Az ismeretterjesztő Partvonal

Vidd hírét!
  •  
  •  

A Partvonal Kiadó Könyvheti újdonságai vagy témájukban nagyon aktuálisak, vagy az információátadás módjában mutatnak valami egészen újat. Az immár általánosan elfogadottá vált alternatív gyógymódok felülvizsgálata és kritikája vagy a Világörökségi Lista újabb kulturális és természeti tájaival kiegészített, látványos album az első, a 30 másodperc filozófia, valamint a 30 másodperc gazdaságtan című sorozatnyitó kötetek a második vonulatot erősítik. A 30 másodperces könyvekről már csak úgy is ódát tudok zengeni, hogy csupán kézbe vettem őket, és alig belelapoztam. Tényleg újszerűek, és erre nem találok alkalmasabb kifejezést. Én magam is sokat hallottam arról, hogy mennyire más a könyv, mint bármelyik eddigi ismeretterjesztő kötet, de valójában csak akkor értettem meg, hogy mit takar a kifejezés, amikor a kezembe vettem a könyveket. Elég volt csak megérinteni, már tudtam, hogy ezek ténlyeg különlegesek. A 30 másodperc gazdaságtan című könyv az 50 legfontosabb, legismertebb közgazdaságtani elméletet mutatja be, méghozzá röviden és lényegre törően, egyenként nem több mint 300 szó és pár színes kép segítségével. Keynesiánus gazdaságpolitika, szabadpiaci kapitalizmus, monetarizmus, játékelmélet és láthatatlan kéz? Tudsz róluk eleget ahhoz, hogy beszállj egy izgalmas vitába, és a bárpultnál a közgazdaságtanról szóló ismereteiddel villogj? A kötet után képes leszel rá, és arra is fogadni mernék, hogy egy-egy társasági csevegés alkalmával majd te hozol fel egy olyan témát, amiben 30 másodperc alatt lettél szakértő.


A 30 másodperc filozófia című könyv ugyanúgy forradalmian új módszert választott a filozófiatörténet 50 legfontosabb iskolájának és irányzatának bemutatására. A kötet szerkesztője megkért néhány népszerű filozófiaprofesszort, hogy egy kicsit hagyják abba a fejtörést a jelentés jelentésének mibenlétén, és magyarázzák el a sokszor bizony „elvarázsoltnak” tűnő filozófiai elméleteket röviden és lényegre törően, egyenként nem több mint 300 szó és pár színes kép segítségével. A kötetben sok olyan érdekes és meghökkentő, okos és felkavaró gondolattal lehet találkozni, amelyeken évezredek óta szórakoznak-marakodnak a tudósok, és persze a hétköznapi emberek milliói. Úgyanúgy érdemes belelapozni, mint a 30 másodperc közgazdaságtanba.

A Könyvhétre jelenik meg a Világörökség bővített kiadása, amely az előzőhöz képest 33 új világörökségi helyszínt tartalmaz. A több mint 650 gyönyörű, színes fotóval illusztrált kiadványban az UNESCO Világörökségi Listáján szereplő összes helyszín megtalálható, most kiegészülve a 2009-2010-es helyszínekkel is, melyek közül megemlíteném a Vutaj-hegységet Kínából, Herkules tornyát Spanyolországból, Albi püspökvárosát Franciaországból, Amszerdam 17. századi csatornarendszerét, vagy Hahö és Jangdong középkori falvakat a Koreai Köztársaságból. A kötet összeseb 911 helyszín bemutatását vállalja – többek közt a gízai piramisok, a Taj Mahal, a perui Machu Pichu, vagy a magyar helyszínek közül a pannonhalmi bencés főapátság és a tokaji történelmi borvidék -, helyszínenként csatolt térképpel, a legfontosabb adatokkal és kulturális csemegékkel kísérve. A kötetből az is kiderül: nem kell messzire menni, ha különleges látnivalóra vágyunk! Ezek Európában éppúgy megtalálhatók, mint az egzotikus keleten. A Partvonal Kiadó albuma az egyetlen, amely 1978-tól kezdve napjainkig az összes világörökségi helyszínt tartalmazza. Nem válogatás ez, hanem az UNESCO Világörökség teljes gyűjteménye.

