenntartható forrásokból fogja táplálni az üzletet. A változásoknak köszönhetően a RAN 2010 novemberében hét kiadót kiemelten javasolt a fogyasztóknak, amiért azok szigorúan környezetbarát nyersanyagokra váltottak. A szervezet szerint a HarperCollins és a Disney azonban nem változtatott, ezért tiltakoztak az aktivisták múlt szerdán a filmstúdiók előtt.

A Disney még aznap közleményben válaszolt a vádakra. Szerintük a cég egy 2010-es jelentésben már leszögezte, hogy a mammutvállalat kiadója arra törekszik, hogy fenntartható forrásból használjanak nyersanyagokat, és csak olyan papírgyártókkal dolgoznak, akik szintén elkötelezték magukat a természetbarát technológia iránt.

A Disney gyerekkönyek terén a világ legnagyobb kiadója. A vállalat évente 50 millió könyvet és 30 millió folyóiratot ad ki.

Forrás: Los Angeles Times

 


Vidd hírét!