Agave a Könyvhéten

Vidd hírét!
 
 

Az Agave Kiadó nagyon gazdag kínálattal várja az olvasóit a 82. Ünnepi Könyvhéten. Lesz magyar sci-fi, Ady korában játszódó magyar krimi, az ókori Rómába kalauzoló történelmi regény, a második világháborúban szétbombázott Budapesten játszódó kémregény és fantasy is. Kezdjük talán a magyar krimivel.

A fekete zongorában megismert Dávid Veron újra nyomoz. Az 1910-es évek, kisvárosinak semmiképpen sem nevezhető Budapestjén eltűnik egy árva kisfiú. Nem különös eset ez, a pezsgő, élettel teli fővárosban mindennap történnek ennél különösebb dolgok is – csak éppen Dávid Veron ezt nem hagyja annyiban. A Nő című feminista lap munkatársaként kívülről ismeri a várost, és barátnőjével, a tündöklő szépségű, csábos Marával együtt nyomozni kezd. A gyanú hamarosan egy ördögi alakra terelődik, egy bizonyos Szászi Barabásra, aki vallásos lózungokkal – és persze sármos külsejével – vonzza magához a gyermek után áhítozó nőket. Veron és Mara nyomozópárosához csatlakozik egy délceg, jóképű sírkőfaragó is (aki nem utolsó sorban az eltűnt kisfiú nagybátyja), hogy hármasban kezdjék üldözőbe venni a velejéig gonosz Szászi Barabást. Balatonfüreden keresztül egészen Abbáziáig követik, ahol olyan titkos üzelmekre bukkannak, amely az egész Osztrák-Magyar Monarchia jövőjére  katasztrofális és végzetes következményekkel járhat. – Baráth Katalin a Könyvhéten június 4-én délután 6 órától dedikálja új regényét a kiadó standján.

Maradunk magyar vizeken, a kiadó az elmúlt évtized legremekebb magyar science-fiction regényét ígéri a Könyvhétre. Bekövetkezik az, amitől már egy évszázada retteg az egész bolygó: hogy megjelenik egy idegen faj az űrből, és nekiáll kiirtani minket. A faj megérkezett. Első dolguk volt szétlőni Manhattant, és nemcsak Amerikára, hanem magára a Földre is ez a sors várna, ha nem jelenne meg hirtelen egy kis nép, egy jelentéktelen kis ország, amely állítja, hogy fel tudják venni a harcot az ufókkal, sőt akár még le is tudják győzni őket. Naná, hogy mi vagyunk ez a jelentéktelen kis ország. A magyarok állják a szavukat: olyan technológiát mutatnak fel, amilyet emberfia még nem látott a Földön. A Támadás az űrből Izing Róbert első regénye. A szerző június 4-én délután 4 órától dedikálja a regényt a kiadó standján.

[youtube width=”560″ height=”349″]http://www.youtube.com/watch?v=1BllVVXP_Pg[/youtube]

Szintén az Ünnepi Könyvhétre jelenik meg Kondor Vilmos főhősének, az újságíró Gordon Zsigmondnak a legújabb története is. A Budapest romokban a második világháborúban szétbombázott fővárosba kalauzolja az olvasót. 1946. emlékezetesen forró nyarán véres merényletet követnek el a Teréz körúton, a rendőrség a Vörös Hadsereg segítségével, nagy erőkkel nyomozni kezd. Gordon Zsigmond közelről igyekszik követni az eseményeket, ez azonban nehezebb, mint gondolta volna. Mintha valaki mindig előtte járna egy lépéssel: halottak bukkannak fel körülötte, élők tűnnek el, miközben a rendőrség egyre-másra tartóztatja le Budapest legismertebb bűnözőit, akik ahányfélék, annyiféle bűnért felelnek, mégis van egy közös vonásuk: bűnös módon szerzett pénzük szőrén-szálán eltűnt.

[youtube width=”560″ height=”349″]http://www.youtube.com/watch?v=jSUeTYZABfQ[/youtube]

Az Agave Kiadó standján Steven Saylor új regényének a bemutatója a leginkább várt esemény. Az amerikai szerző új regényével óriási feladatot tűzött ki maga elé: túlszárnyalni a szerte a világon, így Magyarországon is kirobbanó sikert aratott Rómát. A gigantikus történelmi eposznak a folytatásában öt generáción keresztül követhetjük az arisztokrata Pinarius család sorsát, Augustus uralkodásától a Római Birodalom fénykoráig. A Birodalom című regényt a korszak drámai, meghatározó eseményei teszik kalandossá: a Pinarius família tagjai tanúi lesznek Tiberius fondorlatainak, Caligula őrületének, Nero hanyatlásának, valamint annak, amint Domitianus gyilkos üldözési mániája előkészíti a terepet a Traianus- és Hadrianus-féle aranykor számára. Átélhetjük a Kr. u. 64-es év nagy tűzvészét, Nero keresztényüldözését és a Colosseum megnyitását kísérő döbbenetes bemutatókat. A regény szívében azonban mindvégig a Pinariusok nehéz döntései és nemegyszer ellenállhatatlan kísértései feszülnek egymásnak. Egyikük a hírhedt Messalina játékszere lesz, másikuk egy Vesta-szűzzel szűri össze a levet, egy harmadikat Nero ejti rabul, és olyan is akad, aki teljesen átadja magát egy különös, új szektának, amely kereszténynek nevezi magát. – Maga a szerző személyesen is részt vesz a Könyvhéten: június 2-án a kiadó 18 órai kezdettel író-olvasó találkozót szervez Steven Saylorral az Aquincumi Múzeumba. A délután folyamán Saylor felolvas új részleteket a Birodalom című regényéből (majd egy színész utána magyarul is), ezt követően pedig kötetlen beszélgetés következik egy pohár bor társaságában. Június 4-én délelőtt 11 órától a kiadó standján dedikálja a Birodalom című regényét.

A végére hagytuk a fantasy-t. Laurell K. Hamilton új regényében Anita Blake-nek St. Louis-ból ezúttal az egészen távoli, 2600 kilométerre fekvő Las Vegasba kell repülnie szeretett vámpírjai és vérállatai mellől, hogy eleget tegyen egy meghívásnak. A szívélyes meghívó postán érkezett egy levágott fej képében, feladója a sorozatgyilkos vámpír: Vittorio. Melyik nő tudna ellenállni ilyen ajándéknak, pláne, ha szövetségi rendőrbíró? Anita nem is habozik, bár gyomra eléggé émelyeg a repülőúton, három kollégájával a Bűnös Város táncosait és rendőreit tizedelő vérszívó nyomába ered. Az ő nyomában viszont ott liheg Minden Sötétségek Anyja, valamint Belle Morte, vámpírerejének origója.

Te melyiket látnád legszívesebben a saját polcodon?

 


Vidd hírét!