82. Ünnepi Könyvhét – 1. nap

Vidd hírét!
  •  
  •  

A 82. Ünnepi Könyvhét nyitónapján kerül sor Halmosi Sándor Ibrahim c. verseskötetének bemutatójára. A Noran Könyvesház a Károly körúti Alexandra Könyvesház Irodalmi Kávézójába várja a líra kedvelőit. A szerzővel a helyszínen Géczi János költő beszélget, aki így vall Halmosiról: „Szántók, mezők és határok lakója s egyben művelője Halmosi Sándor: ismeri a herbákat, és tudja a nevüket is. A közöttben lakik, egyszerre költő és matematikus, a világot mítoszként elmondani igyekvő Európa-lakó és a középkori geométer ismerője, aki számára a szicíliai citrusliget nem különbözik – ha mégis, akkor kizárólag a megpillantó szem tevékenysége révén – a kőszegi kávéháztól, a sok identitású papiros az ugyancsak számos fekete színű tustól. A költő képes itt és ott, ebben és abban ugyanúgy létezni, a szavai egytermészetűek. A létezés-költészet megszállottja, valószínűleg éppen ezért keresi oly kitartóan a pontosan meghatározó helyszíneket, legyen az akár szentföldi kolostor, erdélyi betűmetszők körvonalazta város, a tekintet fókuszában felvillanó arab könyvtár és imaház, a gyümölcs húsába rejtett mag, avagy tere a vers-formájú, rendteremtő igényű vereségnek.”


Június 2-án 18 órai kezdettel író-olvasó találkozót szervez az Agave Könyvek Steven Saylorral az Aquincumi Múzeumba. A délután folyamán Saylor felolvas új részleteket a Birodalom című regényéből (majd egy színész utána magyarul is), ezt követőn pedig kötetlen beszélgetés következik egy pohár bor társaságában.

Íme az első napi programok a rendezvény hivatalos eseménynaptárából:

Programok az Oroszlános kútnál

15.45 Felvonulás

A díszegyenruhába öltözött Központi Tűzoltózenekar az Erzsébet híd pesti hídfőjétől végigmasírozik a Váci utcán és a Vörösmarty téren, az Oroszlános kút előtti színpadnál rövid, kb. 10 perces koncertet ad. Karnagy: Dóra László

16.00 Ünnepélyes megnyitó

Tóth Krisztina József Attila-díjas költő, író ünnepi szavaival nyílik meg a könyvhét

17.00 Megnézni és/vagy elolvasni? Kiállítás és/vagy könyv?

Beszélgetés a Scolar Kiadó Az árpádsáv tegnap és ma és a Számokba zárt sorsok című könyveiről. A beszélgetés résztvevői: Basics Beatrix művészettörténész, Molnár Judit történész, Sugár S. András, a Scolar Kiadó képviseletében és Vásáros Zsolt belsőépítész, kiállítás-tervező.

17.30 Ünnepélyes díjátadás

Az Aranytíz Kultúrház Lovagtermeiben (Bp. V. Arany János utca 10.) ünnepélyes díjátadás. A Szép Magyar Könyv 2010 Verseny elismeréseit, a kulturális tárca által alapított, a minőségi könyvesboltokat jutalmazó Hermész-díjakat veszik át a kitüntetettek.

18.00 Kicsi versek kicsinyeknek (könyvbemutató)

A Szamárfül Kiadó Kicsi versek kicsinyeknek című, gyerekrajzokkal illusztrált könyvéről Nagy Bandó Andrással Kulcsár Katalin beszélget.

A Vörösmarty szobor előtti színpadon

17.00 A holdfény árnyékában

Böndör Pál: A holdfény árnyékában című prózakötetéről a szerzővel Balázs Attila beszélget

17.30 Politikai korrupció a Monarchia Magyarországán

Cieger András történésszel, a Politikai korrupció a Monarchia Magyarországán című könyvéről Bán Magda beszélget


Vidd hírét!
  •  
  •