A Beveszed? Rose Shapiro tollából Vágó István ajánlásával kerül a polcokra a héten. Az ismert tévés személyiség így szól a kötetről: „Hiszem, hogy az alternatív gyógyászat hatástanulmány nélküli szereivel és módszereivel újra és újra foglalkozni kell, vitában kell tartani azokat. A tudományos újságírás nem aludhat, amikor növekvő tendencia a hagyományos orvosi beavatkozások halogatása, az otthoni öngyógyítás, melyeknek nem egy esetben súlyos következményei lettek hazai betegeknél, akár ismerőseink körében is. E kötet brit szerzője – a magyar Szkeptikus Társaság elveivel jórészt egyező módon, melynek magam is tagja vagyok – az alternatív módszerek általánossá váló és kritika nélküli elfogadottságát kifejezetten veszélyesnek tartja. Az egyik megoldás az lehet, ha a hazai orvostudomány komolyan veszi a betegek személyesség- és gondosságigényét. Addig is mi a logikus gondolkodás fegyverével vehetjük fel a harcot az áltudományosság ellen.” Az alternatív gyógyászat itthon is népszerű fajtái, melyekről a könyvben szó esik: ájurvédikus gyógyítás, akupunktúra, kineziológia, aromaterápia, asztrológiai gyógyászat, autogén tréning, Bach-féle virágorvosságok, biorezonancia-terápia, fényterápia, gyógyfüvek, homeopátia, fülgyertyák, kombucha tea, kristálygyógyítás, mágnesterápia, reiki, színterápia, természetgyógyászat. Ismerjük meg e módszerek történeti gyökereit, a boltokban kapható szerek összetételét, és a tények ismeretében döntsünk az alkalmazásukról! A szerző brit tudományos újságíró, aki cikkein kívül e könyv révén vált elismertté. Rose Shapiro rendszeresen publikál a legnagyobb folyóiratok, az Independent, az Observer, a Guardian és a Time Out hasábjain.

Némiképp a szórakoztatás jegyében jelenik meg a Nagy sudoku könyv, amely több száz rejtvényt tartalmaz a kezdő szinttől a pokoli nehézig – ígéri a kiadó. Emberek ezrei kezdik vagy fejezik be napjukat azzal, hogy nekiveselkednek egy sudokunak, a megunhatatlan, szavak nélküli keresztrejtvénynek. A kötetben összegyűjtött 370 fejtörőt nehézség szerint csoportosítottuk: bemelegítésképpen a legkönnyebbekkel kezdjük, hogy végül eljussunk a már igazán izzasztó darabokhoz. A könyv több mint 1 évre elegendő sudokut tartalmaz – persze, csak ha ellent tudunk állni…

Ha már szórakoztatás, lássuk a Kiadó programjait a Könyvek Éjszakájára:

18 – 20 h: Szöszmösz kardigán és barátai – kézműves asztal és verseny gyerekeknek. Schubert András meseregényének 1-1 részlete alapján rajz, festékszórós kép vagy a ragasztó segítségével igazi kollázs készíthető. A versenyre beadott alkotásokra a Könyvhét végéig a helyszínen és a Partvonal Facebook-oldalán lehet szavazni. Fődíj: dedikált kötet és kedves órazseni figura.

19 – 20 h: 30 mp alatt – kvízjátékok felnőtteknek. Világos, mi az a fiskális, mi a monetáris? Megvan a híres barlang hasonlat? Na, és melyik országban található a Machu Pichu? A kiadó idén ismeretterjesztéssel készül a Könyvhétre és új, 30 másodperc könyveinek szellemében időre méri és díjazza a tudást.

20 h: A krimit nemcsak olvasni és nézni, de játszani is lehet! Nyomozzunk újra a Könyvek Éjszakáján! Tavaly Agatha Christie, idén megtörtént bűnesetek a téma. A Mozdulj ki és nyomozz-eseménysorozat különkiadása a Partvonal Kiadó és a Krimiestek.hu szervezésében. Érdemes időben a standnál lenni, hogy a 12 helyszín közül az egyiket Te találd meg először!

20:30-tól: Borkóstolás a Boráruda jóvoltából, kötetlen beszélgetés a könyvekről.

Folyamatos program: Sudokuzás. Aki az 5 nap alatt a kiadó standjánál elveszi, majd helyesen kitölti az új, Nagy sudoku könyv c. kötet egyik feladványát, 50% kedvezménnyel vásárolhatja meg az egész évre elég játékot tartalmazó gyűjteményt.


Vidd hírét!
  •  
  •